• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 23.1.2025Meniny má Miloš
Bratislava

Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť

  • 18:27 01.09.2020
  • Londýn
Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť

Šéfkuchár Jamie Oliver upozorňuje, aby ste listy karfiolu nevyhadzovali.

Karfiol je až prekvapivo všestranná zelenina, ktorá sa dá pripravovať na pare, variť, opražiť či obaliť a vyprážať. Hodí sa do šalátov a môžete ho konzumovať aj samostatne. Pri príprave karfiolu obvykle odstránime listy a pokračujeme s prípravou hlávky. Podľa Jamieho Olivera je to však veľká chyba.

Aj listy a stopky karfiolu sú jedlé a je škoda sa pripraviť o ich chuť a výživné látky. Podľa Jamieho sa odrezky zo zeleniny dajú využiť pri príprave cestovín či kari. Na sociálnej sieti sa podelil o recept, v ktorom využíva aj odrezky, ktoré by bežne putovali do koša.

Cestoviny s karfiolovo-syrovou omáčkou

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 100 g staršieho kváskového chleba
  • Dva strúčiky cesnaku
  • ½ hlavy karfiolu s listami (400 g)
  • Olivový olej
  • Jedna cibuľa
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 300 g špagiet
  • 70 g syra Čedar

Postup:

  1. Vo food processore či mixéri na jemno nasekajte starý chlieb, očistený cesnak a listy karfiolu s polkou lyžice oleja.
  2. Zmes následne dajte na nepriľnavú panvicu, opekajte 15 minút na miernom stupni do zlatista. Dávajte si pozor, aby ste zmes nepripálili a potom ju odložte.
  3. Na jemno nakrájajte očistenú cibuľu a karfiol aj so stopkami.
  4. Na panvicu dajte mlieko a nakrájanú zeleninu. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte variť.
  5. Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
  6. Uvarenú zeleninu rozmixujte spolu s nastrúhaným čedarom a pridajte soľ a korenie a vráťte na panvicu.
  7. Cestoviny sceďte, no nechajte si pohár vody, v ktorej sa varili.
  8. Cestoviny dajte na panvicu s karfiolovou omáčkou a premiešajte. V prípade potreby zrieďte vodou z cestovín.
  9. Cestoviny podávajte s posýpkou z chleba, karfiolových listov a cesnaku.

Posýpka z karfiolových listov a chleba je podľa Jamieho skvelá aj v šalátoch, polievkach a prívarkoch, ktorým dodáva príjemnú textúru a chuť. Namiesto karfiolovej omáčky môžete rovnakým spôsobom pripraviť aj iné druhy zeleniny, napríklad oranžovú omáčku z mrkvy a tekvice alebo zelenú z brokolice.

Zdroj: Info.sk, TM, jamieoliver.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vyzeralo to ako zápal slepého čreva, ženu v nemocnici však čakalo prekvapenie

Vyzeralo to ako zápal slepého čreva, ženu v nemocnici však čakalo prekvapenie

VČERA - 21:54Zaujímavosti

Len 40 minút po prijatí v nemocnici prišiel šok. Prasknuté slepé črevo sa nakoniec ukázalo ako falošná diagnóza.

Video: Pred domom padol meteorit, všetko zachytila kamera

Video: Pred domom padol meteorit, všetko zachytila kamera

VČERA - 21:03Zaujímavosti

Podľa NASA ide o skutočne unikátnu udalosť.

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

VČERA - 10:02Zaujímavosti

Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

19:55 21.01.2025Zaujímavosti

Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

18:05 19.01.2025Zaujímavosti

Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.