• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
18°Bratislava

Poľnohospodársku pôdu dostanú iba odborne spôsobilé subjekty

  • 11:46 04.09.2013
  • BRATISLAVA
Poľnohospodársku pôdu dostanú iba odborne spôsobilé subjekty

Vláda na stredajšom rokovaní s pripomienkami odsúhlasila legislatívny zámer zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, ktorý na rokovanie predložil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek.

Agrorezort chce touto právnou úpravou dosiahnuť, aby pôdu určenú na poľnohospodárske účely skupovali iba odborne spôsobilé subjekty, ktoré sa poľnohospodárstvu aktívne venujú. Skúsenosti pri predaji poľnohospodárskej pôdy v SR v posledných rokoch podľa ministerstva naznačujú, že jej ochrana pred neoprávnenými zábermi na nepoľnohospodárske použitie nepostačuje.

Zamýšľaná právna úprava by sa nemusela vzťahovať na poľnohospodársku pôdu nachádzajúcu sa v zastavanom území obce, ako ani na poľnohospodársku pôdu mimo zastavaného územia obce, ktorá je už územnými plánmi určená na iné ako poľnohospodárske využitie, resp. na poľnohospodársku pôdu, ktorá primárne slúži na samozásobiteľské účely, akou sú predovšetkým záhrady a pridomové pozemky.

Ako ministerstvo uviedlo vo svojom návrhu, zistilo sa, že až pri 39,82 % nakúpených pozemkov nebolo možné určiť, kto pôdu skutočne kúpil a najmä na aké účely ju chce využívať. Vo väčšine prípadov nekupujú poľnohospodársku pôdu subjekty, ktoré chcú na nej ďalej hospodáriť, ale subjekty, ktoré skupujú poľnohospodársku pôdu na iné ako poľnohospodárske účely, alebo z nej chcú dosahovať neprimerane vysoký výnos bez ohľadu na kvalitu jej obhospodarovania a najmä bez rešpektovania agrotechnických úkonov minimalizujúcich riziko jej degradácie.
Kabinet pomohol najväčším odberateľom elektriny

Ministri schválili nové vládne nariadenie o výške odvodu z dodanej elektriny pre Národný jadrový fond, podľa ktorého budú platiť najväčší priemyselní odberatelia elektriny na vyraďovanie jadrových zariadení a na nakladanie s vyhoreným jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi maximálne dva milióny eur ročne.

"Bude to mať pozitívny dopad na podnikateľské prostredie tým, že náklady na obstaranie jednej megawatthodiny elektriny pre odberateľov náročných na spotrebu budú nižšie o výšku odvodu, ktorú možno započítať do ceny dodanej elektriny pre koncových odberateľov," uviedlo Ministerstvo hospodárstva SR (MH).

Lacnejšou elektrinou sa tak podľa ministerstva zvýši konkurencieschopnosť niektorých podnikov na Slovensku. Rezort je presvedčený, že maximálna výška odvodu je nastavená tak, "aby zabezpečila dostatočnú mieru tvorby finančných prostriedkov určených na krytie záverečnej časti jadrovej energetiky a historického deficitu".

Výhrady k vládnemu nariadeniu v rámci pripomienkového konania malo Ministerstvo financií SR (MF). To upozorňovalo, že maximálna výška odvodu do Národného jadrového fondu môže byť zo strany Európskej komisie považovaná za neprimeranú štátnu pomoc.

"Ustanovenie maximálnej ročnej výšky odvodu by mohlo obsahovať prvok štátnej pomoci vzhľadom na to, že môže predstavovať poskytnutie ekonomickej výhody pre vybraných koncových odberateľov elektriny," uviedol rezort financií. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca ministra hospodárstva Stanislav Jurikovič, po rokovaniach v Bruseli vyplynulo, že zavedenie maximálnej výšky odvodu na takzvaný zadný palivový cyklus nemá charakter neprimeranej štátnej pomoci. "V spolupráci s ministerstvom financií chceme prijaté nariadenie vlády notifikovať v Európskej komisii," dodal Jurikovič.
Národný jadrový fond ďalej zbiera financie

Na likvidáciu jadra má Slovensku k dispozícii viac ako 967 mil. eur. Toľko prostriedkov totiž evidoval na svojom účte Národný jadrový fond ku koncu vlaňajška. Na zadný palivový cyklus sa skladajú prevádzkovatelia jadrových zariadení, ako aj spotrebitelia elektrickej energie.

V minulom roku dostal NJF od prevádzkovateľov jadrových zariadení viac ako 68 mil. eur a od spotrebiteľov takmer 71 mil. eur. Spotrebitelia platia v súčasnosti v cenách elektriny zhruba 3,15 eura za každú odobratú megawatthodinu.

Prevádzkovatelia platia do NJF ročný fixný poplatok vo výške 13,4 tisíc eur za každý megawatt inštalovaného výkonu, pričom táto suma je každoročne valorizovaná o infláciu. Prevádzkovatelia jadrových zariadení platia aj variabilný príspevok, ktorý je stanovený vo výške 5,95 % z predajnej ceny elektriny vyrobenej v jadrovom zariadení za uplynulý rok.

Prostriedky na likvidáciu jadra od začiatku tohto roka spravuje ministerstvo hospodárstva. Rezort ich následne mesačne prevádza na účet NJF. Účelom jadrového fondu je sústreďovať finančné prostriedky vyzbierané od prevádzkovateľov jadrových zariadení, ako aj od samotných spotrebiteľov elektrickej energie.

Národný jadrový fond tieto prostriedky poskytuje na riešenie tzv. historického dlhu, ktorý vznikol pri tvorbe zdrojov určených na krytie nákladov záverečnej časti jadrovej energetiky z dôvodu neakumulovania finančných zdrojov na záverečnú časť jadrovej energetiky.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takáč: Opäť sa v EÚ rozprúdila diskusia o dovoze agrokomodít z Ukrajiny

Takáč: Opäť sa v EÚ rozprúdila diskusia o dovoze agrokomodít z Ukrajiny

DNES - 19:19Ekonomické

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny.

V katastrofálnom stave je vyše 59 mostov, Banská Bystrica bola len začiatok, varuje PS

V katastrofálnom stave je vyše 59 mostov, Banská Bystrica bola len začiatok, varuje PS

DNES - 18:55Ekonomické

Až 42 percent mostov na cestách prvej triedy je v zlom stave, tvrdí expert Progresívneho Slovenska.

Scholz varuje pred nepriateľským prevzatím nemeckých bánk

Scholz varuje pred nepriateľským prevzatím nemeckých bánk

DNES - 18:45Ekonomické

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok varoval pred nepriateľským prevzatím kľúčových nemeckých bánk.

Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

DNES - 17:07Ekonomické

Andrej Danko a Erik Tomáš sú podľa Matoviča klamári. Danko by sa mal postaviť za rodičovský dôchodok, tvrdí.

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

DNES - 16:07Ekonomické

Opozičné strany KDH a Progresívne Slovensko pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na rokovanie o konsolidačných opatreniach prijímajú, Sloboda a Solidarita ho odmieta.