Experti varujú: Pre koronavírus by ste sa mali vzdať týchto potravín

Na to, aby sme sa vyhli celosvetovým pandémiám aj v budúcnosti, by sme mali zmeniť svoje stravovanie.
Lekári varujú spoločnosť, že pre prevenciu budúcich pandémií by sme mali drasticky obmedziť príjem mäsa. Kým prebieha celosvetová pandémia koronavírusu, podľa expertov sa zabúda na riziká rozširovania chorôb vo veľkochove zvierat.
Celý svet upiera zrak na Čínu a jej ilegálny trh s exotickými zvieratami, odkiaľ sa nový koronavírus pravdepodobne rozšíril. No podľa expertov sa problém s ochoreniami netýka len Číny a exotických zvierat.
Veľkochov zvierat v stiesnených podmienkach je ideálny na šírenie chorôb
Drvivá väčšina nových infekčných chorôb, ktoré sa objavili u ľudí za posledné storočie, bola spôsobená chovom zvierat a zmenou ich biotopov, či už to bola prasacia chrípka z ošípaných, vtáčia chrípka či španielska chrípka z chovu hydiny. Vysoká spotreba mäsa má za následok veľkochov zvierat v stiesnených podmienkach.
To „poskytuje ideálne podmienky na vznik nových infekcií s epidemickým a pandemickým potenciálom“, ako aj potrebu rozsiahleho používania antibiotík u zvierat, čo „prispieva ku kríze antibiotickej rezistencie u ľudí,“ uviedla doktorka Shireen Kassamová pre Metro Online. Ako dodala: "Ostatných 100 rokov ukázalo, že pandémie budú pokračovať, pokiaľ nezmeníme spôsob, akým sa stravujeme a ako sa vyrába naše jedlo.“
Vírusy sa môžu v budúcnosti vracať
Ochorenia sa šíria primárne v uzavretých priestoroch a nie je možné nasýtiť 8 miliárd ľudí iba chovom zvierat vo výbehoch. Experti pochybujú, že na návrat k normálu nám bude stačiť liek alebo vakcína. Okrem vírusu HIV existuje len veľmi málo vírusov, na ktoré máme veľmi účinné lieky.
Vakcína naše problémy nemusí vyriešiť z toho dôvodu, že existuje riziko mutácie, pre ktoré sa môže pandémia v budúcnosti vracať. "Musíme sa poučiť z našich chýb. Musíme zmeniť využívanie pôdy, aby sme pestovali fazuľu a strukoviny, potrebujeme zmenu systému,“ uviedla Kassamová.
Musíme prehodnotiť dôležitosť mäsa na našich tanieroch
Obmedzenie veľkochovu zvierat by nielenže znížilo hrozbu ďalších ochorení, ale zlepšilo by aj celkové verejné zdravie. Výskum Oxfordskej univerzity v roku 2019 zistil, že potraviny s najväčšími negatívnymi dopadmi na životné prostredie, ako je nespracované a spracované červené mäso, boli spojené s najväčším zvýšením rizika ochorení.
Na druhú stranu zdravé rastlinné potraviny (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny), orechy a niektoré rastlinné oleje s vysokým obsahom nenasýtených tukov, napríklad olivový olej, majú najmenší vplyv na životné prostredie.
„V našej kultúre je zakorenené, že potrebujeme mäso ako jadro našich jedál, a to musíme prehodnotiť. Ak máte mäso na tanieri, je to voľba, ktorú robíte pre chuť, nie pre výživné látky,“ pripomína Kassamová. Podľa nej by sme mali k mäsu v našich jedlách pristupovať skôr ako k menšej prílohe, než k hlavnému jedlu.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.