Tento druh syra zvyšuje krvný tlak

Ľudia, ktorí sú náchylní na ochorenia vyvolané vplyvom vysokého tlaku, by si mali dať pozor na potraviny, ktoré by mohli ohroziť ich zdravie. Medzi ne patrí aj tento druh syra.
Vysoký krvný tlak je chronické ochorenie, ktoré sa bežne nachádza v populácii, najmä medzi staršími ľuďmi. Rizikám spojeným s vysokým krvným tlakom sa dá vyhnúť aj tým, že zo svojej stravy vylúčite niektoré potraviny, ktoré vedia ovplyvniť jeho hladinu. Medzi ne patrí aj syr Roquefort.
Vysoký krvný tlak môže v prípade zanedbania liečby viesť k vzniku ďalších ťažkostí a ochorení, ako je mozgová príhoda a zástava srdca. V prípade, že pravidelne konzumujete syr Roquefort, môžu vám hroziť práve tieto ťažkosti.
Keďže Roquefort obsahuje vysoký podiel soli, po jeho konzumácii dochádza k zadržiavaniu vody v tele, čo prispieva k zvýšeniu krvného tlaku. Len 28 gramov tohto syra pritom obsahuje pätinu dennej odporúčanej dávky sodíka u dospelého človeka.
„Syr Roquefort je síce lahodný, ale v 28 gramoch obsahuje 507 miligramov sodíka, čo je 21 percent vašej odporúčanej dennej dávky,“ informuje Edisonov inštitút výživy (Kanada). „Nabudúce, keď budete premýšľať nad tým, ktorý syr je najlepší, siahnite radšej po grilovanom syre a myslite na tieto čísla.“
Priemerný dospelý človek by za deň nemal skonzumovať viac ako 6 gramov soli, čo približne zodpovedá jednej čajovej lyžičke. Väčšina z nás však denne prekračuje tento limit minimálne o 2 gramy, preto je dôležité obmedziť soľ všade tam, kde sa to dá.
Vysoký krvný tlak sa často označuje za „tichého zabijaka“, pretože jeho príznaky sa prejavujú až v extrémnych podmienkach.
Medzi najbežnejšie príznaky vysokého krvného tlaku patrí búšenie srdca, krv v moči a silná bolesť hlavy.
Ako si pomôcť v boji proti vysokému tlaku - inšpirujte sa týmito článkami:
5 spôsobov, ako prirodzene znížiť krvný tlak

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.