Ako vplýva vegánska strava na zdravie: Prospieva viac planéte alebo telu?

Ľudia sa môžu vzdať mäsa a živočíšnych produktov z etických či environmentálnych dôvodov. Skutočne to však prospieva telu?
Za ostatné roky sa rozšíril trend stravovania, ktoré obmedzuje príjem mäsa a živočíšnych produktov. Mnoho ľudí to robí z etických dôvodov, ale aj preto, že produkcia mäsa má výrazný vplyv na životné prostredie a klimatické zmeny. Je však tento typ stravovania prospešný aj pre zdravie?
Vegetariáni nejedia mäso ani ryby, zatiaľ čo vegáni nejedia ani vajcia, mliečne výrobky a iné živočíšne produkty. Ako vegán môžete z jedla stále získavať všetky vitamíny, minerály a mikroživiny, ktoré potrebujete, vrátane vápnika pre silné kosti, ale možno by ste mali zvážiť užívanie doplnkov výživy. Treba však mať na pamäti, že úplné vylúčenie mäsa zo stravy automaticky neznamená, že budete zdravší, najmä ak mäso nahradíte spracovanými potravinami.
Vegáni nežijú v priemere dlhšie
Preukázal to výskum zverejnený v časopise BMC Medicine v roku 2013. V štúdii vedci sledovali viac ako 12 rokov takmer 450 000 ľudí v 10 krajinách. Vedci prekvapivo zistili, že konzumácia mierneho množstva červeného mäsa nemala žiadny vplyv na úmrtnosť. V skutočnosti mala mierna spotreba mäsa ochranný účinok.
Najnižšia celková úmrtnosť bola u tých, ktorí konzumovali maximálne 80 g mäsa denne. Vedci dospeli k záveru, že „nízka - ale nie nulová - spotreba mäsa môže byť prospešná pre zdravie. Je to pochopiteľné, pretože mäso je dôležitým zdrojom výživných látok, ako sú bielkoviny, železo, zinok, niekoľko vitamínov skupiny B, ako aj vitamín A a esenciálne mastné kyseliny.“
Jedným z dôvodov, prečo vegetariáni a vegáni v tejto štúdii nežili v priemere dlhšie, mohol byť nedostatok mikroživín, ako je vitamín B12. Nedostatok vitamínu B12 môže viesť k anémii, únave, strate pamäti a súvisí aj s depresiou.
Chýbajúce živiny je potrebné doplniť
Predtým, ako sa mäsožravci začnú tešiť, je potrebné zdôrazniť, že najvyššia úmrtnosť bola u tých, ktorí jedli veľké množstvo spracovaného mäsa, ako je slanina, klobásy a saláma.
V inej štúdii vedci z Oxfordskej univerzity merali hladinu B12 v krvi 689 mužov (z nich bolo 231 vegetariánov a 232 vegánov). Zistili, že 52% vegánov a 7% vegetariánov malo nedostatok vitamínu B12. No z tých, ktorí konzumali aj mäso, trpel nedostatkom B12 len jeden.
Ak teda chcete prejsť na vegetariánsku alebo vegánsku stravu, je dôležité zabezpečiť, aby ste dostávali všetky mikroživiny. Rastlinné zdroje nemusia poskytovať dostatočnú dávku, preto je vhodné ich doplniť tabletkami.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.