• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Šťavnatý muchovník skrášli záhradu a skvalitní zdravie

  • 11:49 25.06.2020
  • Bratislava
Šťavnatý muchovník skrášli záhradu a skvalitní zdravie

Muchovník je rastlina, ktorá sa v svojej šľachtenej podobe využíva na okrasné účely aj u nás. Netreba však zabúdať na šťavnaté plody, ktoré poskytujú mnohé zdravotné benefity.

Ak milujete chuť šťavnatých lesných plodov, nejde o náhodu. V skutočnosti je za to zodpovedná evolúcia, ktorá sa postarala o to, aby sme ich konzumáciou šírili semiačka a nepriamo tak zabránili vyhynutiu ich materských rastlín. Inštinkt nám okrem toho správne našepkáva, že tým pomáhame aj vlastnému zdraviu.

Muchovník, alebo Amelanchier, je divo žijúci krík alebo menší stromček, ktorý sa kultivuje pre okrasné účely. Patrí do čeľade ružovitých a vyskytuje sa v mnohých druhoch s rozličnými požiadavkami na pestovanie. Jeho pôvod treba hľadať v Severnej Amerike, no vyskytuje sa aj na Slovensku.

Muchovník v záhrade

Foto: alfotokunst/Shutterstock.com

Muchovník obvykle dorastá do výšky 2 až 4 metrov, pričom najlepšie sa mu darí na priamom slnku. Znesie väčšinu druhov pôdy a kvitne približne od apríla do mája.

Rastlina sa sadí na jar alebo na jeseň. Aby rodila čo najviac kvetov, zasaďte ju na slnečné stanovište, znesie však aj polotieň. Ak ich chcete zasadiť viac, medzi každou rastlinou by mal byť rozostup okolo 2 metrov. V prípade, že muchovník vysádzate na jar, v suchšom období mu doprajte dostatok vlahy pravidelným zalievaním.

Muchovník je jedna z prvých rastlín, ktoré na jar zakvitnú. Má hviezdicovité kvety, ktoré sú lákadlom pre včely, a ich listy žiaria celou škálou farieb od jari až do jesene. Jeho fialové plody okrem človeka lákajú aj vtáky.

Muchovník by ste nemali vysádzať vedľa borievky. Často z nej totiž ochorie na pleseň, a tá môže zničiť jeho lístky aj plody.

Prečo sa oplatí jesť plody muchovníka

Foto: lbrix/Shutterstock.com

Fialové guľaté plody muchovníka sú celkom jedlé a dozrievajú v polke leta. Ich chuť je podobná čučoriedkam a dajú sa jesť aj surové. Okrem toho ich môžete pokojne využiť pri príprave ovocných koláčov a džemu. Listy muchovníka sa niekedy využívajú pri príprave čaju.

Plody muchovníka sa oplatí jesť preto, že sú mimoriadne výživné, za čo môžu dva dôvody:

  • Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov, pričom niektoré v jednej porcii spĺňajú odporúčanú dennú dávku dospelého človeka. Nutričným obsahom sa tak vyrovnávajú multivitamínovým doplnkom. V plodoch muchovníka napríklad nájdete vlákninu, riboflavín, mangán, vápnik, horčík, železo, vitamín C, vitamín E a biotín.
  • V muchovníku tiež možno nájsť podobné polyfenoly ako v čučoriedkach a iných podobných druhoch ovocia.
Zdroj: Info.sk, DP, nature-and-garden.com, eattheplanet.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.