• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
25°Bratislava

Parlament sa bude zajtra pripravovať aj na plynovú krízu

  • 19:37 03.09.2013
Parlament sa bude zajtra pripravovať aj na plynovú krízu

Program 72. schôdze vlády Slovenskej republiky:

Návrh na poskytnutie odmeny pri dosiahnutí 50 rokov veku predsedovi Poštového regulačného úradu
Predkladá: minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek

Správa o poľnohospodárstve a potravinárstve v Slovenskej republike za rok 2012
Predkladá: minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek

Návrh Legislatívneho zámeru zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy
Predkladá: minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek

Správa o lesnom hospodárstve v Slovenskej republike za rok 2012
Predkladá: minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek

Návrh Správy o zabezpečení dodávok energií a riešenie prípadných núdzových stavov s určením príslušnej zodpovednosti za ich riešenie
Predkladá: minister hospodárstva Tomáš MalatinskýBRATISLAVA 3. septembra (WEBNOVINY) - V stredu na zasadnutí vlády budú ministri rokovať o návrhu zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, ktorý na rokovanie predloží minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Agrorezort chce touto právnou úpravou dosiahnuť, aby pôdu určenú na poľnohospodárske účely skupovali iba odborne spôsobilé subjekty, ktoré sa poľnohospodárstvu aktívne venujú.

Skúsenosti pri predaji poľnohospodárskej pôdy v SR v posledných rokoch podľa ministerstva naznačujú, že jej ochrana pred neoprávnenými zábermi na nepoľnohospodárske použitie nepostačuje.

Navrhovaná právna úprava by sa nemusela vzťahovať na poľnohospodársku pôdu nachádzajúcu sa v zastavanom území obce, ako ani na poľnohospodársku pôdu mimo zastavaného územia obce, ktorá je už územnými plánmi určená na iné ako poľnohospodárske využitie, resp. na poľnohospodársku pôdu, ktorá primárne slúži na samozásobiteľské účely, akou sú predovšetkým záhrady a pridomové pozemky.
Poslancov čaká správa o poľnohospodárstve

Ako ministerstvo uvádza vo svojom návrhu, zistilo sa, že až pri 39,82 % nakúpených pozemkov nebolo možné určiť, kto pôdu skutočne kúpil a najmä na aké účely ju chce využívať.

Vo väčšine prípadov nekupujú poľnohospodársku pôdu subjekty, ktoré chcú na nej ďalej hospodáriť, ale subjekty, ktoré skupujú poľnohospodársku pôdu na iné ako poľnohospodárske účely, alebo z nej chcú dosahovať neprimerane vysoký výnos bez ohľadu na kvalitu jej obhospodarovania a najmä bez rešpektovania agrotechnických úkonov minimalizujúcich riziko jej degradácie.

Minister Jahnátek predloží ministrom aj správu o poľnohospodárstve a potravinárstve v Slovenskej republike za rok 2012. Ako sa v nej uvádza, výkonnosť poľnohospodárstva v minulom roku poklesla. Poľnohospodárstvo dosiahlo v roku 2012 zisk vo výške 48,7 mil. eur, čo bolo o 33,8 % menej ako v predošlom roku.

Pokles výkonnosti sa prejavil najmä v medziročnom znížení výnosov. Tie dosiahli úroveň 2099,7 mil. eur. V porovnaní s rokom 2011 je to pokles o 334,9 mil. eur. K tomuto trendu prispela nielen nižšia produkcia komodít rastlinnej výroby, ale aj pokračujúci dovoz komodít živočíšneho pôvodu.
Témou bude aj prípadná plynová kríza

Vláda by mala zhodnotiť stav lesov v SR na základe Jahnátkovej správy o lesnom hospodárstve v Slovenskej republike za rok 2012. Ako je v nej uvedené, zásoba dreva v lesných porastoch má rastúcu tendenciu a v roku 2012 dosiahla 472,18 mil. metrov kubických hrubiny bez kôry, čo je o 6,11 mil. metrov kubických viac ako v roku 2011.

Priemerná zásoba dreva je 243 metrov kubických na hektár porastovej pôdy. Ťažba dreva v roku 2012 pritom mierne klesla. V roku 2012 dosiahla 8 232 019 metrov kubických, čo je v porovnaní s rokom 2011 pokles o 1,235 mil. metrov kubických.

Ministri by sa mali v stredu oboznámiť aj so správou o zabezpečení dodávok energií a riešenie prípadných núdzových stavov, ktorú na rokovanie predloží minister hospodárstva Tomáš Malatinský. Zo správy vyplýva, že Slovensko je na prípadné prerušenie dodávok zemného plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu pripravené.

"Na základe uskutočnených opatrení je možné konštatovať, že Slovensko je lepšie pripravené ako v roku 2009 na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo," uviedlo vo svojej pravidelnej správe Ministerstvo hospodárstva SR. Počas prípadnej plynovej krízy by sa Slovensko spoliehalo na plynové zásobníky, diverzifikačné zmluvy so zahraničnými spoločnosťami, či na nové plynové prepojenia s okolitými krajinami.
Zdroj: SITA
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Trenčiansky kraj ponúka nemocnice za euro, ich prevádzku nedokáže financovať

Trenčiansky kraj ponúka nemocnice za euro, ich prevádzku nedokáže financovať

DNES - 17:09Domáce

Trenčiansky samosprávny kraj ponúkol za symbolické euro do správy miest a obcí všetky tri nemocnice vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Danko: SNS nemieni vypovedať koaličnú zmluvu ani podraziť Smer-SD

Danko: SNS nemieni vypovedať koaličnú zmluvu ani podraziť Smer-SD

DNES - 17:04Domáce

Andrej Danko tvrdí, že téma postu predsedu Národnej rady SR je pre stranu uzavretá.

19-ročného mladíka obvinili z vraždy, nožom usmrtil staršiu družku

19-ročného mladíka obvinili z vraždy, nožom usmrtil staršiu družku

DNES - 16:03Domáce

Mladíkovi hrozí doživotný trest odňatia slobody.

Za ľudí: Stav programu Obnovme si svoj dom je dôvodom odvolať ministerku kultúry

Za ľudí: Stav programu Obnovme si svoj dom je dôvodom odvolať ministerku kultúry

DNES - 15:20Domáce

Strana Za ľudí obviňuje ministerku kultúry z ignorovania expertov hodnotiacich žiadosti, manipulácie pri schvaľovaní dotácií a ich politického zneužívania.

Zomrel významný akademický maliar, oceňovaný bol aj v zahraničí

Zomrel významný akademický maliar, oceňovaný bol aj v zahraničí

DNES - 15:15Domáce

Rodina a blízky sa s maliarom naposledy rozlúčia vo štvrtok.