Pozor na tento druh cukrovinky: Jej pravidelná konzumácia môže byť smrteľná

Bol zaznamenaný prípad muža, ktorý zomrel po tom, čo niekoľko týždňov jedol každý deň balenie cukroviniek zo sladkého drievka.
Stavbár z Massachusetts prišiel o život kvôli svojej láske k sladkému drievku. Lekári informovali o prípade 54-ročného muža, ktorý každý deň zjedol jeden a pol vrecka cukrovinky po dobu niekoľkých týždňov. To malo za následok nerovnováhu živín a spôsobilo zástavu srdca.
"Aj malé množstvo sladkého drievka, ktoré konzumujete, môže trochu zvýšiť váš krvný tlak," uviedol Neel Butala, kardiológ z Massachusetts General Hospital v prípadovej štúdii, ktorá bola zverejnená v odbornom časopise New England Journal of Medicine.
Kyselina glycyrizínová spôsobuje nerovnováhu minerálov
Na vine je kyselina glycyrizínová, ktorá sa nachádza v sladkom drievku a v mnohých ďalších potravinách a doplnkoch výživy obsahujúcich extrakt z koreňa sladkého drievka. Tá môže spôsobiť nebezpečne nízku hladinu draslíka a nerovnováhu iných minerálov a hlavne elektrolytov.
Konzumácia len 56 gramov sladkého drievka denne počas dvoch týždňov môže spôsobiť problém so srdcovým rytmom, najmä u ľudí starších ako 40 rokov, varuje americký Úrad pre potraviny a liečivá (FDA).
"Nie je to len o tyčinkách zo sladkého drievka. Môže to byť želé, čaje zo sladkého drievka, veľa voľnopredajných vecí. Dokonca aj niektoré pivá, napríklad belgické pivá, majú v sebe túto zlúčeninu,” uviedol Robert Eckel, kardiológ z Coloradskej univerzity a bývalý riaditeľ American Heart Association. Eckel tiež upozornil, že kyselina glycyrizínová sa môže nachádzať aj v niektorých žuvacích tabakoch.
Nebezpečne nízky obsah draslíka môže byť smrteľný
Smrť v dôsledku konzumácie sladkého drievka je extrémnym prípadom. Nemenovaný muž z Massachusetts pár týždňov pred svojou smrťou prešiel z červených pelendrekov s ovocnou príchuťou na čiernu verziu zo sladkého drievka.
Počas obeda v reštaurácii skolaboval. Lekári zistili, že má nebezpečne nízky obsah draslíka, čo vedie k arytmii a ďalším problémom. Záchranárom na mieste sa ho podarilo oživiť, ale na druhý deň zomrel.
V USA je povolených 3,1% obsahu kyseliny glycyrizínovej v potraviných, ale veľa cukríkov a iných produktov zo sladkého drievka neuvádza jej obsah na 100 gramov, uviedol Butala. Lekári nahlásili prípad FDA v nádeji, že zvýšia pozornosť na toto riziko.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.