• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 24.1.2025Meniny má Timotej
-1°Bratislava

Toto sú chyby, ktoré robíte pri príprave pečených zemiakov. Jamie Oliver radí, ako na to

  • 9:53 30.05.2020
  • Londýn
Toto sú chyby, ktoré robíte pri príprave pečených zemiakov. Jamie Oliver radí, ako na to

Jamie Oliver priniesol návod na prípravu perfektných pečených zemiakov.

Pečené zemiaky sú perfektnou prílohou ku väčšine jedál. Nie každému sa však podaria a často trpia tým, že sú príliš vláčne, alebo sú príliš prepečené.

Šéfkuchár Jamie Oliver sa vo videu podelil o recept na dokonalé pečené zemiaky. Tu sú časté chyby, ktorých sa mnohí pri ich príprave dopúšťajú.

Predvarenie zemiakov nemá trvať dlho

Ak nechcete, aby sa vám zemiaky rozpadali, mali by ste ich variť menej ako 15 minút. Ako radí Jamie Oliver: „Vždy ich varím asi 10 minút v osolenej vriacej vode.“

Zemiaky po uvarení treba premiešať

Na to, aby ste mali na zemiakoch chrumkavú kôrku, by ste mali zemiaky po uvarení scediť a trochu ich pretriasť, aby nemali úplne hladké okraje.

Pozor na dostatok tuku

Na to, aby ste mali zlatisté zemiaky z rúry, musíte na pekáč pridať dostatok tuku, napríklad v podobe extra panenského olivového oleja. Ide o najzdravšiu možnosť, na ktorej zemiaky môžete pripraviť a dodá im zlatistú chrumkavú textúru.

Jamie odporúča aj maslo, s ktorým budú mať zemiaky silnejšiu a chrumkavejšiu kôrku. Najsilnejšiu vrstvu chrumkavosti podľa neho dosiahnete s husacou masťou.

Nedostatok miesta pre zemiaky

Zemiaky by ste mali rozložiť na plech či pekáč tak, aby mali dostatok miesta. Nemali by tvoriť viac vrstiev, aby sa navzájom nepopučili. Jamie uviedol: „Kľúčom je, že ich vždy poukladajte v jednej vrstve v pekáči a dobre ich pokoreňte a posoľte.“

Trik s pučidlom na zemiaky

Jamie zemiaky pečie 30 minút pri 190 ° C do zlatista. Potom ich vytiahne a jemne pritlačí pučidlom na zemiaky, aby zlepšil ich textúru. „Chcem tak zväčšiť plochu zemiakov na dne plechu. Hovorím vám, vyskúšajte to a nebudete ľutovať," hovorí Jamie Oliver.

Dôležité sú bylinky v správny čas

Na pridanie arómy poslúžia bylinky a korenie, no dôležité je načasovanie. Je dobré ich pridať v strede pečenia. Jamie vysvetlil:

„Spolu s maximálnym faktorom chrumkavosti chcete maximálnu chuť. Bylinky pridávam teraz, pretože som zistil, že ak ich dáte na začiatok, síce máte dobrú chuť, ale bylinky sčernajú a nie je príjemné ich jesť."

V strede procesu pečenia dodáte zemiakom lepšiu vôňu byliniek. Šéfkuchár odporúča používať cesnak, rozmarín, tymián alebo bobkové listy pre zaujímavejšiu chuť. Potom zemiaky vráťte naspať do rúry na 25-30 minút. Ak budete sledovať tieto kroky, podľa Jamieho z rúry vytiahnete najlepšie pečené zemiaky na svete.

Zdroj: Info.sk, TM, Video: YouTube.com/Jamie Oliver
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyšli nominácie na Oscary v hlavných kategóriách, najviac ich má Emilia Pérez

Vyšli nominácie na Oscary v hlavných kategóriách, najviac ich má Emilia Pérez

VČERA - 16:05Zaujímavosti

V Los Angeles oznámili vo štvrtok nominácie 97. ročníka udeľovania filmových cien Oscar.

Kameň, papier, nožnice: S týmto psychologickým trikom hru vždy vyhráte

Kameň, papier, nožnice: S týmto psychologickým trikom hru vždy vyhráte

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Expert odhalil jednoduchý trik, ktorý vám zaručí, že porazíte svojich priateľov.

Vyzeralo to ako zápal slepého čreva, ženu v nemocnici však čakalo prekvapenie

Vyzeralo to ako zápal slepého čreva, ženu v nemocnici však čakalo prekvapenie

21:54 22.01.2025Zaujímavosti

Len 40 minút po prijatí v nemocnici prišiel šok. Prasknuté slepé črevo sa nakoniec ukázalo ako falošná diagnóza.

Video: Pred domom padol meteorit, všetko zachytila kamera

Video: Pred domom padol meteorit, všetko zachytila kamera

21:03 22.01.2025Zaujímavosti

Podľa NASA ide o skutočne unikátnu udalosť.

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

10:02 22.01.2025Zaujímavosti

Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.