• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
16°Bratislava

AHRS: Kritérium 15 m2 na zákazníka je pri reštauráciách neopodstatnené

  • 12:40 21.05.2020
  • Bratislava
AHRS: Kritérium 15 m2 na zákazníka je pri reštauráciách neopodstatnené

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) požiadala krízový štáb, aby uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania prehodnotil.

Prevádzkovatelia reštaurácií zostali zaskočení podmienkou dodržania kritéria 15 m2 na zákazníka. Tú od nich vyžaduje pri otvorení vnútorných priestorov reštaurácií Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) napriek tomu, že predstavitelia vlády a hlavný hygienik pri ohlasovaní spustenia 4. fázy uvoľňovania ekonomiky deklarovali, že režim, v ktorom budú fungovať interiéry reštaurácií, kaviarní a ďalších zariadení verejného stravovania, bude rovnaký ako pri letných terasách.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska považuje dodržiavanie kritéria 15 m2 na jedného zákazníka v interiéri reštaurácií, ktoré bolo definované v opatrení ÚVZ v súvislosti s rozhodnutím krízového štábu o spustení tzv. 4 fázy uvoľňovania ekonomiky, za neopodstatnené a kontraproduktívne,“ uviedol vo štvrtok generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Mnoho prevádzkovateľov reštaurácií sa spoľahlo na vyjadrenia členov krízového štábu a otvorilo svoje prevádzky v zmysle takto deklarovaných režimov. „Po oboznámení sa s obsahom Opatrenia ÚVZ SR však ostali prevádzkovatelia zaskočení požiadavkou, ktorá sa doteraz neuplatňovala ani v prípade letných terás a je kontraproduktívna,“ zdôraznil Harbuľák. Obmedzenie počtu zákazníkov podľa výmery podlahovej plochy totiž výrazne znižuje počet zákazníkov v reštauráciách. „Pravidlo nedáva logický význam v kombinácii s určenými minimálnymi rozstupmi stolov a zákazníkov, čo považujeme za dostatočné na elimináciu prenosu prípadného ochorenia,“ zdôraznil šéf asociácie.

Podľa prevádzkovateľov reštaurácií takto definované prevádzkové režimy pre zariadenia verejného stravovania neznamenajú pomoc a uvoľňovanie, ale naopak, pre mnohé podniky môžu byť poslednou kvapkou v rozhodovaní o prepúšťaní zamestnancov a ukončení ich činností.

AHRS preto žiada krízový štáb, aby urýchlene prehodnotil uplatňovanie tohto pravidla pre zariadenia verejného stravovania. Zároveň žiadame všetkých kompetentných, aby včas a s predstihom zverejňovali dôležité informácie o uvoľňovaní ďalších služieb cestovného ruchu, aby mali podnikatelia v hotelierstve a gastronómii dostatok času na oboznámenie a prípravu prevádzky,“ dodal Harbuľák.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Väčšina kytíc v kvetinárstvach a supermarketoch v EÚ je plná pesticídov

Väčšina kytíc v kvetinárstvach a supermarketoch v EÚ je plná pesticídov

VČERA - 13:12Ekonomické

Holanďania sú na celom svete známi pestovaním tulipánov. Patria medzi lídrov v medzinárodnom kvetinárskom sektore, ktorý je čoraz viac pod dohľadom ochranárov pre nadmerné používanie pesticídov na poliach.

Blíži sa veľká zmena, ktorá ohrozí polovicu počítačov na Slovensku

Blíži sa veľká zmena, ktorá ohrozí polovicu počítačov na Slovensku

VČERA - 12:34Ekonomické

50 % počítačov sa môže stať bezpečnostným rizikom.

Pozor na takéto SMS od ZSE Energia, je to podvod

Pozor na takéto SMS od ZSE Energia, je to podvod

VČERA - 11:56Ekonomické

Spoločnosť ZSE Energia opätovne varuje pred podvodnými SMS správami.

Majetok v 2. pilieri zaznamenal pokles, po prepade príde rast

Majetok v 2. pilieri zaznamenal pokles, po prepade príde rast

VČERA - 11:48Ekonomické

Dôchodkové fondy v druhom pilieri zaznamenali v posledných mesiacoch pokles majetku zo 17,6 miliardy eur na 15,2 miliardy eur.

Bývalý šéf Google verí, že AI čoskoro nahradí väčšinu programátorov

Bývalý šéf Google verí, že AI čoskoro nahradí väčšinu programátorov

VČERA - 10:49Ekonomické

Umelá inteligencia by mohla nahradiť väčšinu programátorov už v priebehu budúceho roka, myslí si bývalý výkonný riaditeľ spoločnosti Google Eric Schmidt.