Tieto potraviny zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ako často ich jete?

Strava má značný vplyv aj na zdravie vášho mozgu. Niektoré potraviny dokonca zvyšujú riziko Alzheimerovej choroby. Ktoré to sú?
Demencia je syndróm, ktorý sa dostavuje pri oslabení funkcie mozgu. Jedným z najvýraznejších príznakov tohto problému je strata pamäte, ktorá sa často spája s najčastejším druhom demencie – Alzheimerovou chorobou.
Na Alzheimerovu chorobu neexistuje žiadny liek, preto lekári často zdôrazňujú potrebu prevencie. Tak, ako pri iných druhoch ochorenia, aj pri Alzheimerovej chorobe platí, že o jej nástupe vo veľkom rozhoduje aj strava. Niektoré potraviny dokonca dokážu podporiť jej vznik.
Štúdia zverejnená v American Journal of Clinical Nutrition napríklad porovnávala snímky mozgov ľudí s normálnou kognitívnou funkciou s ich glykemickým profilom. U 26 percent z nich našli zvýšenú hladinu amyloidov v mozgu, ktoré zrýchľujú nástup Alzheimerovej choroby. Išlo o tých 26 percent ľudí, ktorým zároveň zmerali najvyšší glykemický profil.
Ktoré jedlá sú vysoko glykemické?
Glykemický index je pojem, ktorý označuje rýchlosť zvýšenia cukru v krvi vplyvom sacharidov. Jedlá s vysokým glykemickým indexom spôsobujú prudké výkyvy tejto hladiny a hovorí sa o nich ako o vysoko glykemických potravinách. Patria medzi ne aj:
- Spracované jedlá – biele pečivo, spracované cereálie (neobsahujú pôvodné množstvo vlákniny)
- Varené biele zemiaky, čipsy, biela ryža
- Niektoré druhy ovocia a zeleniny (paštrnák, červená dyňa)
- Sladené ovocné džúsy
S vysoko glykemickými potravinami sú dobre oboznámení aj cukrovkári, ktorí sa im kvôli svojmu ochoreniu vyhýbajú. Spojenie medzi cukrovkou a Alzheimerovou chorobou dokonca zrejme nie je náhodné.
Meta-analýza 28 rôznych štúdií zverejnená na stránkach Journal of Diabetes Investigation poznamenáva, že u pacientov s diabetom je o 56 percent vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby a o 127 percent vyššie riziko vzniku vaskulárnej demencie ako u zdravých ľudí.
Aj ďalšie štúdie naznačujú, že strava s nízkym obsahom nasýtených tukov a s vysokým obsahom sacharidov, ktoré normalizujú hladinu cukru a inzulínu v krvi, prospešne mení úroveň látok v organizme, ktoré sa podieľajú na vzniku Alzheimerovej choroby.
Strava, ktorá podporuje zdravie mozgu
Mnohí vedci sa zhodujú na tom, že kognitívnemu zdraviu mozgu najviac prospieva stredozemská strava a malo by sa k nej pristupovať ako k preventívnemu opatreniu proti vzniku demencie.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?