• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

  • 7:54 04.07.2020
  • Svet
Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

Strava má značný vplyv aj na zdravie vášho mozgu. Niektoré potraviny dokonca zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ktoré to sú?

Demencia je syndróm, ktorý sa dostavuje pri oslabení funkcie mozgu. Jedným z najvýraznejších príznakov tohto problému je strata pamäte, ktorá sa často spája s najčastejším druhom demencie – Alzheimerovou chorobou.

Na Alzheimerovu chorobu neexistuje žiadny liek, preto lekári často zdôrazňujú potrebu prevencie. Tak, ako pri iných druhoch ochorenia, aj pri Alzheimerovej chorobe platí, že o jej nástupe vo veľkom rozhoduje aj strava. Niektoré potraviny dokonca dokážu podporiť jej vznik.

Štúdia zverejnená v American Journal of Clinical Nutrition napríklad porovnávala snímky mozgov ľudí s normálnou kognitívnou funkciou s ich glykemickým profilom. U 26 percent z nich našli zvýšenú hladinu amyloidov v mozgu, ktoré zrýchľujú nástup Alzheimerovej choroby. Išlo o tých 26 percent ľudí, ktorým zároveň zmerali najvyšší glykemický profil.

Ktoré jedlá sú vysoko glykemické?

Glykemický index je pojem, ktorý označuje rýchlosť zvýšenia cukru v krvi vplyvom sacharidov. Jedlá s vysokým glykemickým indexom spôsobujú prudké výkyvy tejto hladiny a hovorí sa o nich ako o vysoko glykemických potravinách. Patria medzi ne aj:

  • Spracované jedlá – biele pečivo, spracované cereálie (neobsahujú pôvodné množstvo vlákniny)
  • Varené biele zemiaky, čipsy, biela ryža
  • Niektoré druhy ovocia a zeleniny (paštrnák, červená dyňa)
  • Sladené ovocné džúsy

S vysoko glykemickými potravinami sú dobre oboznámení aj cukrovkári, ktorí sa im kvôli svojmu ochoreniu vyhýbajú. Spojenie medzi cukrovkou a Alzheimerovou chorobou dokonca zrejme nie je náhodné.

Meta-analýza 28 rôznych štúdií zverejnená na stránkach Journal of Diabetes Investigation poznamenáva, že u pacientov s diabetom je o 56 percent vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby a o 127 percent vyššie riziko vzniku vaskulárnej demencie ako u zdravých ľudí.

Aj ďalšie štúdie naznačujú, že strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a s vysokým obsahom sacharidov, ktoré normalizujú hladinu cukru a inzulínu v krvi, prospešne mení úroveň látok v organizme, ktoré sa podieľajú na vzniku Alzheimerovej choroby.

Strava, ktorá podporuje zdravie mozgu

Mnohí vedci sa zhodujú na tom, že kognitívnemu zdraviu mozgu najviac prospieva stredozemská strava a malo by sa k nej pristupovať ako k preventívnemu opatreniu proti vzniku demencie.

Zdroj: Info.sk, DP, ncbi.nlm.nih.gov, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.