• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Košický kraj hľadá špecializovaných poradcov

  • 11:08 05.09.2013
  • KOŠICE
Košický kraj hľadá špecializovaných poradcov

Košický samosprávy kraj (KSK) vyhlasuje Výzvu na predkladanie projektov na vykonávanie špecializovaného sociálneho poradenstva v Košickom kraji na roky 2014 - 2015.

Ako informovala hovorkyňa kraja Zuzana Bobríková, cieľom výzvy je optimálne rozloženie poradenských služieb v jednotlivých mikroregiónoch Košického kraja a prioritou zabezpečenie dostupnosti a dostatočnej siete poradenských služieb občanom kraja ako aj zvýšenie kvality poskytovaného špecializovaného sociálneho poradenstva.

Výzva bola vyhlásená 4. septembra 2013 a uzavretá bude 18. októbra tohto roku.
Kto môže byť žiadateľom

Oprávnenými žiadateľmi sú akreditované subjekty, právnické alebo fyzické osoby, ktorým bolo vydané rozhodnutie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR o akreditácii pre výkon špecializovaného poradenstva a nevykonávajú svoju činnosť prevencie a špecializovaného sociálneho poradenstva na dosiahnutie zisku.

Cieľovými skupinami sú osoby so zdravotným postihnutím (zrakovým, sluchovým, mentálnym, duševným a telesným) a ich rodiny a ďalej osoby ohrozené sociálnym vylúčením (osoby, ktoré nemajú zabezpečené nevyhnutné podmienky na uspokojovanie základných životných potrieb, osoby na ktorých je páchané násilie, alebo sú ohrozené domácim násilím, osamelí rodičia s deťmi, osoby po výkone trestu, drogovo závislé osoby, osoby v nepriaznivej životnej situácii, dlhodobo nezamestnané osoby).
Sieť špecializovaných poradcov

Ako informovala Bobríková, existujúca sieť poradenstva v Košickom kraji je aktuálne zložená z 21 akreditovaných poradcov, ktorí sú financovaní z rozpočtu kraja. Pokrýva mikroregióny Košice (11 poradcov), Michalovce (štyria poradcovia), Spišská Nová Ves (štyria poradcovia a jeden na polovičný úväzok) a Rožňava (jeden poradca a jeden na polovičný úväzok).

Na základe Projektu optimalizácie a zefektívnenia poradenských služieb, ktorý nadväzuje na Koncepciu rozvoja sociálnych služieb v KSK na roky 2007 – 2013, je určená optimálna sieť poradcov pre jednotlivé mikroregióny a cieľové skupiny. Tá sa postupne mení a dopĺňa v závislosti od potreby mikroregiónu a zároveň od finančných možností KSK tak, aby sa zvyšovala kvantita a kvalita špecializovaného poradenstva.
Optimálne zabezpečenie a finančná podpora

Optimálna sieť špecializovaných poradcov financovaných z rozpočtu KSK podľa jednotlivých mikroregiónov, cieľových skupín a potrieb kraja bola stanovená na 40, z toho 28 poradcov pre zdravotne ťažko postihnutých a 12 poradcov pre sociálne vylúčené osoby v regiónoch Rožňavy, Michaloviec, Spišskej Novej Vsi a Košíc. Špecializované sociálne poradenstvo je pre občanov KSK poskytované bezplatne.

Celkový objem finančných prostriedkov potrebných na financovanie tejto služby predstavuje čiastku takmer 279-tisíc eur na rok. Výška finančného príspevku na jedného poradcu je od roku 2009 nezmenená – predstavuje 9 958 eur pre jedného poradcu na rok.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.