• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
21°Bratislava

4 mýty o sacharidoch, ktorým pri chudnutí netreba veriť

  • 20:06 24.08.2020
  • Svet
4 mýty o sacharidoch, ktorým pri chudnutí netreba veriť

Démonizované sacharidy sa len málokedy prezentujú ako vhodná zložka diétnej stravy. Niektoré mýty o nich si ale treba vysvetliť.

Majú vraj na svedomí priberanie, zlú náladu, zvýšené riziko infarktu a v najhorších prípadoch aj rakovinu – to všetko sa za posledné desaťročia popísalo o sacharidoch. Väčšina diét s nimi aj preto nepočíta.

Vynechanie sacharidov alebo ich drastické obmedzenie neraz slúži ako skratka na ceste k vysnívanej váhe. Žiaľ, nie každá informácia o nich sa zakladá na pravde, a pri chudnutí môžu niektoré viac uškodiť ako pomôcť.

Rozhodli sme sa predstaviť vám 4 klamlivé výroky a uviesť ich na pravú mieru.

1. Bez sacharidov sa dá prežiť, takže ich nepotrebujete.

Niektoré živiny si naše telo nedokáže vyrobiť samo, no bez nich by nedokázalo plne fungovať, a preto mu ich dodávame potravou. Jednou z nich je napríklad sodík. Na druhej strane taký vitamín D za normálnych okolností nemusíme prijímať v strave, pretože telo si ho dokáže vyrobiť.

Sacharidy síce netreba nutne považovať za nevyhnutnú zložku potravy, pretože telo si ich dokáže vytvoriť v podobe glukózy, no to neznamená, že pre zdravie nie sú dôležité.

2. Obilniny jesť netreba, energiu vedia dodať aj iné jedlá.

Nie, bez pravidelnej konzumácie výrobkov z obilnín naozaj neumriete, ale ak ich celkom vynecháte, prídete o zdroj kľúčových živín.

Kvalitné obilniny sú spoľahlivý zdroj glukózy, ktorú mozog, červené krvinky a svaly využívajú ako zdroj energie. Glukózu síce viete získať zo zdrojov, ktoré ju neobsahujú (ako tuk alebo bielkoviny), ale rozhodne to nie je také efektívne.

Netreba zabúdať na to, že celozrnné potraviny obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zaisťuje správne fungovanie tráviaceho traktu a pravidelné vyprázdňovanie. Ovsené vločky zas obsahujú rozpustnú vlákninu, ktorá pomáha znižovať cholesterol a hladinu glukózy v krvi.

Obidva zmienené typy vlákniny nám dodávajú pocit sýtosti, takže zároveň zmenšujú pocit hladu.

3. Všetka potrebná vláknina sa dá získať z ovocia a zeleniny

Z ovocia a zeleniny vieme vyťažiť len časť vlákniny, ktorá je potrebná pre optimálne zdravie. Problém je v tom, že táto zložka potravy obsahuje len jeden druh vlákniny.

Vlákninu a jej rôzne druhy môžeme chápať ako vitamíny, ktoré sa v tele tiež nesprávajú rovnako. V ovocí a zelenine by sme teda márne hľadali takú istú vlákninu, akú vieme získať z obilnín. Vláknina v ovocí a zelenine napríklad neobsahuje látku, ktorá znižuje cholesterol. Prečo je to dôležité?

Rozpustná a nerozpustná vláknina: Rozdiely a výhody, ktoré pomôžu vášmu tráveniu

S chudnutím to veľa nemá, no pokiaľ sa bavíme o celkovom zdraví, nemôžete napríklad čakať od vlákniny z ovocia a zeleniny, že vás pomôže ochrániť pred rakovinou hrubého čreva a konečníka. Aj výskum potvrdzuje, že k tomu vie dopomôcť len strava bohatá na celozrnné potraviny a podobne.

Aj ovocie a zelenina má účinky, ktoré nemožno nájsť v obilí. Ide napríklad o znižovanie rizika porážky. Vlákninu je preto potrebné brať ako celok, a nie si vyberať len niektoré druhy.

4. Z tuku je viac energie ako zo sacharidov – prečo by sme ich teda mali prijímať?

Áno, zdravé tuky nám síce poskytujú množstvo energie na výdaj, ale neobsahujú vlákninu a antioxidanty, ktoré sa starajú o zdravie buniek. Tuk takisto nemá schopnosť obnovovať svaly – na to sú potrebné sacharidy (a bielkoviny).

Zdroj: Info.sk, DP, menshealth.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.