Čo sa stane, ak budete jesť čokoládu viac ako raz za týždeň?

Mnoho ľudí podľahne čokoláde aj viackrát za týždeň. Ukazuje sa, že to telu môže len prospieť.
Dobré správy pre čokoholikov! Ak si aspoň raz za týždeň doprajete svoje obľúbené sladké potešenie, znižujete tým svoje šance na srdcové ochorenia.
Na základe výskumu s 336.289 účastníkmi vedci zistili, že ľudia, ktorí jedia čokoládu viac ako raz za týždeň, u seba redukujú riziko ischemickej choroby srdca o 8 percent.
„Naša štúdia dokazuje, že čokoláda pomáha udržiavať zdravie koronárnych ciev,“ hovorí doktor Chayakrit Krittanawong z Baylorskej medicínskej vysokej školy v Houstone (Texas).
Pri skúmaní vzťahu medzi konzumáciou čokolády a vznikom ischemickej choroby srdca sa vedci spoľahli na 6 nezávislých štúdií. Podľa nich živiny v čokoláde – predovšetkým flavonoidy, metylxantíny, polyfenoly a kyselina stearová – redukujú zápal v tele a zvyšujú množstvo dobrého cholesterolu.
Pri čokoláde ale treba dať pozor na množstvo. „Mierna konzumácia čokolády ochraňuje koronárne cievy, čo však u väčších množstiev pravdepodobne neplatí,“ vystríha Krittanawong. „Na kalórie, cukor a mlieko v bežne predávanej čokoláde by si mali dať pozor predovšetkým cukrovkári a ľudia s obezitou,“ dodáva.
Účastníci výskumu pochádzali zo Spojených štátov, Švédska a Austrálie a vedci ich sledovali celkovo asi 50 rokov. Analýza, ktorá bola publikovaná na stránkach European Journal of Preventive Cardiology Research, zistila, že u 14.043 účastníkov za tento čas došlo k vzniku ischemickej choroby srdca. Išlo práve o ľudí, ktorí jedli čokoládu menej ako raz za týždeň.
Jedným z nedostatkov štúdie je to, že bližšie nešpecifikovala, ktoré druhy čokolády sú pre zdravie srdca najprospešnejšie, ani aká veľká by mala byť jej pravidelná porcia.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.