• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.4.2025Meniny má Juraj
17°Bratislava

Priveľa ryže vám škodí, tento druh môže mať fatálne následky

  • 19:36 15.08.2020
  • Svet
Priveľa ryže vám škodí, tento druh môže mať fatálne následky

Problematická je jedna zložka v ryži, ktorá má za následok kardiovaskulárne ochorenia.

Ryža patrí medzi základné potraviny, ktoré sa objavujú na stoloch miliárd ľudí po celom svete. No podľa vedcov nám priveľa ryže môže uškodiť. Nová štúdia odhaľuje, že ryža obsahuje nízku hladinu arzénu, ktorá súvisí s 50 000 úmrtiami ročne, ktorým by sa dalo predísť.

Skupina vedcov z University of Manchester a University of Salford publikovala štúdiu v časopise Science of Total Environment, v ktorej skúmali vzťah medzi spotrebou ryže v Anglicku a Walese a kardiovaskulárnymi chorobami.

Na vine je arzén

Štúdia zistila súvislosť medzi konzumáciou aj nízkych hladín arzénu počas dlhého obdobia a rozvojom rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb.

Profesor David Polya z University of Manchester o ich štúdii povedal, že má veľa obmedzení, “ale je to relatívne lacný spôsob, ako zistiť, či existuje reálna súvislosť medzi zvýšenou spotrebou ryže s obsahom anorganického arzénu a zvýšeným rizikom srdcovo-cievneho ochorenia."

Výskum naznačuje, že 25% ľudí s najvyššou spotrebou ryže v Anglicku a vo Walese môže mať o 6% vyššie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v dôsledku „expozície anorganickému arzénu“ v porovnaní s ľuďmi, ktorí konzumujú najmenej ryže. Na potvrdenie výsledkov však budú potrebné ďalšie štúdie.

Hnedá ryža má vyšší obsah arzénu

Viac ako tri miliardy ľudí na celom svete sa spoliehajú na ryžu ako na hlavný zdroj potravy. Ryža má množstvo zdravotných výhod, napríklad vysoký obsah vlákniny.

Vedci navrhli, že milovníci ryže by mali znižovať svoje riziko chorôb tým, že budú jesť viac druhov ryže, ako je napríklad basmati. Zároveň by však mali obmedziť konzumáciu hnedej ryže, o ktorej je známe, že obsahuje vyššie hladiny anorganického arzénu.

Ľudia by tiež mali zaistiť rozmanitosť svojich jedál, aby konzumovali vyvážené množstvo rôznych druhov potravín a dopriali si tak všetky potrebné živiny.

Zdroj: Info.sk, TM, manchester.ac.uk, sciencedaily.com, sciencedirect.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.