Ako pripraviť rozbif: Jamie Oliver prezradil svoje triky
- 8:54 11.10.2020
- Londýn

Známy šéfkuchár sa podelil o najlepšie tipy, ako pripraviť lahodné hovädzie mäso s omáčkou.
Príprava hovädzieho mäsa môže byť občas problematická a pri pečení sa môže stať, že mäso ostane nedopečené alebo príliš suché. Jamie Oliver preto radí, ako pripraviť hovädzinu, ktorou ohúrite svoju rodinu. Na Facebooku sa podelil o triky, ako pripraviť šťavnatý a jemný anglický rozbif.
Dobre si vyberte mäso
Podľa Jamieho je potrebné sa ako prvé zamyslieť nad typom hovädziny, ktorú budete piecť. Jamie odporúča kvetovú špičku alebo vrchný šál. Sviečkovica sa pečie rýchlejšie a ľahko sa krája, pretože je vždy jemná. Môžete tiež vyskúšať piecť predné rebro, ktoré nakŕmi celú rodinu.
Mäso vytiahnite z chladničky skoršie
Jamie povedal: „Čo je skutočne dôležité, je vytiahnuť mäso z chladničky hodinu pred tým, ako ho chcete pripraviť, tak zostane šťavňatejšie a jemnejšie.“ Potom pokračujte ochutením mäsa.
Pridajte dostatok korenia a soli
Jamie mäso poleje olivovým olejom a nešetrí soľou ani korením. Mäso vyváľa aj v korení, ktoré ostalo na doske, aby bolo úplne pokryté. Soľ zase pomôže rozložiť bielkovinové reťazce v hovädzom mäse a vďaka tomu bude šťavnatejšie.
Mäso nechajte zhnednúť
Jamie následne mäso položí na plech vytretý olejom, ktorý ohrieva na sporáku, aby mäsu dodal trochu farby. Vďaka tejto technike ostane všetka šťava vo vnútri mäsa. Ak zvolíte sviečkovicu alebo predné rebro, nemusíte dávať na plech olej, pretože tieto druhy mäsa majú viac tuku. Stačí tukovú časť mäsa narezať a položiť ju na plech. Keď vám mäso zhnedne, obráťte ho na druhú stranu, aby bolo opečené rovnomerne.
Mäso obložte zeleninou
K mäsu pridajte zeleninu. Jamie si nakrája stopkový zeler, cibuľu, mrkvu, celú hlávku cesnaku. Spolu s bylinkami, ako je bobkový list a rozmarín zmes dá na plech pod mäso. Podľa šéfkuchára má zelenina dve úlohy: „Absorbuje všetky šťavy z hovädzieho mäsa a vytvorí základ pre neuveriteľnú omáčku.“ Mäso musíte položiť na zeleninu, aby sa vám nepražilo z plechu.
Nechajte mäso odležať
Následne mäso pečte v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia po dobu 60 minút, ak ho chcete medium rare, alebo 75 minút, ak ho máte radi medium. Jamie upozorňuje, že potom, ako mäso vytiahnete z rúry, je dôležité ho nechať odležať:
"Nechajte ho odpočívať pol hodiny, keď pečiete hovädzie mäso; teplo tlačí vlhkosť do stredu, takže ho musíte nechať odpočívať, aby sa vlhkosť vrátila a bolo šťavnatejšie a jemnejšie."
Zo zeleniny si urobte omáčku
Na prípravu omáčky dajte plech s upečenou zeleninou na sporák a posypte zeleninu kopcovitou lyžicou múky. Potom ju roztlačte a pridajte pol pohára červeného vína. Jamieho tajnou ingredienciou je lyžička džemu, ktorá dodá trochu sladkosti. Potom pridá liter vývaru a omáčku nechá vrieť, kým mäso odpočíva.
Následne môžete šťavu, ktorá vytiekla z mäsa, pridať do omáčky a cez sitko ju preliať do hrnca. Pri varení omáčky sa vám na okraji usadí prebytočný tuk, ktorý môžete vytiahnuť lyžicou a vyhodiť. Mäso nakrájajte a podávajte s pečenými zemiakmi a omáčkou.
Video: Pozrite si, ako rozbif pripravuje Jamie Oliver
Roast Beef | Jamie OliverEverything you need to know for the PERFECT roast beef!! Who's cooking up a roast tomorrow?? jamieol.com/RoastBeef
Uverejnil používateľ Jamie Oliver Piatok 2. októbra 2020

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest
Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný
Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.

Objavili sme novú farbu, hlásia vedci
Podľa vedcov ľudia podobnú farbu ešte nevideli.

Podvod s dubajskou čokoládou: Na toto si dajte pozor
Na trendovej sladkosti sa pokúšajú zarobiť aj podvodníci. Ako rozoznať podvod?