• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
25°Bratislava

Tržby maloobchodníkov sa posunuli k medziročnému nárastu

  • 9:52 04.09.2013
  • BRATISLAVA
Tržby maloobchodníkov sa posunuli k medziročnému nárastu

Oživovanie maloobchodných tržieb pokračovalo aj v júli. Podľa údajov Štatistického úradu SR totiž v siedmom mesiaci medziročne vzrástli o 1,9 %, čo bol najvyšší rast od februára minulého roka.

V júli tak maloobchodníci vykázali nárast tržieb už štvrtý mesiac v poradí, pričom v porovnaní s júnom sa dynamika maloobchodných tržieb zrýchlila o 1 percentuálny bod. Medzimesačne tržby v maloobchode rovnako stúpli, a to o 0,7 %.

Za júlovým rastom maloobchodných tržieb stálo podľa štatistikov najmä ich zvýšenie v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 3,7 % a v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 3,4 %. Tržby stúpli aj v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach a v maloobchode mimo predajní, stánkov a trhov zhodne o 1,7 %. Tržby klesli len v maloobchode v stánkoch a na trhoch o 1 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 0,9 %.

Pozitívny medziročný vývoj zaznamenali štatistici aj vo veľkoobchode, kde tržby vzrástli o 5,4 %. Medzimesačne však poklesli o 1,4 %. Medziročný rast tržieb v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov sa oproti predchádzajúcim mesiacom výrazne spomalil. V porovnaní s júlom 2012 sa zvýšili o 3,1 %. V medzimesačnom porovnaní to znamenalo prepad až o 7,1 %. Tržby v ubytovaní sa medziročne zvýšili o 1,9 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 0,7 %. Medzimesačne tak v ubytovaní stúpli o 0,4 %, kým v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev naopak poklesli o 0,3 %.

Za sedem mesiacov tohto roka sa tak slovenské maloobchodné tržby posunuli k medziročnému nárastu. Kým za prvý polrok boli v porovnaní s vlaňajškom vyrovnané, ku koncu júla už evidujú nárast o 0,3 %. Vo veľkoobchode sa tržby od začiatku roka zvýšili o 1,8 %, v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 7,3 %, v ubytovaní tržby o 0,2 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa zvýšili o 0,8 %.

Ak by sa maloobchodu podarilo v tomto roku zaznamenať nárast tržieb, znamenalo by to prelomenie niekoľkoročného negatívneho vývoja. Maloobchodníci na Slovensku totiž evidujú medziročný pokles tržieb už štyri roky v poradí. Sektor pocítil dopad hospodárskej krízy a tiež nákupnej turistiky, čo spôsobilo ešte v roku 2009 medziročný prepad tržieb v tomto odvetví až o vyše 10 %. Medziročné poklesy však vykázali maloobchodné tržby aj nasledujúce tri roky. V roku 2012 boli oproti roku 2011 nižšie o 1 %.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

DNES - 17:07Ekonomické

Andrej Danko a Erik Tomáš sú podľa Matoviča klamári. Danko by sa mal postaviť za rodičovský dôchodok, tvrdí.

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

DNES - 16:07Ekonomické

Opozičné strany KDH a Progresívne Slovensko pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na rokovanie o konsolidačných opatreniach prijímajú, Sloboda a Solidarita ho odmieta.

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

DNES - 16:05Ekonomické

Doprava na železničných tratiach sa po obmedzeniach pre následky nepriaznivého počasia postupne stabilizuje.

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

DNES - 15:23Ekonomické

Americké ministerstvo obchodu v pondelok navrhlo zakázať čínsky softvér a hardvér v tzv. prepojených vozidlách v USA. Odôvodnilo to obavami o národnú bezpečnosť.

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

DNES - 15:09Ekonomické

Opozičné hnutie Slovensko predkladá novelu, ktorá zruší tohtoročné zvýšenie platov členov vlády, v roku, keď pre ostatných občanov SR pripravili ministri v rámci konsolidácie zvyšovanie daní a poplatkov.