• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

  • 20:13 04.10.2020
  • Svet
Toto sú najlepšie druhy ovocia a zeleniny, s ktorými schudnete

Aj pomocou konzumácie správneho ovocia a zeleniny sa dá schudnúť.

Ak chce človek stratiť hmotnosť, väčšinou sa odporúča prejsť na zdravý jedálniček, v ktorom má veľké zastúpenie zelenina a ovocie. Ale nie všetky druhy ovocia a zeleniny sú rovnako prospešné, tvrdí výskum publikovaný vo vedeckom žurnále PLOS Medicine.

Podľa štúdie s viac ako 100 000 zdravotnými sestrami môže byť ovocie pri chudnutí dokonca účinnejšie ako zelenina. Štúdia potvrdila niekoľko najlepších druhov ovocia a zeleniny, ktoré sú spojené s chudnutím:

  1. Bobuľové ovocie,
  2. jablká / hrušky,
  3. tofu / sója,
  4. karfiol,
  5. hlúbová a zelená listová zelenina, ako je brokolica a ružičkový kel.

Dôvod, prečo sú tieto potraviny spojené s väčším úbytkom hmotnosti, je pravdepodobne ten, že obsahujú menej kalórií a vďaka nim sa ľudia cítia sýtejší.

Vedci dospeli k týmto záverom po analýze stravovacích údajov od 133 468 zdravotných sestier. V prieskume sledovali u sestier ich váhu, stravu a príjem konkrétneho ovocia a zeleniny.

Najviac schudli ľudia, ktorí jedli ovocie

Údaje za 24 rokov ukázali, že ľudia, ktorí jedli ovocie, zaznamenali najväčší úbytok hmotnosti, zatiaľ čo niektoré druhy zeleniny boli tiež spojené s chudnutím.

Autori štúdie píšu:

„Zvýšenie celkového príjmu ovocia teda bolo spojené so zmenou hmotnosti v intervale 4 rokov o - 0,24 kg na každú ďalšiu dennú dávku a zvýšenie celkového príjmu zeleniny bolo spojené so zmenou hmotnosti o - 0,11 kg na každú ďalšiu dennú porciu.“

Niektoré druhy zeleniny však boli spojené s prírastkom hmotnosti. Išlo o zemiaky, hrášok a kukuricu. No aj u zeleniny, ktorá bola spojená s chudnutím, záviselo množstvo stratenej váhy od glykemickej záťaže, píšu autori:

„Je pozoruhodné, že zelenina s vyšším obsahom vlákniny a s nižšou glykemickou záťažou (napríklad brokolica a ružičkový kel) bola silnejšie inverzne spojená so zmenou hmotnosti ako zelenina s nízkym obsahom vlákniny a vyššou glykemickou záťažou (napríklad mrkva a kapusta).“

Autori štúdie dospeli k záveru:

„Naše zistenia potvrdzujú výhody zvýšenej konzumácie ovocia a zeleniny pri prevencii dlhodobého priberania a poskytujú ďalšie špecifické pokyny pre prevenciu obezity, primárneho rizikového faktora pre cukrovku 2. typu, kardiovaskulárne choroby, rakovinu a mnoho ďalších zdravotných stavov. “

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.