• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Tieto raňajkové jedlá dokážu oslabiť vašu pozornosť

  • 20:40 02.06.2020
  • Ohio
Tieto raňajkové jedlá dokážu oslabiť vašu pozornosť

Po zjedení takýchto jedál je pozornosť človeka oslabená ešte niekoľko ďalších hodín. Pred prácou si ich preto radšej nedávajte.

Veda našla ďalší dôkaz o tom, že mozog a zdravie čriev spolu úzko súvisia. Ako totiž tvrdí výskum publikovaný v The American Journal of Clinical Nutrition, jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov dokážu ovplyvniť pozornosť, a to dokonca aj niekoľko hodín po ich konzumácii.

Nasýtené tuky a ich dopad na organizmus

Experti a zdravotnícke organizácie sa dodnes nevedia zhodnúť na množstve nasýtených tukov, aké by mal človek denne skonzumovať, a nejasná je aj ich prospešnosť pre organizmus. Lúč svetla vrhol do nejasnosti súhrnný výskum z roku 2018, podľa ktorého „nahradením nasýtených tukov polynenasýtenými tukmi (vrátane rastlinných olejov) klesá riziko ischemickej choroby srdca, ale nie keď ako náhradná živina slúžia sacharidy.“

Existuje tiež množstvo výskumov, ktoré potvrdzujú prepojenie zdravia čriev a žalúdka s mozgom.

Vedci sa najnovšie pozreli na následky nasýtených tukov na krátkodobú úroveň koncentrácie. Pomohli im pritom údaje z ďalšej publikácie, v ktorej sa hodnotil vplyv nasýtených tukov na zápal a únavu u onkologických pacientiek.

Každá z 51 účastníčok najprv podstúpila test výkonnosti, v ktorom sa hodnotila jej koncentrácia, dlhodobá pozornosť a reakčný čas. Každá žena potom zjedla jeden z dvoch variantov kombinácie morčacej šunky, vajec, sušienok a omáčky. Jeden variant bol pripravený pomocou nasýtených tukov, tá druhá zas obsahovala slnečnicový olej, ktorý ich veľa neobsahuje.

Po piatich hodinách účastníčky podstúpili ďalší test na zmeranie koncentrácie. Ten sa opakoval aj po 1-4 týždňoch, pričom predtým zjedli druhý variant jedla.

Pred samotným dňom testovania ženy zjedli tri štandardné porcie jedla, pričom 12 hodín pred testom už nič nejedli.

Oslabenie kognitívnych schopností

Výsledky testovania odhalili, že ženy, ktoré pred testovaním jedli jedlo s vysokým obsahom nasýtených tukov, dosiahli oveľa horšie výsledky ako tie, ktoré jedli jedlo s nízkym obsahom týchto tukov.

Keďže obidve jedlá obsahovali vysokú dávku tukov, ak by sme jedlo s nasýtenými tukmi porovnali s jedlom s nízkym obsahom tukov, rozdiely by podľa autorky výskumu Annelise Madisonovej zo Štátnej univerzity v Ohiu bol ešte väčší.

Štúdia síce neposkytla jednoznačnú odpoveď na otázku, prečo nasýtené tuky negatívne vplývajú na kognitívne funkcie, no jej autorka sa domnieva, že tieto jedlá podporujú vznik zápalu, čo by tiež mohlo mať dopad na činnosť mozgu.

Jedlá s vysokým obsahom nasýtených tukov:

  • mlieko a biela čokoláda, koláče, pudingy a sušienky
  • jemné pečivo
  • tučné mäso, napríklad teľacie
  • spracované mäso, napríklad párky, slanina, klobásy
  • maslo, ghee, margarín, husacia masť
  • kokosový a palmový olej
  • plnotučné mliečne výrobky, napríklad smotana, mlieko, jogurt a syr
Zdroj: Info.sk, DP, academic.oup.com, medicalnewstoday.com, bmj.com, heartuk.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.