Lekári upozorňujú na 4 rizikové faktory, pri ktorých môže byť nákaza koronavírusom fatálna

Nová štúdia odhalila štyri rizikové faktory, ktoré by mohli pacienta s koronavírusom vystaviť vyššiemu riziku úmrtia na ochorenie COVID-19.
Juhokórejskí lekári odhalili štyri základné zdravotné stavy, pri ktorých sú pacienti s COVID-19 vystavení vyššiemu riziku fatálnych následkov koronavírusu.
Tieto zistenia by mohli pomôcť lekárom včasne identifikovať a uprednostniť vysokorizikových pacientov v ranom štádiu respiračného ochorenia spôsobeného novým koronavírusom, uviedol Ahn June-hong, profesor interného lekárstva v lekárskom stredisku Univerzity Yeungnam v Južnej Kórei pre tlačovú agentúru Reuters.
Lekárski odborníci a epidemiológovia skúmajú rizikové faktory pacientov, u ktorých sa vyvinuli závažné prípady ochorenia COVID-19.
V štúdii uverejnenej 2. júna v časopise Journal of Korean Medical Science, Ahn a ďalší juhokórejskí lekári napísali, že štyri kľúčové rizikové faktory sa ukázali ako „prognostické faktory“ pre závažné prípady COVID-19. Sú to:
- cukrovka
- vysoká telesná teplota
- nízka saturácia kyslíkom
- predchádzajúce poškodenie srdca
Tím lekárov pozoroval od 19. februára do 15. apríla 110 pacientov s koronavírusom v nemocnici v Daegu, epicentre v Južnej Kórey.
Zo 110 pacientov v Yeungnam University Medical Center sa u 23 vyvinul závažný prípad ochorenia COVID-19.
Keďže išlo o starších pacientov, mali väčšiu pravdepodobnosť cukrovky a nižšiu periférnu saturáciu kyslíkom.
U pacientov s koronavírusom s najmenej tromi zo štyroch týchto faktorov sa vyvinuli ťažké prípady COVID-19, uviedol profesor Ahn:
„Verím, že použitie prognostických faktorov u závažných pacientov s COVID-19 poskytne lekárom príležitosť ponúknuť týmto rizikovým pacientom najlepšiu lekársku starostlivosť od skorého štádia ochorenia.”

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.