• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.4.2025Meniny má Marek
14°Bratislava

Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť

  • 18:27 01.09.2020
  • Londýn
Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť

Šéfkuchár Jamie Oliver upozorňuje, aby ste listy karfiolu nevyhadzovali.

Karfiol je až prekvapivo všestranná zelenina, ktorá sa dá pripravovať na pare, variť, opražiť či obaliť a vyprážať. Hodí sa do šalátov a môžete ho konzumovať aj samostatne. Pri príprave karfiolu obvykle odstránime listy a pokračujeme s prípravou hlávky. Podľa Jamieho Olivera je to však veľká chyba.

Aj listy a stopky karfiolu sú jedlé a je škoda sa pripraviť o ich chuť a výživné látky. Podľa Jamieho sa odrezky zo zeleniny dajú využiť pri príprave cestovín či kari. Na sociálnej sieti sa podelil o recept, v ktorom využíva aj odrezky, ktoré by bežne putovali do koša.

Cestoviny s karfiolovo-syrovou omáčkou

Na 4 porcie budete potrebovať:

  • 100 g staršieho kváskového chleba
  • Dva strúčiky cesnaku
  • ½ hlavy karfiolu s listami (400 g)
  • Olivový olej
  • Jedna cibuľa
  • 400 ml polotučného mlieka
  • 300 g špagiet
  • 70 g syra Čedar

Postup:

  1. Vo food processore či mixéri na jemno nasekajte starý chlieb, očistený cesnak a listy karfiolu s polkou lyžice oleja.
  2. Zmes následne dajte na nepriľnavú panvicu, opekajte 15 minút na miernom stupni do zlatista. Dávajte si pozor, aby ste zmes nepripálili a potom ju odložte.
  3. Na jemno nakrájajte očistenú cibuľu a karfiol aj so stopkami.
  4. Na panvicu dajte mlieko a nakrájanú zeleninu. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte variť.
  5. Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
  6. Uvarenú zeleninu rozmixujte spolu s nastrúhaným čedarom a pridajte soľ a korenie a vráťte na panvicu.
  7. Cestoviny sceďte, no nechajte si pohár vody, v ktorej sa varili.
  8. Cestoviny dajte na panvicu s karfiolovou omáčkou a premiešajte. V prípade potreby zrieďte vodou z cestovín.
  9. Cestoviny podávajte s posýpkou z chleba, karfiolových listov a cesnaku.

Posýpka z karfiolových listov a chleba je podľa Jamieho skvelá aj v šalátoch, polievkach a prívarkoch, ktorým dodáva príjemnú textúru a chuť. Namiesto karfiolovej omáčky môžete rovnakým spôsobom pripraviť aj iné druhy zeleniny, napríklad oranžovú omáčku z mrkvy a tekvice alebo zelenú z brokolice.

Zdroj: Info.sk, TM, jamieoliver.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

VČERA - 20:02Zaujímavosti

Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

21:38 23.04.2025Zaujímavosti

Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

16:12 23.04.2025Zaujímavosti

Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

8:00 23.04.2025Zaujímavosti

Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.