• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Zdravá strava a nafukovanie: Stačí urobiť jednu zmenu, aby ste lepšie strávili vlákninu

  • 20:12 26.06.2020
  • Bratislava
Zdravá strava a nafukovanie: Stačí urobiť jednu zmenu, aby ste lepšie strávili vlákninu

Ak vás zo stravy bohatej na vlákninu nadúva, mali by ste urobiť istú zmenu v jedálničku.

Strava s vysokým obsahom vlákniny u mnohých ľudí spôsobuje nadúfanie a bolesti brucha. Vedci však prišli na to, ako sa tejto komplikácii zdravej stravy vyhnúť. Na to, aby ste sa vyhli plynatosti, by ste mali pri strave s vysokým obsahom vlákniny prijímať viac sacharidov namiesto proteínov.

Štúdia publikovaná v časopise Clinical and Translational Gastroenterology sledovala 164 účasníkov, ktorí prijímali tri druhy stravy bohatej na vlákninu.

Účastníci, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom vlákniny bohatú na rastlinné bielkoviny, mali o 40% vyššiu pravdepodobnosť výskytu nadúvania v porovnaní s verziou bohatou na sacharidy.

Nadúvanie je následkom zdravej zmeny črevného mikrobiómu

Zdá sa, že potraviny bohaté na vlákninu zvyšujú populáciu určitých prospešných baktérií v čreve. Nadúvanie a bolesť brucha sú však dôsledkom plynu, ktorý vzniká, keď tieto baktérie rozkladajú vlákninu.

Táto štúdia naznačuje, že nahradenie proteínov sacharidmi môže zmeniť črevný mikrobióm. Noel Mueller, spoluautor štúdie, uviedol:

"Je možné, že v tejto štúdii mala bielkovinová verzia stravy za následok viac nafukovania, pretože spôsobila intenzívnejšiu zdravú zmenu v zložení mikrobiómu. Proteín v tejto strave pochádzal najmä z rastlinných zdrojov, ako je fazuľa, strukoviny a orechy."

Mueller a kolegovia v predchádzajúcom výskume zistili, že zníženie množstva soli môže znížiť nadúvanie. V tejto štúdii sa použili tri verzie stravy s vysokým obsahom vlákniny a nízkym obsahom sodíka.

Jednou bola strava bohatá na bielkoviny, druhá bohatá na sacharidy a tretia strava s vysokým obsahom vlákniny bola bohatá na nenasýtené tuky.

  1. Verzia bohatá na rastlinné proteíny obsahovala 48 percent sacharidov, 27 percent tuku a 25 percent bielkovín.
  2. Verzia bohatá na sacharidy obsahovala 58 percent sacharidov, 27 percent tukov a 15 percent bielkovín.
  3. Verzia bohatá na tuky obsahovala 48 percent sacharidov, 37 percent tukov a 15 percent bielkovín.

Stačí vymeniť bielkoviny za sacharidy

Diéta bohatá na bielkoviny zvýšila pravdepodobnosť nadúvania o 40 percent v porovnaní so stravou bohatou na sacharidy.

Preto môžu byť jednoduchšie na trávenie potraviny, ako sú celozrnné produkty s vyšším obsahom sacharidov ako bielkovín.

Nevýhodou však môže byť, že keď vymeníte bielkoviny za sacharidy, strava už nemusí byť tak zdravá. Mueller dodal:

„Nadúvanie môže byť len dôsledkom zdravej zmeny v mikrobióme, takže ak sa niekto dokáže vyrovnať s nadúvaním spôsobeným stravou s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, môže mať v konečnom dôsledku viac benefitov v rôznych oblastiach zdravia.“

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.lww.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.