Žena sa otrávila z cukety, odborníci varujú, na čo si musíte dávať pozor
Experti upozorňujú, čo si musíte všímať pri konzumácii cukety či tekvice.
38-ročnú ženu z Veľkej Británie museli hospitalizovať po tom, ako sa otrávila z cukety, ktorú si vypestovala vo vlastnej záhrade. Na vine bola šarža semienok, z ktorých si žena cuketu vypestovala. Danielle Baxterová zo Southendu bola prevezená do nemocnice pár hodín po konzumácii toxických uhoriek.
Výrobca Unwins semienka stiahol z trhu, pretože obsahovali nezvyčajne vysoké hladiny kukurbitacínov, ktoré sú pre človeka jedovaté. Pri konzumácii dostatočne vysokej dávky môžu kukurbitacíny spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačky.
Kukurbitacíny sú steroidy, ktoré produkujú cukety, uhorky či tekvice na obranu proti predátorom. Tieto steroidy dodávajú plodinám horkú chuť.
Pozor na horkú chuť
Bežne vypestované cukety či tekvice majú nízku hladinu toxínov a sú bezpečné na konzumáciu. Nebezpečné koncentrácie môžu vzniknúť náhodným krížením alebo stresom rastliny, napríklad v dôsledku sucha alebo nepravidelného zalievania.
Podľa odborníka z Ústavu experimentálnej botaniky AV ČR Tomáša Moravca sú otravy cuketami pomerne časté, väčšinou sa o nich ale ani nevie. Ako uviedol pre blesk.cz: "Väčšinou toxín spôsobuje hlavne hnačky, takže to človek presedí na záchode. Pokiaľ nedôjde k hospitalizácii, väčšinou ani nezistí, že sa otrávil práve cuketou."
To, či sa môžeme z cukety či uhorky otráviť, zistíme podľa chuti. Ak sú horké, často to znamená, že majú vyšší obsah kukurbitacínu. V tomto prípade je bezpečnejšie horkú uhorku či tekvicu radšej vyhodiť.
Toxíny môžu spôsobiť smrť
Povedomie o toxínoch v tekvicovitých plodinách je pomerne nízke, preto sa môže stať, že sa ľudia občas horkou chuťou netrápia. "Problémom sú rastliny zo záhradky, pretože k nim má človek bližší vzťah. Keď si ich sám vypestuje od semienka, je ochotný prižmúriť oko nad tým, že napríklad nechutí tak dobre," myslí si Moravec.
V roku 2018 bol zaznamenaný prípad dvoch žien, ktoré po zjedení tekvicovej polievky a ďalšieho jedla z horkej tekvice trpeli zvracaním a následnou dočasnou stratou vlasov. Vedci prípad opísali v odbornom časopise JAMA Dermatology.
Závažnejší prípad bol zaznamenaný v roku 2015, keď 79-ročný muž z Heidenheimu an der Brenz v nemeckom Bádensku-Württembersku zomrel po konzumácii jedla obsahujúceho horkú cuketu, ktorú dostal od suseda.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.