Recept, ktorý vám zlepší jeseň: Kurča so slivkami, medom a korením
- 11:51 11.10.2020
- Bratislava

Pripravte si kuracie mäso, ktoré vám spríjemní jesenné dni.
Jesennú melanchóliu môžete poraziť príjemnou atmosférou a dobrým jedlom. Nechajte vo vašej kuchyni rozvoniavať pečené mäso so slivkami a korením. Tu je recept, po ktorom sa všetci budú oblizovať.
Príprava: 10 minút, 4 hodiny marinovania, Doba pečenia: 65 minút
Na 4-6 porcií budete potrebovať:
- 1 naporcované kurča alebo kuracie kúsky s kožou
- 7 lyžíc sójovej omáčky
- 3 lyžice pomarančového džúsu
- 2 lyžičky koreniacej zmesi na kurča
- 2 badiány rozdelené na dva kusy
- 10 cm kúsok škorice
- 2,5 cm kus zázvoru, olúpaný a nastrúhaný
- 3 červené chilli papričky, očistené od semiačok, nakrájané na plátky
- 4 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 1 a pol lyžice olivového oleja
- 3 lyžice medu
- 6 veľkých sliviek, bez kôstok, nakrájané na polovice
- 2 lyžice hnedého cukru
- pol polievkovej lyžice ryžového octu alebo na dochutenie opečený sezam, nakrájaný koriander (voliteľné)
Postup:
- Špičkou malého noža urobte zárezy na spodnej strane kuracích kúskov (strana bez kože). Vložte kuracinu do misky so sójovou omáčkou, pomarančovým džúsom, korením a cesnakom a votrite zmes do kuracieho mäsa. Zakryte potravinárskou fóliu a dajte do chladničky na štyri hodiny.
- Rúru predhrejte na teplotu 180 ° C / 190 ° C . Kuracie mäso vyberte a zoškrabte prebytočnú marinádu. Odložte si ju nabok. Kuracie kúsky jemne osušte papierovými utierkami a okoreňte.
- V plytkej zapekacej mise zohrejte olivový olej a postupne v nej opečte kuracinu z oboch strán. Nie je potrebné mäso opekať dlho, len trochu, aby chytilo farbu.
- Z misy vyberte kuracinu a odlejte z nej tuk, no nemusíte misu vytierať. Vráťte do nej kuracinu. Do odloženej marinády vmiešajte med a polejte ňou kuracie mäso. Pečte ho odkryté v rúre 20 minút, potom pridajte slivky a zastrčte ich medzi kuracie mäso. Každú slivku posypte korením a trochou cukru. Slivky zalejte šťavou z mäsa.
- Pečte ďalších 25 minút, kým slivky nie sú jemné a kuracie mäso nebude pekne tmavé.
- Ochutnajte šťavu v mise, aby ste dosiahli sladkú a vyváženú chuť (bude to závisieť od chute vašich sliviek). Na vyváženie sladkosti môžete pridať trochu ryžového octu alebo naopak medu, ak sú slivky kyslé. Možno nebudete potrebovať nič. Tak alebo onak, iba vmiešajte ďalšie dochucovadlá a jemne zohrejte ďalších maximálne 20 minút.
- Ak chcete, môžete kuracinu posypať opečenými sezamovými semiačkami a koriandrom. Podávame so zeleninou a ryžou.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!
Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí
Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest
Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný
Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.