7 spôsobov, akými vám každodenná porcia polievky zmení život
Ak denne nejete polievku, čím skôr to zmeňte. Týchto 7 dôvodov vás presvedčí.
Či už máte radi slepačiu, paradajkovú alebo držkovú, jesť polievky sa v každom prípade oplatí. Sú ľahko stráviteľné, takže nezaťažia žalúdok, ale zároveň dokážu nasýtiť a hodia sa v ktorejkoľvek časti dňa.
Ak vás nepresvedčili ani tieto dôvody, predstavíme vám niekoľko ďalších, prečo sa každý deň oplatí jesť polievku.
1. Zahreje vás
Prepadla vás zimnica, alebo je vám jednoducho zima? Spoľahnite sa na horúcu a zdravú polievku. Najlepšie vás zahreje okorenený zeleninový vývar.
2. Hydratuje vás
Keďže polievka pozostáva prevažne z vody, poslúži ako dokonalý nástroj na hydratáciu. Polievky sa oplatí jesť najmä v zime, pretože vtedy sa telo príliš nepotí, a tak strácame prehľad o tom, koľko vody sme vypili a koľko by sme jej mali piť. Okrem vody polievka obsahuje aj soľ, ktorá v tele pomôže zadržať vodu.
3. Poskytne rýchlejšie zotavenie po športe
Športové nápoje sú u športovcov obľúbené vďaka vysokému obsahu sacharidov a elektrolytov. Hlavným elektrolytom je sodík, ktorý možno nájsť aj v obyčajnej kuchynskej soli, preto je polievka vhodnou výživnou alternatívou nápoja pre športovcov. Po fyzickej aktivite vás tiež zásobí tekutinami a elektrolytmi a dodá vám stratenú silu. Hodí sa ju jesť aj pred cvičením.
4. Spôsob, ako deti nalákať na zeleninu
V Holandsku prebehol výskum, v rámci ktorého batoľatá kŕmili zeleninovými polievkami so špenátom a inými druhmi zeleniny, ktoré deti nemajú veľmi v obľube. Po krátkom čase pravidelného jedenia takejto stravy u detí zistili lepšiu toleranciu na všetky druhy zeleniny.
5. Pomáha pri prechladnutí
Slepačí vývar vás z prechladnutia síce nevylieči, ale rozhodne pomôže zmierniť jeho príznaky, ako je zapchatý nos a bolesť hrdla. Akákoľvek teplá tekutina dokáže zrýchliť prúdenie hlienu v dutinách.
6. Uchováva všetky vitamíny v celom obsahu
Polievka je jeden z najlepších spôsobov, ako potraviny neobrať o živiny. Do polievky by ste mali pridávať najmä zelenú, oranžovú a červenú zeleninu, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín A, C a K. Do polievok sa často pridáva aj petržlen a kôpor, ktoré sú bohaté na železo a vitamín C.
7. Pomáha udržiavať zdravú hmotnosť
Existuje niekoľko štúdií, ktoré dokazujú, že ľuďom, ktorí pravidelne jedia polievku, hrozí menšie riziko obezity. Netreba zabúdať na to, že polievka je nízkokalorická a zároveň sýta, takže dokáže nahradiť napríklad kalorickejšiu večeru, vďaka čomu za deň neprijmeme toľko kalórií.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.