Pozor na tento druh cukrovinky: Jej pravidelná konzumácia môže byť smrteľná
Bol zaznamenaný prípad muža, ktorý zomrel po tom, čo niekoľko týždňov jedol každý deň balenie cukroviniek zo sladkého drievka.
Stavbár z Massachusetts prišiel o život kvôli svojej láske k sladkému drievku. Lekári informovali o prípade 54-ročného muža, ktorý každý deň zjedol jeden a pol vrecka cukrovinky po dobu niekoľkých týždňov. To malo za následok nerovnováhu živín a spôsobilo zástavu srdca.
"Aj malé množstvo sladkého drievka, ktoré konzumujete, môže trochu zvýšiť váš krvný tlak," uviedol Neel Butala, kardiológ z Massachusetts General Hospital v prípadovej štúdii, ktorá bola zverejnená v odbornom časopise New England Journal of Medicine.
Kyselina glycyrizínová spôsobuje nerovnováhu minerálov
Na vine je kyselina glycyrizínová, ktorá sa nachádza v sladkom drievku a v mnohých ďalších potravinách a doplnkoch výživy obsahujúcich extrakt z koreňa sladkého drievka. Tá môže spôsobiť nebezpečne nízku hladinu draslíka a nerovnováhu iných minerálov a hlavne elektrolytov.
Konzumácia len 56 gramov sladkého drievka denne počas dvoch týždňov môže spôsobiť problém so srdcovým rytmom, najmä u ľudí starších ako 40 rokov, varuje americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA).
"Nie je to len o tyčinkách zo sladkého drievka. Môže to byť želé, čaje zo sladkého drievka, veľa voľnopredajných vecí. Dokonca aj niektoré pivá, napríklad belgické pivá, majú v sebe túto zlúčeninu,” uviedol Robert Eckel, kardiológ z Coloradskej univerzity a bývalý riaditeľ American Heart Association. Eckel tiež upozornil, že kyselina glycyrizínová sa môže nachádzať aj v niektorých žuvacích tabakoch.
Nebezpečne nízky obsah draslíka môže byť smrteľný
Smrť v dôsledku konzumácie sladkého drievka je extrémnym prípadom. Nemenovaný muž z Massachusetts pár týždňov pred svojou smrťou prešiel z červených pelendrekov s ovocnou príchuťou na čiernu verziu zo sladkého drievka.
Počas obeda v reštaurácii skolaboval. Lekári zistili, že má nebezpečne nízky obsah draslíka, čo vedie k arytmii a ďalším problémom. Záchranárom na mieste sa ho podarilo oživiť, ale na druhý deň zomrel.
V USA je povolených 3,1% obsahu kyseliny glycyrizínovej v potraviných, ale veľa cukríkov a iných produktov zo sladkého drievka neuvádza jej obsah na 100 gramov, uviedol Butala. Lekári nahlásili prípad FDA v nádeji, že zvýšia pozornosť na toto riziko.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.