• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.9.2024Meniny má Zdenka
23°Bratislava

Nezamestnanosť sa v druhom štvrťroku vyšplhala na 14 percent

  • 10:30 04.09.2013
  • BRATISLAVA
Nezamestnanosť sa v druhom štvrťroku vyšplhala na 14 percent

Miera nezamestnanosti v druhom štvrťroku tohto roka v porovnaní s tým istým obdobím vlaňajška vzrástla o 0,4 percentuálneho bodu (p.b.) na 14 percent.

U žien stúpla o 0,4 p.b. na 14,4 percenta a u mužov o 0,4 p.b. na 13,7 percenta. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Počet nezamestnaných osôb sa v absolútnom vyjadrení oproti druhému štvrťroku 2012 zvýšil o 11,9 tisíc na 380 tisíc.

Až 67,1-percentný podiel na trhu práce tvorili dlhodobo nezamestnaní. V porovnaní s 2. štvrťrokom 2012 sa ich počet zvýšil o 10,1 % na 254,8 tis. osôb. "Problémom boli predovšetkým osoby, ktoré boli nezamestnané viac ako dva roky. Ich počet vzrástol o 10,2 % pri 73,2-percentnom podiele na celkovej dlhodobej nezamestnanosti," konštatuje Štatistický úrad SR.

Z hľadiska veku, najpočetnejšou skupinou nezamestnaných s počtom 115,2 tis. a podielom 30,3 % boli osoby vo veku 35 až 49 rokov. Najviac ľudí bez práce však medziročne pribudlo vo vekovej kategórií 55- až 59-ročných, ktorí tvorili 13,7 %. Štatistici evidujú úbytok nezamestnanosti len vo vekovej skupine 25 až 34 rokov a to o 4,1 % a u osôb starších ako 60 rokov o 9,1 %. Z hľadiska veku a pohlavia sa najviac, o 6,2 tis. zvýšil počet nezamestnaných žien vo veku 35 až 49 rokov.

Ako ďalej vyplýva z údajov ŠÚ SR, z hľadiska ekonomickej činnosti posledného zamestnávateľa najviac nezamestnaných osôb pracovalo v priemysle, až 23,6 %. Najvyšší relatívny prírastok počtu nezamestnaných bol v odvetviach odborné, vedecké a technické činnosti o 75 %, zdravotníctvo a sociálna pomoc o 54,1 % a pôdohospodárstvo o 52,2 %. Na druhej strane relatívne najviac klesol počet nezamestnaných vo finančných a poisťovacích činnostiach o 56,8 %.

Počet nezamestnaných osôb medziročne rástol v takmer všetkých krajoch. Výnimkou bol len Žilinský kraj, kde sa nezamestnanosť znížila o 6,5 % a Košický kraj s poklesom o 4,2 %. V ostatných krajských samosprávach počty ľudí bez práce stúpali, a to v rozsahu od 1,8 % v Nitrianskom kraji do 16,9 % v Bratislavskom kraji.

"Na celkovom počte nezamestnaných v SR sa v najväčšej miere podieľali Prešovský kraj (18,8 %) a Banskobystrický kraj (18,2 %). Zároveň tieto dva kraje vykázali aj najvyššiu úroveň miery nezamestnanosti (Banskobystrický 20,3 % a Prešovský spolu s Košickým zhodne 18,2 %)," uvádza ŠÚ SR.

Tempo medziročného rastu nezamestnanosti sa podľa štatistikov spomalilo zo štyroch percent v prvom štvrťroku 2013 na 3,3 % v druhom štvrťroku 2013. V medzikvartálnom porovnaní sezónne očistená nezamestnanosť vzrástla o 1,1 tis. na 387,4 tis. osôb.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

Matovič: Danko by sa mal postaviť proti rušeniu rodičovských dôchodkov

DNES - 17:07Ekonomické

Andrej Danko a Erik Tomáš sú podľa Matoviča klamári. Danko by sa mal postaviť za rodičovský dôchodok, tvrdí.

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

Ficove pozvanie na rokovanie prijali len dve opozičné strany

DNES - 16:07Ekonomické

Opozičné strany KDH a Progresívne Slovensko pozvanie predsedu vlády Roberta Fica na rokovanie o konsolidačných opatreniach prijímajú, Sloboda a Solidarita ho odmieta.

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

Rýchliky do Česka cez Čadcu sú obmedzené

DNES - 16:05Ekonomické

Doprava na železničných tratiach sa po obmedzeniach pre následky nepriaznivého počasia postupne stabilizuje.

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

Biden navrhuje zákaz čínskych vozidiel so softvérom na cestách v USA

DNES - 15:23Ekonomické

Americké ministerstvo obchodu v pondelok navrhlo zakázať čínsky softvér a hardvér v tzv. prepojených vozidlách v USA. Odôvodnilo to obavami o národnú bezpečnosť.

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

Matovič bojuje proti zvyšovaniu platov členov vlády, do parlamentu predkladá novelu

DNES - 15:09Ekonomické

Opozičné hnutie Slovensko predkladá novelu, ktorá zruší tohtoročné zvýšenie platov členov vlády, v roku, keď pre ostatných občanov SR pripravili ministri v rámci konsolidácie zvyšovanie daní a poplatkov.