Ako využiť špargľu v kuchyni: 5 spôsobov, ktoré vás nenechajú hladných
- 8:34 26.07.2020
- Bratislava
Obchádzate v obchode špargľu? Robíte veľkú chybu! Táto netradičná zelenina vie telu dodať množstvo živín a využiť ju viete v mnohých receptoch. Poradíme vám, čo s ňou v kuchyni.
Medzi hlavné výhody konzumácie špargle patrí jej schopnosť chrániť pred negatívnymi myšlienkami a zlou náladou, chrániť pred vrodenými ochoreniami dieťaťa, ak ju žena konzumuje počas tehotenstva, a zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby. Dnes tu však nie sme preto, aby sme vám hovorili o jej zdravotných výhodách. Viac si o nich môžete prečítať v tomto článku:
Špargľa sa dá jesť aj bez tepelnej úpravy, pričom ponúka sviežu a sladkastú chuť. Varením však dosiahnete oveľa ráznejšiu chuť, kvôli čomu sa špargli oplatí venovať trocha času pri sporáku.
Príprava špargle vám zaberie len niekoľko minút a obvykle si vyžaduje len pár kvapiek olivového oleja a trochu soli a korenia. Nič nepokazíte ani pridaním citrónovej šťavy či dresingu. Pozrime sa na to, ako špargľu pripraviť.
Predtým, ako začnete variť
Špargľu by ste mali pred spracovaním skrátiť – odrežte z nej spodok, ktorý je príliš tvrdý a má len nevýraznú chuť. To, akú veľkú časť máte odrezať, zistíte jednoducho – uchopte palcom a ukazovákom stred špargle a jej spodný koniec a prerežte zhruba v polovici tejto vzdialenosti.
Ak vám nechutí hrubá vonkajšia vrstva, môžete ju ošúpať. Netreba pripomínať, že špargľu treba pred varením umyť a utrieť v prípade, že ju budete opekať.
- Varená špargľa
Do väčšieho hrnca nalejte vodu a nechajte zovrieť. Vodu osoľte a vložte do nej špargľu. Varte približne 1-3 minúty, kým špargľa bude mäkká a svetlozelená. Špargľu na záver vytiahnite a ponorte do ľadovej vody (tento krok môžete vynechať).
- Dusená špargľa
Špargľu uložte do hrnca na dusenie a prikryte ho. Zeleninu duste asi 2-4 minúty, kým bude mäkká a svetlozelená.
- Pečená špargľa
Špargľu pokropte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Položte ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 200 stupňoch asi 10 minút. V polovici pečenia špargľu otočte. Na záver by konce zeleniny mali byť mierne hnedé a stonky mäkké.
- Opražená špargľa
Najprv nakrájajte špargľu na asi 5-centimetrové kúsky. Opražte ju na veľkom ohni, použite pritom olej alebo maslo. Špargľu dochuťte soľou a korením. Týmto spôsobom môžete špargľu pripraviť aj vo woku.
- Grilovaná špargľa
Špargľu môžete grilovať na grile, ale aj v rúre s grilovacím nastavením. Opäť ju pokropte olejom, soľou a korením a preložte na pekáč s papierom na pečenie. Uložte pekáč na najnižšiu priečku v rúre a grilujte asi 8-10 minút, kým jemne nezhnedne.
Ako si vybrať špargľu v obchode
Kupovať špargľu sa najviac oplatí na jar, medzi februárom a júnom. Obchody s medzinárodnými dodávateľmi ju ale ponúkajú počas celého roka. Okrem zelenej špargle možno ojedinele dostať aj fialovú či bielu. Hrúbka stoniek závisí od času zberu a treba jej prispôsobiť čas tepelnej prípravy.
Ako ju skladovať
Špargľu odkladajte do chladničky do priečinka na ovocie a zeleninu. Ak ju nezjete do 2 dní od kúpy, odrežte kúsok spodnej časti a stonky zabaľte do vlhkej papierovej utierky. Tú vložte do uzavretého mikroténového vrecka. Takto môžete predĺžiť život špargle na 5 dní.
Špargľu môžete umiestniť aj do vyššieho pohára, do ktorého treba naliať trochu vody. Pohár vložte do chladničky a jemne prikryte mikroténovým vreckom. Ak konce začnú hnednúť, špargľu vyhoďte.
Vyšli nominácie na Oscary v hlavných kategóriách, najviac ich má Emilia Pérez
V Los Angeles oznámili vo štvrtok nominácie 97. ročníka udeľovania filmových cien Oscar.
Kameň, papier, nožnice: S týmto psychologickým trikom hru vždy vyhráte
Expert odhalil jednoduchý trik, ktorý vám zaručí, že porazíte svojich priateľov.
Vyzeralo to ako zápal slepého čreva, ženu v nemocnici však čakalo prekvapenie
Len 40 minút po prijatí v nemocnici prišiel šok. Prasknuté slepé črevo sa nakoniec ukázalo ako falošná diagnóza.
Video: Pred domom padol meteorit, všetko zachytila kamera
Podľa NASA ide o skutočne unikátnu udalosť.
Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza
Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.