• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Tieto dva druhy strukovín sú najlepšie na chudnutie

  • 9:23 26.09.2020
  • Svet
Tieto dva druhy strukovín sú najlepšie na chudnutie

Ak tieto strukoviny zaradíte do jedálnička, môžete pomôcť dlhodobej strate hmotnosti aj bez nutnosti diét.

Výskum naznačuje, že strava s vysokým obsahom strukovín, ako je fazuľa a hrášok, môže viesť k trvalo udržateľnému chudnutiu. Štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále Food & Nutrition Research tvrdí, že je to preto, že rastlinné zdroje bielkovín sú sýtejšie ako živočíšne zdroje.

Je dokázané, že pridanie strukovín, ako sú fazule, šošovica a cícer do jedálnička podporuje chudnutie, a to bez nutnosti akýchkoľvek ďalších zmien stravovania alebo životného štýlu. Fazuľa a hrášok môže podľa výskumu zvýšiť pocit sýtosti o 31 percent.

Strukoviny zasýtia viac ako mäso

V štúdii skúmali 43 mužov, ktorým podávali jedlá, ktorých hlavnou ingredienciou bola buď fazuľa a hrášok alebo s bravčové a teľacie mäsom. Obe jedlá obsahovali rovnaký počet kalórií.

Výsledky ukázali, že počas nasledujúceho jedla zjedli o 12 percent menej kalórií, keď predtým jedli fazuľu a hrášok. Inými slovami, hrášok a fazule boli sýtejšie a znižovali následný príjem potravy.

Spoluautorka štúdie Anne Rabenová uviedla:

„Jedlo bohaté na bielkoviny zložené zo strukovín obsahovalo podstatne viac vlákniny ako bielkovinové jedlo z bravčového a teľacieho mäsa, čo pravdepodobne prispelo k zvýšenému pocitu sýtosti.“

Viac vlákniny pomáha chudnutiu

Účastníci štúdie uviedli, že jedlá z fazule a hrášku im chutili rovnako, ako jedlá z bravčoviny a teľaciny.

Rabenová dodala:

"Je to v rozpore s rozšíreným názorom, že človek by mal konzumovať veľké množstvo bielkovín, pretože zvyšujú sýtosť. Teraz sa ukazuje, že človek môže jesť jedlá bohaté na vlákninu s menším obsahom bielkovín a dosiahnuť rovnaký pocit sýtosti.

Aj keď k definitívnemu dôkazu je potrebných viac štúdií, zdá sa, že zeleninové jedlá - najmä tie na báze fazule a hrášku - môžu slúžiť ako dlhodobý základ pre chudnutie, aj ako udržateľný stravovací návyk.“

Zvýšenie príjmu rozpustnej vlákniny bolo opakovane spájané s chudnutím. V staršej štúdii sa ukázalo, že pridanie iba 10 gramov rozpustnej vlákniny denne do stravy bolo spojené so znížením brušného tuku o 7 percent.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, foodandnutritionresearch.net
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.