• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Nežiaduci účinok konzumácie mrkvy, o ktorom by mal vedieť každý

  • 19:36 24.07.2020
  • Bratislava
Nežiaduci účinok konzumácie mrkvy, o ktorom by mal vedieť každý

Tento vedľajší účinok mrkvy si ľahko pomýlite s vážnym ochorením. Je preto dôležité o ňom vedieť.

Okrem odstraňovania mikróbov a škodlivín z tela má mrkva množstvo ďalších výhodných účinkov. Oddávna sa o nej hovorí, že dokáže zachovať zdravie očí v perfektnej forme. Okrem toho zmierňuje zápal, reguluje hladinu hormónov a podporuje činnosť pečene.

Mrkva tiež obsahuje množstvo betakaroténu, ktorý pomáha získať ideálny odtieň pokožky pri opaľovaní. Pozor! Všetkého veľa škodí, a tak je to aj pri mrkve. Viete, čo sa môže stať, ak jej zjete priveľa?

Potraviny bohaté na betakarotén v zásade telu nijako neškodia, no ak ich jete nadbytok, môže u vás dôjsť ku karotenóze. Hoci to znie hrozivo, nejde o žiadnu katastrofu – jediné, čo na sebe spozorujete, je doslova oranžová pokožka, ktorú si však môžete chybne interpretovať ako začínajúcu žltačku.

Oranžové a červené pigmenty v broskyniach, mangách, pomarančoch, tekviciach, sladkých zemiakoch a podobných plodinách hromadia množstvo betakaroténu v krvi, ktorý sa presúva najmä do oblastí s hrubšou pokožkou, ako sú ruky, kolená, lakte, chodidlá a záhyby nosa. Oranžové sfarbenie pokožky je viditeľné najmä u ľudí s bledšou kožou.

Karotenóza sa nevyskytuje často ani u ľudí, ktorí milujú ovocie a zeleninu. Zvyčajne k nej dochádza pri reštrikčných diétach, ktoré zvyšujú podiel ovocia a zeleniny s červenými, oranžovými a žltými pigmentmi (teda betakaroténu) v strave.

Telo bez betakaroténu nedokáže vytvárať vitamín A. Dospelým mužom sa preto odporúča denne zjesť aspoň 900 mikrogramov vitamínu A, ženám o niečo menej – 700 mikrogramov.

Jedna veľká mrkva obsahuje asi 6 miligramov betakaroténu. Ten sa v tele premení na 1.000 mikrogramov vitamínu A, ktorý bojuje aj proti srdcovým ochoreniam a podporuje zdravie pokožky. Na to, aby ste zoranžoveli, by ste po dobu niekoľkých týždňov museli jesť každý deň aspoň 120 až 300 mrkiev, ktoré by ste nemohli kombinovať s inou zložkou potravy.

Karotenóza primárne vzniká vplyvom oranžových, žltých a červených druhov ovocia a zeleniny, ale môžu ju spôsobiť aj inak sfarbené jedlá, ako je kapusta, špenát, kivi, špargľa alebo jablko. Ak budete dostatočne kombinovať tieto potraviny, oranžovej pokožky sa naozaj báť nemusíte.

Zdroj: Info.sk, DP, howstuffworks.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.