Staré banány nevyhadzujte! Pripravte si banánové katsu kari
- 7:20 15.08.2020
- Bratislava
Prezreté banány nemusíte hádzať do koša. Spravte si z nich radšej lahodnú kari omáčku.
Banány často zbytočne končia v koši len preto, že majú priveľa bodiek, alebo sú už viac hnedé ako žlté. Mnohí ľudia nemajú radi zrelé mäkké banány a preto ich radšej po istej dobe vyhadzujú. No aj hnedé banány majú čo ponúknuť. Sú sladké a plné energie a hodia sa do viacerých receptov.
Ak vám nechutia mäkké banány, viete ich zužitkovať v iných pokrmoch, či už v banánovom chlebe, jamajskom džeme alebo dokonca japonskom kari.
Banánové katsu kari s vyprážaným karfiolom
Foto: Slawomir Fajer/Shutterstock.com
Hnedé banány dodajú katsu omáčke sladkosť, vďaka čomu je omnoho príjemnejšia a chutnejšia. V tomto recepte si ju pripravíte ku vyprážanému karfiolu, ale táto omáčka sa hodí aj ku mäsu, zelenine či tofu. Experimentujte s tým, čo máte k dispozícii.
Príprava: 15 min
Doba varenia: 30 min
Ingrediencie pre dve osoby:
- 1 cibuľa, ošúpaná a nakrájaná na kocky
- 1 strúčik cesnaku, olúpaný a jemne nasekaný
- Olej na vyprážanie
- 1 lyžička mletej kurkumy
- 1 lyžica kari korenia
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica kečupu
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 zelené jablko, nakrájané na kocky
- 1 hnedý banán, jemne nakrájaný na plátky
- 1 malý karfiol
- 30 g múky
- 1 vajce, rozšľahané
- 150g strúhanky
Príloha
- ryža
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná na plátky
- sezamové semienka
Na prípravu kari omáčky opražte cibuľu a cesnak v oleji na tri minúty, pridajte kurkumu a kari, potom pražte dve minúty a občas miešajte. Pridajte vývar, kečup, sójovú omáčku, jablko a banán. Varte 15 minút, potom zmiešajte a ochuťte.
Z karfiolu odstráňte listy a odrežte plátky zo stredu karfiolu, aby ste vytvorili dva steaky s hrúbkou 2 cm. Vyberte niekoľko malých listov a zvyšok vrátane karfiolu vráťte do chladničky na ďalšie jedlo.
Do troch mís si dajte múku, rozšľahané vajíčko a strúhanku. Každý steak z karfiolu obaľte najprv v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke.
Na panvici zohrejte olej a vyprážajte karfiol z každej strany do zlatova.
Medzitým uvarte vo vode alebo na pare karfiolové listy po dobu štyroch minút, kým nezmäknú. Vyprážaný karfiol podávajte s ryžou, polejte ho kari omáčkou a posypte nakrájanou jarnou cibuľkou a sezamovými semienkami. K tomu podávajte dusené karfiolové listy.
Poznámka: Ak vám ostalo vajíčko, múka a strúhanka, zmiešajte ich pripravte si omeletu, ktorá ku kari.
Video: Škriabe vás sveter? Trik s kondicionérom to napraví
Ak si neradi obliekate svoj obľúbený sveter len preto, že je vyrobený z drsnejšieho materiálu, môžete si pomôcť kondicionérom.
Vrany môžu voči jednotlivcom prechovávať nevraživosť až 17 rokov
Vrany krátkozobé, obývajúce Severnú Ameriku, môžu voči jednotlivcom prechovávať nevraživosť až 17 rokov, uvádza štúdia.
Ako sa vyhnúť plesniam v domácnosti: Najnižšia teplota, ktorú treba udržiavať
Zdravá domácnosť bez plesní si musí udržiavať konštantnú teplotu. Pod tento bod by nemala klesnúť.
Polícia žiada ľudí, aby prestali vtáka emu naháňať v terénnych vozidlách
Odborníci sa snažia získať dôveru samice jej opakovaným kŕmením na jednom mieste.
Pred 20 rokmi zasiahla Tatry veterná pohroma, ktorá ich zmenila na nepoznanie
Veterná smršť v Tatrách bola zaradená medzi desať najničivejších európskych veterných kalamít za posledných 30 rokov.