• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Prevencia a liečba artritídy: Táto zelenina efektívne znižuje riziko zápalu kĺbov

  • 16:45 29.08.2020
  • Bratislava
Prevencia a liečba artritídy: Táto zelenina efektívne znižuje riziko zápalu kĺbov

Artritída je ochorenie, ktoré spôsobuje zápal a bolesti kĺbov. Jeho vzniku sa dá zamedziť pomocou správnej stravy.

Artritída postihuje ľudí v rôznom veku a dokáže znepríjemniť aj vykonávanie bežných každodenných činností. Zmierniť bolesť pri artritíde sa dá najlepšie pomocou liekov, preto je nutná konzultácia s lekárom. Zaberajú aj niektoré prírodné lieky, ako napríklad kokosový olej.

Pokiaľ ide o prevenciu artritídy, kľúčový je zdravý životný štýl. Nájde sa však jedno jedlo, ktoré z tohto pohľadu prekonáva všetky ostatné – brokolica.

Brokolica obsahuje látku sulforafán, ktorá redukuje riziko zápalu kĺbov. Okrem toho v nej možno nájsť množstvo vápnika, ktorý podporuje zdravie kostí. Najsilnejšie účinky brokolice na sebe pozorujú najmä pacienti s osteoartritídou.

Ďalším spôsobom, ako oslabiť riziko artritídy, je jesť viac fazule bohatej na vlákninu. Tá pomáha znížiť množstvo c-reaktívnych proteínov v tele, ktoré vznikajú pri zápale a spájajú ich so srdcovými ochoreniami, cukrovkou a reumatoidnou artritídou.

Odborníci odporúčajú aj sladké zemiaky, mrkvu, červenú papriku a ďalšiu zeleninu bohatú na karotenoidy. Jedným z nich je aj beta-kryptoxantín, ktorý podľa niektorých výskumov bojuje proti zápalu.

Do svojho jedálnička určite zaraďte aj viac cibule, cesnaku a póru, ktoré bojujú proti zápalu pomocou kvercetínu. V cesnaku tiež možno nájsť disulfán, ktorý redukuje množstvo enzýmov spôsobujúcich oslabenie chrupaviek.

Dôležitá je aj správna príprava zeleniny. Ak ju nejete surovú, odporúča sa ju radšej dusiť ako variť, pretože táto metóda v nej zanechá viac živín. Pri dusení použite len trochu vody, a hlavne to nepreháňajte - z hľadiska zdravia je určite lepšia polosurová zelenina než tá prevarená. Zeleninu môžete aj opražiť na panvici. Tento spôsob prípravy dokonca uvoľní fytochemikálie v nej, a telo ich tak ľahšie spracuje.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk, arthritisfoundationasia.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.