Ako správne pripraviť karí: Týmto začiatočníckym chybám sa vyhnite
- 16:29 01.11.2020
- Manchester
Známa kuchárka upozorňuje na časté chyby, ktorých sa pri príprave karí pokrmov dopúšťame.
Príprava karí pokrmov je pre mnohých kuchárov výzvou. Namiesto jedla plného farieb a výrazných chutí sa môže z karí ľahko stať miska nevábnej a prekorenenej kaše.
Na chyby pri príprave karí upozorňuje kuchárka Monica Sawhney Haldarová, ktorá má vlastnú indickú reštauráciu v Manchesteri a prevádzkuje YouTube kanál, kde sa delí o rady o varení.
V rozhovore pre LADbible Haldarová vysvetlila, akých hriechov sa ľudia dopúšťajú pri varení kari, a uviedla najlepšie tipy, aby bol váš pokrm plný chutí.
Foto: facebook.com/thespiceclubuk
1. Málo upražená cibuľa
Podľa Haldarovej je veľká chyba, že ľudia pražia cibuľu príliš krátko. Väčšina ľudí nechá cibuľu na panvici len pár minút, no podľa Haldarovej by ste cibuli mali venovať 10 – 15 minút. Ak ju budete pražiť na miernej teplote, cibuľa vám prirodzene skaramelizuje. „To je to, čo dodá vášmu karí toľko chuti,“ uviedla.
2. Priveľa paradajok
Po otvorení konzervy s paradajkami ju mnohí zvyknú použiť celú, no podľa Haldarovej je to zbytočne veľa paradajok. S jednou plechovkou uvaríte karí pre 12 až 15 ľudí. Ako uviedla Haldarová: „Mnoho ľudí ju pridáva, pretože vďaka tomu to vyzerá ako kari, ale nakoniec zriedi chuť a dostanete niečo, čo chutí len pikantne a veľmi paradajkovo.“ Ak varíte pre štyri osoby, Haldarová radí použiť radšej štyri až päť polievkových lyžíc paradajkového prekladu.
3. Nedostatok soli
Pri všetkom korení sa môže stať, že zabudnete na soľ a podľa Haldarovej je to veľký hriech: "Uistite sa, že pridávate soľ počas varenia a postupne ochutnávate. Mnoho ľudí jedlo iba uvarí a neochutná, kým si nesadne k stolu."
4. Korenie musí byť čerstvé
„Korenie musíte uchovávať vo vzduchotesnej nádobe, aby ste sa ubezpečili, že je silné a chutné,“ upozorňuje Haldarová. Mnohí ľudia koreniny uchovávajú vo vreckách a nádobách, v ktorých ich kúpili a iba okolo nich uviažu gumičku. Ak takto udržiavate koreniny dlhodobo, časom stratia arómu a chuť. Haldarová tiež radí nakupovať koreniny len v malých dávkach.
5. Dôležitá je predpríprava
Ak chcete ušetriť čas, môžete si viaceré suroviny pripraviť dopredu. Haldarová dá do mixéru zázvor, cesnak, čili a koriander a zmes si odloží a prípadne zmrazí. Zmes naleje do uzatvárateľné vrecka a stlačí ho, aby z neho dostala čo najviac vzduchu. Keď vrecko vytiahne z mrazničky, môže si tak ulamovať kúsky zmesi podľa potreby.
Video: Pred domom padol meteorit, všetko zachytila kamera
Podľa NASA ide o skutočne unikátnu udalosť.
Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza
Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.
Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje
Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.
Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch
Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.
Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!
Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.