• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Tínedžerka nožom dobodala otčima, pôjde do väzenia

  • 13:48 05.09.2013
  • BANSKÁ BYSTRICA
Tínedžerka nožom dobodala otčima, pôjde do väzenia

Trest odňatia slobody na 3,5 roka potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre mladistvú Nikoletu Venderlovú z Kremnice, ktorú prvostupňový senát uznal za vinnú z obzvlášť závažného zločinu vraždy blízkej osoby.

V tom čase iba 15-ročná Nikoleta v júli 2011 nožom usmrtila nevlastného 38-ročného otca.

Tragédia sa stala 19. júla večer pred 21:00 v byte v Kremnici, v ktorom dievča žilo so svojou matkou a jej manželom, 38-ročným Vladimírom Slovákom.

Šokujúca tragédia s 20-centimetrovou čepeľou

Muž sa o dievča staral od roku 2000 ako nevlastný otec. Nikoleta mala v ten večer konflikt s otčimom, ktorý ju podľa nej sexuálne obťažoval a nechcel ju pustiť za kamarátkami. Nikoleta z kuchyne vzala nôž s 20-centimetrovou čepeľou a veľkou intenzitou otčima raz bodla do hrudníka. Ten v obývacej izbe sledoval televíziu.

Nôž zasiahol srdce, zranený otčim sa však s nožom v tele dokázal preplaziť k dverám suseda a ten privolal záchranku. Otčim krátko nato zomrel a nebola by ho zachránila ani okamžitá odborná lekárska pomoc. Po čine Nikoleta odišla z bytu a telefonicky sa priznala starej matke, ktorej tvrdila, že otčim ju sexuálne obťažoval. V čase tragédie bola jej matka v zamestnaní
Súdy boli nekompromisné

Prvostupňový súd, rovnako aj odvolací, neakceptovali návrh obhajoby, že išlo o trestný čin zabitia, ani to, že Nikoleta konala v stave nepríčetnosti. Vzhľadom na svoj vek a vyspelosť Nikoleta vedela, aký následok môže jej konanie mať. Senát pri určovaní trestu zobral do úvahy ako poľahčujúce okolnosti, že dievča atakovalo otčima v afekte, že doteraz žilo usporiadaným životom a ku skutku sa priznalo.

Okrem trestu odňatia slobody Nikolete senát uložil aj povinnosť absolvovať ochranné psychiatrické liečenie ambulantnou formou. Zároveň ju zaviazal matke zavraždeného zaplatiť pohrebné trovy 2 300 eur.

Voči rozsudku Okresného súdu v Banskej Bystrici sa Nikoletin obhajca odvolal s tvrdením, že prvostupňový súd neobjasnil všetky okolnosti prípadu. Žiadal zohľadniť skutočnosť, že tlak sexuálneho zneužívania vyvrcholil smrtiacim útokom dievčaťa, ktoré v stave zníženej príčetnosti nevedelo rozpoznať nebezpečnosť svojho konania. Navrhol, aby odvolací súd znížil trest pod hranicu sadzby a zmenil ho na podmienečný s probačným dohľadom. Krajský súd odvolanie Nikolety zamietol ako neodôvodnené. Predseda odvolacieho senátu označil prvostupňový rozsudok za zákonný. Podotkol, že okresný súd vykonal všetky dostupné dôkazy, náležite ich vyhodnotil a rozhodol o vine Nikolety. Vzhľadom na to, že trest presiahol dva roky, sudca nariadil jeho okamžitý výkon a Nikoletu z pojednávacej miestnosti eskortovali do väzenia. Trest si odpyká v Ústave na výkon trestu pre mladistvých.
Skúšajú všetky možnosti

Príbuzní zavraždeného muža pre médiá odmietli tvrdenia odsúdenej Nikolety, že ju otčim sexuálne zneužíval. Práve naopak, bol na ňu prísny a riešil problémy, ktoré mala v škole.

Odvolacie konanie musel senát viackrát odročiť pre práceneschopnosť dievčiny alebo jej obhajcu. Okrem toho obhajca vyslovil námietku zaujatosti voči všetkým sudcom Krajského súdu v Banskej Bystrici, ktorý je vo veci príslušný a žiadal vec prikázať inému odvolaciemu krajskému súdu. Najvyšší súd mu však nevyhovel.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.