Experti varujú: Pre koronavírus by ste sa mali vzdať týchto potravín
Na to, aby sme sa vyhli celosvetovým pandémiám aj v budúcnosti, by sme mali zmeniť svoje stravovanie.
Lekári varujú spoločnosť, že pre prevenciu budúcich pandémií by sme mali drasticky obmedziť príjem mäsa. Kým prebieha celosvetová pandémia koronavírusu, podľa expertov sa zabúda na riziká rozširovania chorôb vo veľkochove zvierat.
Celý svet upiera zrak na Čínu a jej ilegálny trh s exotickými zvieratami, odkiaľ sa nový koronavírus pravdepodobne rozšíril. No podľa expertov sa problém s ochoreniami netýka len Číny a exotických zvierat.
Veľkochov zvierat v stiesnených podmienkach je ideálny na šírenie chorôb
Drvivá väčšina nových infekčných chorôb, ktoré sa objavili u ľudí za posledné storočie, bola spôsobená chovom zvierat a zmenou ich biotopov, či už to bola prasacia chrípka z ošípaných, vtáčia chrípka či španielska chrípka z chovu hydiny. Vysoká spotreba mäsa má za následok veľkochov zvierat v stiesnených podmienkach.
To „poskytuje ideálne podmienky na vznik nových infekcií s epidemickým a pandemickým potenciálom“, ako aj potrebu rozsiahleho používania antibiotík u zvierat, čo „prispieva ku kríze antibiotickej rezistencie u ľudí,“ uviedla doktorka Shireen Kassamová pre Metro Online. Ako dodala: "Ostatných 100 rokov ukázalo, že pandémie budú pokračovať, pokiaľ nezmeníme spôsob, akým sa stravujeme a ako sa vyrába naše jedlo.“
Vírusy sa môžu v budúcnosti vracať
Ochorenia sa šíria primárne v uzavretých priestoroch a nie je možné nasýtiť 8 miliárd ľudí iba chovom zvierat vo výbehoch. Experti pochybujú, že na návrat k normálu nám bude stačiť liek alebo vakcína. Okrem vírusu HIV existuje len veľmi málo vírusov, na ktoré máme veľmi účinné lieky.
Vakcína naše problémy nemusí vyriešiť z toho dôvodu, že existuje riziko mutácie, pre ktoré sa môže pandémia v budúcnosti vracať. "Musíme sa poučiť z našich chýb. Musíme zmeniť využívanie pôdy, aby sme pestovali fazuľu a strukoviny, potrebujeme zmenu systému,“ uviedla Kassamová.
Musíme prehodnotiť dôležitosť mäsa na našich tanieroch
Obmedzenie veľkochovu zvierat by nielenže znížilo hrozbu ďalších ochorení, ale zlepšilo by aj celkové verejné zdravie. Výskum Oxfordskej univerzity v roku 2019 zistil, že potraviny s najväčšími negatívnymi dopadmi na životné prostredie, ako je nespracované a spracované červené mäso, boli spojené s najväčším zvýšením rizika ochorení.
Na druhú stranu zdravé rastlinné potraviny (celozrnné obilniny, ovocie, zelenina, strukoviny), orechy a niektoré rastlinné oleje s vysokým obsahom nenasýtených tukov, napríklad olivový olej, majú najmenší vplyv na životné prostredie.
„V našej kultúre je zakorenené, že potrebujeme mäso ako jadro našich jedál, a to musíme prehodnotiť. Ak máte mäso na tanieri, je to voľba, ktorú robíte pre chuť, nie pre výživné látky,“ pripomína Kassamová. Podľa nej by sme mali k mäsu v našich jedlách pristupovať skôr ako k menšej prílohe, než k hlavnému jedlu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.