Ako využiť špargľu v kuchyni: 5 spôsobov, ktoré vás nenechajú hladných
- 8:34 26.07.2020
- Bratislava

Obchádzate v obchode špargľu? Robíte veľkú chybu! Táto netradičná zelenina vie telu dodať množstvo živín a využiť ju viete v mnohých receptoch. Poradíme vám, čo s ňou v kuchyni.
Medzi hlavné výhody konzumácie špargle patrí jej schopnosť chrániť pred negatívnymi myšlienkami a zlou náladou, chrániť pred vrodenými ochoreniami dieťaťa, ak ju žena konzumuje počas tehotenstva, a zabrániť vzniku Alzheimerovej choroby. Dnes tu však nie sme preto, aby sme vám hovorili o jej zdravotných výhodách. Viac si o nich môžete prečítať v tomto článku:
Špargľa sa dá jesť aj bez tepelnej úpravy, pričom ponúka sviežu a sladkastú chuť. Varením však dosiahnete oveľa ráznejšiu chuť, kvôli čomu sa špargli oplatí venovať trocha času pri sporáku.
Príprava špargle vám zaberie len niekoľko minút a obvykle si vyžaduje len pár kvapiek olivového oleja a trochu soli a korenia. Nič nepokazíte ani pridaním citrónovej šťavy či dresingu. Pozrime sa na to, ako špargľu pripraviť.
Predtým, ako začnete variť
Špargľu by ste mali pred spracovaním skrátiť – odrežte z nej spodok, ktorý je príliš tvrdý a má len nevýraznú chuť. To, akú veľkú časť máte odrezať, zistíte jednoducho – uchopte palcom a ukazovákom stred špargle a jej spodný koniec a prerežte zhruba v polovici tejto vzdialenosti.
Ak vám nechutí hrubá vonkajšia vrstva, môžete ju ošúpať. Netreba pripomínať, že špargľu treba pred varením umyť a utrieť v prípade, že ju budete opekať.
- Varená špargľa
Do väčšieho hrnca nalejte vodu a nechajte zovrieť. Vodu osoľte a vložte do nej špargľu. Varte približne 1-3 minúty, kým špargľa bude mäkká a svetlozelená. Špargľu na záver vytiahnite a ponorte do ľadovej vody (tento krok môžete vynechať).
- Dusená špargľa
Špargľu uložte do hrnca na dusenie a prikryte ho. Zeleninu duste asi 2-4 minúty, kým bude mäkká a svetlozelená.
- Pečená špargľa
Špargľu pokropte olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Položte ju na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 200 stupňoch asi 10 minút. V polovici pečenia špargľu otočte. Na záver by konce zeleniny mali byť mierne hnedé a stonky mäkké.
- Opražená špargľa
Najprv nakrájajte špargľu na asi 5-centimetrové kúsky. Opražte ju na veľkom ohni, použite pritom olej alebo maslo. Špargľu dochuťte soľou a korením. Týmto spôsobom môžete špargľu pripraviť aj vo woku.
- Grilovaná špargľa
Špargľu môžete grilovať na grile, ale aj v rúre s grilovacím nastavením. Opäť ju pokropte olejom, soľou a korením a preložte na pekáč s papierom na pečenie. Uložte pekáč na najnižšiu priečku v rúre a grilujte asi 8-10 minút, kým jemne nezhnedne.
Ako si vybrať špargľu v obchode
Kupovať špargľu sa najviac oplatí na jar, medzi februárom a júnom. Obchody s medzinárodnými dodávateľmi ju ale ponúkajú počas celého roka. Okrem zelenej špargle možno ojedinele dostať aj fialovú či bielu. Hrúbka stoniek závisí od času zberu a treba jej prispôsobiť čas tepelnej prípravy.
Ako ju skladovať
Špargľu odkladajte do chladničky do priečinka na ovocie a zeleninu. Ak ju nezjete do 2 dní od kúpy, odrežte kúsok spodnej časti a stonky zabaľte do vlhkej papierovej utierky. Tú vložte do uzavretého mikroténového vrecka. Takto môžete predĺžiť život špargle na 5 dní.
Špargľu môžete umiestniť aj do vyššieho pohára, do ktorého treba naliať trochu vody. Pohár vložte do chladničky a jemne prikryte mikroténovým vreckom. Ak konce začnú hnednúť, špargľu vyhoďte.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest
Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný
Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci
Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor
Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?