• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 24.9.2024Meniny má Ľuboš, Ľubor
18°Bratislava

Rumuni protestujú proti ťažbe v bani, kde sa využíva kyanid

  • 16:59 09.09.2013
  • BUKUREŠŤ
Rumuni protestujú proti ťažbe v bani, kde sa využíva kyanid

Rumunské mestá v nedeľu opäť zaplnili tisíce demonštrantov, ktorí sa už ôsmy deň po sebe snažia zastaviť projekt najväčšej povrchovej bane na zlato v Európe.

K úradu vlády v Bukurešti prišlo pešo alebo na bicykli okolo 8000 ľudí vyzývajúcich na záchranu dediny Rosia Montana v Transylvánii, kde chce kanadská spoločnosť Gabriel Resources získavať zlato pomocou technológie využívajúcej tony kyanidu.

Odporcovia tiež vyzývali na odstúpenie premiéra Victora Pontu, keďže jeho vláda v auguste prijala dokument priznávajúci projektu štatút národného záujmu.

Podľa údajov polície sa 6000 demonštrantov zišlo aj v transylvánskom Kluži a okolo 900 v Brašove na území Sedmohradska. Menšie protesty hlásili aj z niekoľkých ďalších rumunských miest.

Obrazom: Rumuni protestujú proti kanadskej spoločnosti


Kanadská firma získala v Rumunsku osvedčenie na ťažbu zlata ešte v roku 1999, doteraz však čaká na rozhodujúce povolenie od ministerstva životného prostredia. Firma sľubuje dodržanie všetkých environmentálnych noriem ako aj vytváranie pracovných miest a iné výhody, baňa si však vyžiada zničenie štyroch kopcov a presídlenie niekoľkých stoviek rodín. Podľa odporcov ťažba pomocou kyanidu predstavuje časovanú ekologickú bombu a ohrozí tiež miestne pamiatky po Rimanoch.

Kontroverzné vyhlásenia premiéra

Rumunský premiér Victor Ponta v pondelok uviedol, že kontroverzný návrh zákona dláždiaci cestu projektu najväčšej povrchovej bane na zlato v Európe parlament neschváli. Jeho slová prichádzajú deň po tom, ako do ulíc rumunských miest už ôsmy deň po sebe vyšli tisíce demonštrantov. Tí vyzývali na záchranu dediny Rosia Montana v Transylvánii, kde chce kanadská spoločnosť Gabriel Resources získavať zlato pomocou technológie využívajúcej tony kyanidu.

Odporcovia tiež vyzývali na odstúpenie premiéra Victora Pontu, keďže jeho vláda v auguste navrhla zákon priznávajúci projektu štatút národného záujmu a uľahčujúci vyvlastnenie majetku ľudí. "Väčšina poslancov je proti návrhu zákona takže bude odmietnutý," povedal Ponta novinárom. Za rozhodujúce sa však považuje povolenie od ministerstva životného prostredia.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Falošný Brad Pitt vylákal od žien 325.000 eur

Falošný Brad Pitt vylákal od žien 325.000 eur

DNES - 7:16Zahraničné

Polícia v pondelok uviedla, že zadržala päť ľudí obvinených z podvodu, pretože dve ženy obrali o 325.000 eur.

Zelenskyj: Ukrajina je bližšie ku koncu vojny s Ruskom

Zelenskyj: Ukrajina je bližšie ku koncu vojny s Ruskom

DNES - 6:26Zahraničné

Kyjev je bližšie ku koncu vojny s Ruskom, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok zverejnenom rozhovore pre ABC News.

Borrell: Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom je takmer plnohodnotnou vojnou

Borrell: Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom je takmer plnohodnotnou vojnou

DNES - 6:07Zahraničné

Eskalácia konfliktu medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh je takmer plnohodnotnou vojnou, vyhlásil v pondelok Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Izraelská vláda vyhlásila výnimočný stav pre boje s Hizballáhom

Izraelská vláda vyhlásila výnimočný stav pre boje s Hizballáhom

VČERA - 21:27Zahraničné

Izraelská vláda v pondelok vyhlásila v celej krajine výnimočný stav po zintenzívnení bojov medzi izraelskou armádou a militantným hnutím Hizballáh v Libanone.

Pellegrini pozval Guterresa na Slovensko, mohol by prísť na fórum u AI

Pellegrini pozval Guterresa na Slovensko, mohol by prísť na fórum u AI

VČERA - 18:50Zahraničné

Prezident SR Peter Pellegrini pozval počas pondelkového stretnutia v sídle Organizácie Spojených národov v New Yorku jej generálneho tajomníka Antónia Guterresa na návštevu Slovenska.