COVID-19 spôsobuje diabetes u zdravých ľudí, môže vyvolať nový typ cukrovky
Existuje spojenie medzi cukrovkou a infekciou novým koronavírusom.
Nový koronavírus môže spôsobiť cukrovku u predtým zdravých pacientov. Podľa štúdie uverejnenej v časopise New England Journal of Medicine môže tiež koronavírus viesť k vážnym komplikáciám u diabetikov, ako je hyperosmolárny hyperglykemický syndróm.
Hyperosmolárny syndróm je vyvolaný infekciou alebo ochorením u diabetikov, ktorí majú extrémne vysokú hladinu cukru v krvi.
Vedci u klinických prípadov odhalili vzťah medzi cukrovkou a COVID-19. Vieme, že cukrovka zvyšuje pravdepodobnosť závažného priebehu a úmrtia na COVID-19. Asi u 30 percent pacientov v štúdii, ktorí zomreli COVID-19, sa zistilo, že sú diabetici.
Na druhej strane odborníci z projektu CoviDiab Registry tvrdia, že u osôb infikovaných vírusom SARS‐CoV‐2 sa môže vyvinúť cukrovka a s ňou spojené život ohrozujúce komplikácie.
Nový koronavírus môže spôsobiť cukrovku
Aj keď zatiaľ nie je úplne jasné, ako vírus ovplyvňuje cukrovku, štúdia odhalila, že vírus SARS-Cov-2 sa do ľudských buniek dostane naviazaním na ACE2.
ACE2, génom kódujúci bielkoviny, sa nachádza v ľudských tkanivách, pľúcach, srdci, tepnách a ďalších orgánoch, ako sú obličky, pečeň a pankreas, a podieľa sa na procese, ktorý štiepi glukózu (krvný cukor) na energiu.
Keď sa vírus dostane do týchto orgánov, môže spôsobiť vážne abnormality a narušenie tohto procesu, pretože už roky sa verí, že vírusové infekcie môžu spôsobiť cukrovku 1. typu.
Profesor Francesco Rubino, vedúci výskumník projektu CoviDiab Registry, uviedol:
„Cukrovka je jedným z najbežnejších chronických ochorení a teraz si uvedomujeme dôsledky nevyhnutného stretu dvoch pandémií. Vzhľadom na krátke obdobie kontaktu človeka s týmto novým koronavírusom je presný mechanizmus, ktorým vírus ovplyvňuje metabolizmus glukózy, stále nejasný a nevieme, či akútny prejav cukrovky u týchto pacientov predstavuje klasický typ 1, typ 2 alebo prípadne novú formu cukrovky.”
Ďalší výskumník projektu CoviDiab Registry Paul Zimmet uviedol:
"Zatiaľ nepoznáme rozsah nástupu cukrovky u COVID-19 a či bude pretrvávať alebo sa upraví po infekcii a ak áno, či COVID-19 zvyšuje riziko budúcej cukrovky. Vytvorením tohto globálneho registra vyzývame medzinárodnú lekársku komunitu, aby rýchlo zdieľala príslušné klinické pozorovania, ktoré môžu pomôcť odpovedať na tieto otázky.”
Profesorka Stephanie Amiel o projekte CoviDiab Registry uviedla:
„Register sa zameriava na rutinne zhromaždené klinické údaje, ktoré nám pomôžu preskúmať sekrečnú kapacitu inzulínu, inzulínovú rezistenciu a stav autoimunitných protilátok, aby sme pochopili, ako sa vyvíja cukrovka súvisiaca s COVID-19, jej prirodzenú históriu a najlepšie zvládanie. Štúdium cukrovky súvisiacej s COVID-19 môže odhaliť nové mechanizmy ochorenia.”
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.