Kvaka: 7 spôsobov, ako ju pripraviť v kuchyni a dôvody, prečo sa to oplatí
Ak milujete zemiaky, zachutí vám aj kvaka. Táto zelenina, na ktorú sa u nás už takmer zabudlo, v sebe skrýva množstvo vitamínov a iných prospešných látok.
Kvaka, inak tiež nazývaná runkla alebo turín, patrí do skupiny hlúbovitej zeleniny. Jej plody sú okrúhle, majú hnedo-biele sfarbenie a podobajú sa na okrúhlicu. V minulosti sa kvaka pestovala aj u nás, dnes už sa na ňu pomaly zabúda.
Kvaka je okrem tradičnej slovenskej kuchyne obľúbená aj vo Švédsku, kde z nej pripravujú kašu alebo ju opekajú.
Prečo sa oplatí jesť kvaku
Nutričný profil kvaky ponúka množstvo živín a vitamínov. Je bohatá na draslík, vápnik, horčík a vitamíny E a C. poskytuje aj malé množstvo fosforu a selénia, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí a rozmnožovacej sústavy.
V kvake možno okrem toho nájsť množstvo antioxidantov, vrátane vitamínov C a E. Tie sú dôležité najmä pri neutralizovaní voľných radikálov, posilňovaní imunity a udržiavaní zdravej bunkovej membrány.
-
Ochrana pred predčasným starnutím
Foto: Danler/Shutterstock.com
Ak ste dodnes nenašli liek na vrásky, vyskúšajte kvaku. Vďaka neutralizácii voľných radikálov v pokožke táto zelenina zabraňuje tvorbe vrások a iných známok starnutia.
Vitamín C zohráva dôležitú rolu pri syntéze kolagénu, ktorú spomaľuje ultrafialové žiarenie zo slnka.
Pokožku chránia pred vonkajšími vplyvmi aj glukozinoláty, ktoré tiež treba hľadať napríklad v kvake.
-
Podporuje zdravie čriev
Jedna z látok, ktorá sa v kvake nachádza v obrovskom množstve, je vláknina. Jedna priemerná kvaka obsahuje až 9 gramov vlákniny, čo je 24% priemernej odporúčanej dennej dávky mužov a 36% odporúčanej dennej dávky žien.
Kvaka konkrétne obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá podporuje pravidelné vyprázdňovanie a zdravie mikrobiómu.
S vysokou koncentráciou vlákniny súvisí aj rýchlejšie chudnutie. Vďaka vláknine sa totiž cítime dlhšie sýti, a tak menej jeme.
7 spôsobov, ako si pripraviť kvaku
Predtým, ako začnete variť kvaku, sa uistite, že na jej povrchu nie je parafínový vosk, ktorým sa bežne potiera povrch čerstvých potravín v obchodoch, aby nevyschli. Ak teda kupujete kvaku z obchodu, najprv ju ošúpte. Ďalej ju môžete pripraviť jedným z týchto spôsobov:
1. Kaša
Foto: Paul_Brighton/Shutterstock.com
Kvaková kaša je jeden z najjednoduchších spôsobov, ako kvaku spracovať. Postupujte pritom rovnako ako pri výrobe zemiakovej kaše – surové kvaky nakrájajte na kocky, uvarte ich a popučte s maslom.
2. Rezance
Ak doma máte výrobník cestovín, nemusíte doňho tlačiť len cuketu. Rezance sa totiž dajú spraviť aj z kvaky. Môžete ich jesť surové alebo zapekané – výber je len na vás.
3. Gratin
Ak vás prešla chuť na gratinované zemiaky, vymeňte ich za kvaku. V surovom stave ju nakrájajte na tenké plátky, ktoré potom naukladajte na maslom potretý plech a zalejte horúcou smotanou. Na záver len posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť pri teplote 190 stupňov na 30 minút.
4. Plnená kvaka
Kvaku jednoducho nakrájajte na plátky, ktoré ostanú na spodku spojené, a medzi plátky vložte syr, šunku, slaninu a akékoľvek iné ingrediencie, aké sa bežne pridávajú do takto pripravených zemiakov. Kvaku potom položte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ju maslom a pečte do zlatista.
5. Hranolčeky
Foto: My Lit'l Eye/Shutterstock.com
Na hranolčeky nakrájanú kvaku obaľte v olivovom alebo kokosovom oleji, pridajte soľ a korenie a opekajte aspoň 30 minút na 220 stupňoch.
6. Šalát
Kvaka sa dá jesť aj surová. Plody zo skorého jarného alebo neskorého jesenného zberu ošúpte a pozdĺžne nakrájajte. Takto nakrájané kúsky ešte ošúpte na tenké plátky. V miske zmiešajte s 1 polievkovou lyžicou octu, ¼ čajovej lyžičky horčice a trochou soli. Pridajte na kúsky nakrájanú jarnú cibuľku a nechajte aspoň 5 minút postáť. Na záver pridajte 3 polievkové lyžice olivového oleja a trochu petržlenu a premiešajte.
7. Pečená kvaka
Ide o jednoduchý recept, ktorý poslúži ako príloha k mäsu. Nakrájajte kvaku na kocky a premiešajte ju s olivovým olejom a trochou soli. Rozložte na papierom vystlaný plech a opekajte 30 minút pri teplote 220 stupňov.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.