Pravda o COVID-19 a vitamíne D: Skutočne nás dokáže ochrániť?
Výskumníci varujú pred dezinformáciami o vitamíne D počas pandémie COVID-19.
Na sociálnych sieťach sa rozšírili dezinformácie o tom, že na ochranu pred novým koronavírusom stačí užívať nadmerne vysoké dávky vitamínu D. Aj keď je tento vitamín dôležitý pre imunitu, neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali, že veľmi vysoké dávky môžu predchádzať alebo liečiť COVID-19. Podľa vedcov by o užívaní doplnku mali uvažovať najmä jedinci s obmedzeným prístupom k slnečnému žiareniu a mali by dodržiavať zdravý životný štýl.
V článku publikovanom v odbornom žurnále BMJ Nutrition, Prevention & Health vedci odporúčajú populácii, aby dodržiavala príslušné vládne pokyny týkajúce sa suplementácie vitamínu D. Platí to najmä v obdobiach sebaizolácie, kedy ľudia obmedzujú čas strávený vonku.
Spoluautorka štúdie Susan Lanham-New, vedúca katedry výživových vied na Univerzite v Surrey vo Veľkej Británii, uviedla pre Healio:
„Populárne informačné kanály, ako napríklad platformy sociálnych médií, sú naďalej plné dezinformácií, najmä pokiaľ ide o vitamín D. Považujeme za veľmi dôležité dostávať dôkladné vedecké správy o výživových aspektoch imunitných funkcií, najmä pokiaľ ide o COVID-19. Počas tejto pandémie je rozhodujúce, aby rady poskytované verejnosti boli presné, podložené dôkazmi a včasné.“
Ako súvisí vitamín D s infekciou
Stále sa vedú diskusie o tom, či existuje priama súvislosť medzi sezónnosťou infekcií horných dýchacích ciest, chrípkou a nedostatkom vitamínu D. Vyšší výskyt chrípky v zime môže byť spôsobený tým, že ľudia trávia viac času v interiéroch, napísali vedci.
„Zdá sa však, že vitamín D inhibuje pľúcne zápalové reakcie a zvyšuje vrodené obranné mechanizmy proti respiračným patogénom,“ napísali vedci. „Populačné štúdie navyše ukazujú pozitívnu asociáciu medzi koncentráciou 25-OHD a funkciou pľúc. Napriek tomu sú naliehavo potrebné formálne systematické kontroly / metaanalýzy týchto asociácií.“
Vedci napísali, že rozsiahle výzvy na doplnenie vysokých dávok vitamínu D počas pandémie nie sú podporené príslušnými štúdiami na ľuďoch a sú „založené na špekuláciách o predpokladaných mechanizmoch“. Ako dodávajú:
"Neexistujú dostatočné vedecké dôkazy na podporu tvrdení, že doplnenie vysokých dávok vitamínu D bude účinné pri prevencii alebo liečbe ochorenia COVID-19. Dôrazne varujeme pred dávkami vyššími ako horná hranica (4 000 IU / deň; 100 μg / deň) a skutočne veľmi vysokými dávkami vitamínu D (v niektorých správach sa propaguje 10 000 IU / deň; 250 μg / deň), pokiaľ nie sú na sú základe klinickej rady kvalifikovaného zdravotníckeho pracovníka.
Dôležité je aj zdravé stravovanie
Vyvážená strava, ktorá obsahuje potraviny bohaté na vitamín D, ako sú mastné ryby, červené mäso, vaječné žĺtka a mlieko, spolu s bezpečným vystavením slnečnému žiareniu zostávajú najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť nedostatku vitamínu D, napísali vedci.
Vedci pripustili, že nízky stav vitamínu D sa môže počas pandémie COVID-19 ešte zhoršiť, a každému, kto sa samo izoluje a má obmedzený prístup k slnečnému žiareniu, odporúčajú užívať doplnok vitamínu D podľa odporúčaní vlády určených pre bežnú populáciu.
"V súčasnosti neexistujú nijaké spoľahlivé vedecké dôkazy, ktoré by dokazovali, že veľmi vysoký príjem vitamínu D bude prospešný pri prevencii alebo liečbe chorôb COVID-19, ale vyhýbanie sa nedostatku vitamínu D je pre zdravie nevyhnutné," uviedla Lanham-New.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.