7 spôsobov, akými vám každodenná porcia polievky zmení život

Ak denne nejete polievku, čím skôr to zmeňte. Týchto 7 dôvodov vás presvedčí.
Či už máte radi slepačiu, paradajkovú alebo držkovú, jesť polievky sa v každom prípade oplatí. Sú ľahko stráviteľné, takže nezaťažia žalúdok, ale zároveň dokážu nasýtiť a hodia sa v ktorejkoľvek časti dňa.
Ak vás nepresvedčili ani tieto dôvody, predstavíme vám niekoľko ďalších, prečo sa každý deň oplatí jesť polievku.
1. Zahreje vás
Prepadla vás zimnica, alebo je vám jednoducho zima? Spoľahnite sa na horúcu a zdravú polievku. Najlepšie vás zahreje okorenený zeleninový vývar.
2. Hydratuje vás
Keďže polievka pozostáva prevažne z vody, poslúži ako dokonalý nástroj na hydratáciu. Polievky sa oplatí jesť najmä v zime, pretože vtedy sa telo príliš nepotí, a tak strácame prehľad o tom, koľko vody sme vypili a koľko by sme jej mali piť. Okrem vody polievka obsahuje aj soľ, ktorá v tele pomôže zadržať vodu.
3. Poskytne rýchlejšie zotavenie po športe
Športové nápoje sú u športovcov obľúbené vďaka vysokému obsahu sacharidov a elektrolytov. Hlavným elektrolytom je sodík, ktorý možno nájsť aj v obyčajnej kuchynskej soli, preto je polievka vhodnou výživnou alternatívou nápoja pre športovcov. Po fyzickej aktivite vás tiež zásobí tekutinami a elektrolytmi a dodá vám stratenú silu. Hodí sa ju jesť aj pred cvičením.
4. Spôsob, ako deti nalákať na zeleninu
V Holandsku prebehol výskum, v rámci ktorého batoľatá kŕmili zeleninovými polievkami so špenátom a inými druhmi zeleniny, ktoré deti nemajú veľmi v obľube. Po krátkom čase pravidelného jedenia takejto stravy u detí zistili lepšiu toleranciu na všetky druhy zeleniny.
5. Pomáha pri prechladnutí
Slepačí vývar vás z prechladnutia síce nevylieči, ale rozhodne pomôže zmierniť jeho príznaky, ako je zapchatý nos a bolesť hrdla. Akákoľvek teplá tekutina dokáže zrýchliť prúdenie hlienu v dutinách.
6. Uchováva všetky vitamíny v celom obsahu
Polievka je jeden z najlepších spôsobov, ako potraviny neobrať o živiny. Do polievky by ste mali pridávať najmä zelenú, oranžovú a červenú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín A, C a K. Do polievok sa často pridáva aj petržlen a kôpor, ktoré sú bohaté na železo a vitamín C.
7. Pomáha udržiavať zdravú hmotnosť
Existuje niekoľko štúdií, ktoré dokazujú, že ľuďom, ktorí pravidelne jedia polievku, hrozí menšie riziko obezity. Netreba zabúdať na to, že polievka je nízkokalorická a zároveň sýta, takže dokáže nahradiť napríklad kalorickejšiu večeru, vďaka čomu za deň neprijmeme toľko kalórií.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.