• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Kôpor: Zdravotné účinky, skladovanie, vedľajšie účinky a ako ho v kuchyni využiť

  • 20:14 27.06.2020
  • Bratislava
Kôpor: Zdravotné účinky, skladovanie, vedľajšie účinky a ako ho v kuchyni využiť

Kôpor sa vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov už niekoľko stáročí využíva vo východnej medicíne a ajurvéde. Na Slovensku hrá nezameniteľnú rolu vo viacerých klasických receptoch.

Kôpor voňavý je nenáročná bylina s charakteristickou arómou. Patrí do čeľade mrkvovitých rastlín a pochádza z oblasti Stredomoria a južného Ruska – dnes sa však pestuje vo väčšine sveta.

Kôpor sa často pridáva do šalátov a polievok, alebo sa využíva ako ozdoba. Mnohí ľudia ho radi začleňujú do svojej kuchyne vďaka množstvu zdravotných benefitov, ktoré ponúka.

Ako pomáha so zdravím

Kôpor je bohatým zdrojom vitamínu A, ktorý pomáha udržiavať zdravie zraku, pokožky, imunitného systému a podporuje rast a zdravie rozmnožovacích orgánov. Okrem toho obsahuje vitamín C, ktorý je dôležitý pri ochrane organizmu pred zápalom.

V kôpre nájdete aj vlákninu, kyselinu listovú, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri zdravej reprodukcii DNA, vápnik, riboflavín, ktorý podporuje správne fungovanie a rozvoj buniek, mangán a železo.

Kôpor už dlhé roky slúži aj ako pomôcka pri tradičnej ázijskej liečbe a ajurvéde. Jeho konzumácia dokáže pomôcť aj s týmito zdravotnými ťažkosťami:

  • poruchy tráviaceho traktu
  • strata chuti do jedla
  • ochorenia obličiek
  • nadúvanie
  • horúčka a prechladnutie
  • kašeľ
  • zápal priedušiek
  • infekčné ochorenia
  • problémy s pečeňou a so žlčníkom
  • poruchy močových ciest
  • hemoroidy
  • kŕče
  • neuropatia
  • obličková kolika
  • dysúria
  • genitálne bradavice
  • menštruačné bolesti
  • nespavosť a spánkové poruchy

Niektoré výskumy naznačujú, že kôpor je nápomocný pri liečbe cukrovky a vysokej hladiny cholesterolu. Podľa niektorých je kôpor účinný aj v boji proti metabolickému syndrómu, no túto teóriu sa zatiaľ nepodarilo vedecky dokázať.

Príprava a skladovanie

Foto: Wiktory/Shutterstock.com

Kôpor môžete nájsť vo väčšine supermarketov a na trhoch po celý rok. Ak nakupujete čerstvý kôpor, siahnite po sýtozelených čerstvo odrezaných a rozvetvených lístkoch. Čerstvý kôpor doma zabaľte do papierovej utierky a mikroténového vrecka a uložte do chladničky. Ideálne ho spotrebujte do 2-3 dní.

Kôpor môžete kúpiť aj v sušenej forme, nájdete ho v regáloch s koreninami.

Kôpor má sviežu zemistú chuť , ktorú odborníci prirovnávajú ku kombinácii feniklu, anízu a zeleru. Kôpor sa najčastejšie používa pri príprave jedál z vajec a rýb, často sa pridáva aj do šalátov. Môžete ho použiť aj pri príprave nátierok.

Klasikou v slovenskej kuchyni je kyslá kôprová polievka alebo prívarok, v ktorých nesmie chýbať kôpor, zemiaky, smotana, niekedy aj biela fazuľa.

Kto by ho nemal jesť

Konzumácia kôpru sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú, no v ojedinelých prípadoch môže vyvolať alergickú reakciu, zvracanie hnačku, svrbenie úst, podráždenie jazyka a opuch hrdla. V prípade, že ste alergickí na mrkvu, dá sa predpokladať, že k alergickej reakcii u vás dôjde aj pri konzumácii kôpru.

Kôpor by sa na liečebné účely nemal využívať počas tehotenstva a dojčenia. Aplikácia kôpru na pokožku môže vyvolať podráždenie a pitie kôprovej šťavy vyvoláva zvýšenú citlivosť na slnko.

Cukrovkári, ktorí užívajú lieky s obsahom lítia, a ľudia, ktorých v priebehu dvoch týždňov čaká operačný zákrok, by sa pred konzumáciou kôpru mali poradiť so svojím lekárom.

Najčastejšie otázky o kôpre

  • Dá sa zamraziť?

Tak, ako väčšina bylín, aj kôpor môžete zamraziť, hoci jeho textúru to môže mierne zmeniť. Kuchári pri zmrazovaní najprv opláchnu a usušia čerstvý kôpor, potom ho uložia do mrazničky asi na hodinu, následne ho vyberú, vložia do vzduchotesného vrecka a vložia späť do mrazničky. Takto zamrazený kôpor najdlhšie vydrží v pôvodnom stave.

  • Čím sa dá nahradiť?

Ak pripravujete recept s kôprom, no nemáte ho k dispozícii alebo ho nechcete použiť, môžete namiesto toho vyskúšať palinu alebo fenikel. Namiesto čerstvého kôpru môžete tiež siahnuť po sušenom variante, s ktorým to ale nepreháňajte – jeho chuť je v tejto forme totiž výraznejšia.

Zdroj: Info.sk, DP, verywellfit.com, lipidworld.biomedcentral.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.