• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
26°Bratislava

OECD zlepšila prognózu rastu vyspelých ekonomík

  • 13:57 03.09.2013
  • PARÍŽ
OECD zlepšila prognózu rastu vyspelých ekonomík

Hospodársky rast vyspelých ekonomík sa postupne zlepšuje. Smerom nahor ho ťahá silný ekonomický rast USA a dokonca krízou unavená Európa sa zotavuje.

Uviedla to v utorok Organizácia pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD). Spomalenie mnohých nových trhových ekonomík však znamená, že globálny hospodársky rast zostane slabý, konštatovala organizácia.

Motorom zotavovania hlavných vyspelých ekonomík v tomto roku podľa najnovšej prognózy OECD sú USA. Organizácia predpokladá, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny sa v roku 2013 zväčší o 1,7 %.

Prognózu zlepšila Nemecku a Francúzsku

Ide o mierne zhoršenie predikcie v porovnaní s májovou predpoveďou, ktorá rátala s rastom ekonomiky USA v tomto roku o 1,9 %. V prípade Japonska OECD rovnako ako v máji predpovedá v tomto roku rast o 1,6 %. Hospodárstvu krajiny totiž pomáha masívny menový stimul zo strany centrálnej banky.

Dobré správy prichádzajú aj z Európy, ktorá zápasila s dlhovou krízou. Prebiehajúce zotavovanie vo Francúzsku a Nemecku podnietilo OECD, aby vylepšila prognózu ekonomického rastu týchto krajín.

V prípade Francúzska organizácia predpovedá rast HDP v tomto roku o 0,3 %. Ešte v májovej predikcii OECD rátala s tohtoročným poklesom francúzskeho hospodárstva o 0,3 %. Nemecký HDP sa podľa prognózy organizácie zväčší o 0,7 %.

Hospodársky rast Číny sa zrýchli

Predošlá predpoveď rátala s rastom o 0,4 %. Britský hospodársky rast OECD odhaduje na úrovni 1,5 %, hoci v máji očakávala tohtoročný rast len na úrovni 0,8 %. Prognózu pre Taliansko však nezmenila a tomto roku predpokladá pokles HDP o 1,8 %.

Hoci ekonomiky veľkých vyspelých krajín ožívajú, spomalenie v mnohých nových trhových ekonomikách pravdepodobne bude záťažou globálneho rastu, uviedla OECD.

"Vyspelé ekonomiky rastú viac a nové trhové hospodárstva rastú menej," povedal pre Reuters hlavný ekonóm OECD Pier Carlo Padoan. Výnimkou je však Čína. OECD predpokladá, že jej hospodársky rast sa v tomto roku zrýchli a krajina dosiahne posilnenie HDP o 7,4 %.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

DNES - 16:07Ekonomické

Opozičné strany KDH a Progresívne Slovensko pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na rokovanie o konsolidačných opatreniach prijímajú, Sloboda a Solidarita ho odmieta.

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

DNES - 16:05Ekonomické

Doprava na železničných tratiach sa po obmedzeniach pre následky nepriaznivého počasia postupne stabilizuje.

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

DNES - 15:23Ekonomické

Americké ministerstvo obchodu v pondelok navrhlo zakázať čínsky softvér a hardvér v tzv. prepojených vozidlách v USA. Odôvodnilo to obavami o národnú bezpečnosť.

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

DNES - 15:09Ekonomické

Opozičné hnutie Slovensko predkladá novelu, ktorá zruší tohtoročné zvýšenie platov členov vlády, v roku, keď pre ostatných občanov SR pripravili ministri v rámci konsolidácie zvyšovanie daní a poplatkov.

Greenpeace Slovensko vyzýva na masívnu podporu vzniku energetických komunít

Greenpeace Slovensko vyzýva na masívnu podporu vzniku energetických komunít

DNES - 15:08Ekonomické

Enviroorganizácia Greenpeace Slovensko vyzýva na masívnu podporu vzniku energetických spoločenstiev, ktoré by mohli pomôcť ľuďom bojovať s klimatickou krízou.