Dve muchy jednou ranou: Výskum overil diétu, ktorá tiež znižuje riziko srdcových chorôb
Táto strava je účinná pri chudnutí aj znižovaní rizika srdcových chorôb.
Eco-Atkinsova diéta - vegánska strava s nízkym obsahom sacharidov - je nielen efektívna na chudnutie, ale je tiež schopná znížiť riziko srdcových chorôb o 10 percent. Potvrdila to štúdia publikovaná v odbornom časopise British Medical Journal Open.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že diéty s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom živočíšnych bielkovín a tukov môžu zefektívniť chudnutie.
Štúdia v BMJ Open ale naznačuje, že vegánska strava s nízkym obsahom sacharidov, známa tiež ako Eco-Atkinsova diéta, môže byť ešte účinnejšia ako iné druhy stravovania.
Skupina obéznych dospelých dodržiavala počas 6 mesiacov buď lakto-ovo vegetariánsku stravu s vysokým obsahom sacharidov, (strava s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom tukov) alebo vegánsku stravu s nízkym obsahom sacharidov (Eco-Atkins).
Eco-Atkinsova diéta je založená na rastlinných výrobkoch obsahujúcich lepok, orechy a sóju, ktoré majú vysoký obsah bielkovín alebo tukov.
Okrem chudnutia mala Eco-Atkinsova diéta výhodu v porovnaní s diétou s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom tukov, pretože znižovala rizikové faktory srdcových chorôb, vrátane cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov (LDL).
Profesor David Jenkins, hlavný autor štúdie, uviedol:
"Zabili sme dve muchy jednou ranou - alebo skôr jednou stravou. Navrhli sme stravu, ktorá skombinovala vegánske aj nízkosacharidové prvky, aby sme získali výhody pri chudnutí aj znižovaní cholesterolu.”
Účastníci štúdie s Eco-Atkinsovou diétou schudli 6,9 kg, zatiaľ čo v skupine s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom tukov schudli 5,8 kg.
Okrem toho bol ich cholesterol o 10 percent nižší a došlo k 13-percentnému poklesu LDL alebo „zlého“ cholesterolu. Jenkins povedal:
"Môžeme očakávať podobné výsledky v reálnom svete, pretože účastníci štúdie si vybrali vlastnú stravu a dokázali si ju prispôsobiť svojim potrebám a preferenciám."
Aby účastníci pokračovali v redukcii hmotnosti, konzumovali iba 60 percent ich odhadovanej potreby kalórií denne.
Príjem kalórií s Eco-Atkinsovou diétou pozostával zo 43 percent tukov, 31 percent rastlinných bielkovín a 26 percent sacharidov.
Zdrojom tukov boli rastlinné oleje, sójové výrobky, avokádo a orechy vrátane kešu, mandlí, makadamiových, lieskových orechov, pistácií a pekanových orechov.
Zdroje bielkovín pochádzali z potravín, ako sú vegetariánske hamburgery, tofu, sójové mlieko, obilniny, orechy, ovocie a zelenina.
Príjem sacharidov bol zo zeleniny s nízkym obsahom škrobu, ako je baklažán a okra a z potravín s vysokým obsahom vlákniny, ako je jačmeň a ovos.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.