• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

  • 20:11 19.09.2020
  • Bratislava
Otrava jedlom: 6 jedál, ktoré najčastejšie spôsobujú zvracanie a hnačku

K otrave jedlom dochádza pri skonzumovaní potravy nakazenej baktériami, vírusmi alebo parazitmi, ktoré v tráviacom trakte spôsobujú ťažkosti. Tieto jedlá ju najčastejšie spôsobujú.

Nevoľnosť, hnačka, zvracanie, bolesť brucha, vysoká teplota, únava a zimnica – to všetko sú spoločné príznaky otravy jedlom. Zvyčajne odznejú v priebehu týždňa od skonzumovania nakazenej potravy, no netreba ich podceniť.

Niektoré jedlá sa častejšie podieľajú na vzniku otravy ako iné, a to zvlášť pri nedokonalom skladovaní. O kurati a nesprávne skladovanej ryži vie snáď každý, ale len málokto považuje za pôvodcu otravy červenú fazuľu alebo zelené mandle. Pozrime sa na niektoré jedlá, ktoré sú častým pôvodcom otravy.

1. Kura

Konzumácia surového alebo nedovareného kuracieho mäsa predstavuje riziko nákazy salmonelou, ktorá spôsobuje hnačku a bolesť brucha. Už dávnejšie sme vás informovali, že surové kuracie mäso by ste pred tepelným spracovaním nemali umývať pod prúdom vody, pretože kvapôčky z neho môžu potenciálne rozšíriť nákazu aj na riad či inú kuchynskú výbavu.

Ak pečiete kura v celku, vždy by ste mali kontrolovať pripravenosť jeho najhrubšej časti. Pri pražení by na mäse nemali ostať žiadne ružové časti a šťava by mala byť číra.

2. Ryža

Čerstvo uvarená ryža nepredstavuje pre konzumenta žiadne riziko, problém však nastáva pri jej prihrievaní. V prípade, že necháte ryžu vychladnúť pri izbovej teplote, môže sa infikovať bacilom, ktorý po následnej konzumácii spôsobuje zvracanie a hnačku.

Ak si chcete uvarenú ryžu odložiť, vložte ju do chladničky hneď po dovarení a nečakajte, kým vychladne.

3. Rebarbora

Chutná rebarbora sa často používa pri výrobe koláčov, džemov a dezertov, no jej listy obsahujú toxickú kyselinu etándiovú. Jej nadmerná konzumácia môže viesť až k smrti, pričom malé množstvo spôsobuje zvracanie, ťažkosti s dýchaním a v niektorých prípadoch obličkové kamene.

4. Červená fazuľa

Obsahuje množstvo vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov, no napriek tomu červená fazuľa môže predstavovať riziko. Ak ju dobre neprevaríte a zjete, do tela sa vám dostane lektín, ktorý môže poškodiť steny čriev a oslabiť tak vstrebávanie živín.

Červenú fazuľu preto vždy nechajte namočenú na niekoľko hodín a varte vo vriacej vode aspoň 10 minút.

5. Baza čierna

Plody čiernej bazy by nemali nikomu uškodiť, no pri ich zbieraní si dajte pozor, aby vám do košíka nepadli aj listy, konáriky a semená obsahujúce glykozid, ktorý produkuje kyanid. Po jeho konzumácii môže dôjsť k nevoľnosti, hnačke a zvracaniu. Vyvarujte sa aj nedozretých plodov bazy.

6. Zelené mandle

Zelené, alebo nedozreté mandle, takisto obsahujú kyanid. Pri mandliach kúpených v supermarkete ale otravu neriskujete, pretože prešli tepelnou úpravou, ktorá ich zbavila všetkých toxínov.

Ako sme už spomínali, otrava kyanidom zapríčiňuje nevoľnosť, bolesť hlavy, či dokonca stratu vedomia.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.