• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
12°Bratislava

Ako správne pripraviť karí: Týmto začiatočníckym chybám sa vyhnite

  • 16:29 01.11.2020
  • Manchester
Ako správne pripraviť karí: Týmto začiatočníckym chybám sa vyhnite

Známa kuchárka upozorňuje na časté chyby, ktorých sa pri príprave karí pokrmov dopúšťame.

Príprava karí pokrmov je pre mnohých kuchárov výzvou. Namiesto jedla plného farieb a výrazných chutí sa môže z karí ľahko stať miska nevábnej a prekorenenej kaše.

Na chyby pri príprave karí upozorňuje kuchárka Monica Sawhney Haldarová, ktorá má vlastnú indickú reštauráciu v Manchesteri a prevádzkuje YouTube kanál, kde sa delí o rady o varení.

V rozhovore pre LADbible Haldarová vysvetlila, akých hriechov sa ľudia dopúšťajú pri varení kari, a uviedla najlepšie tipy, aby bol váš pokrm plný chutí.

Foto: facebook.com/thespiceclubuk

1. Málo upražená cibuľa

Podľa Haldarovej je veľká chyba, že ľudia pražia cibuľu príliš krátko. Väčšina ľudí nechá cibuľu na panvici len pár minút, no podľa Haldarovej by ste cibuli mali venovať 10 – 15 minút. Ak ju budete pražiť na miernej teplote, cibuľa vám prirodzene skaramelizuje. „To je to, čo dodá vášmu karí toľko chuti,“ uviedla.

2. Priveľa paradajok

Po otvorení konzervy s paradajkami ju mnohí zvyknú použiť celú, no podľa Haldarovej je to zbytočne veľa paradajok. S jednou plechovkou uvaríte karí pre 12 až 15 ľudí. Ako uviedla Haldarová: „Mnoho ľudí ju pridáva, pretože vďaka tomu to vyzerá ako kari, ale nakoniec zriedi chuť a dostanete niečo, čo chutí len pikantne a veľmi paradajkovo.“ Ak varíte pre štyri osoby, Haldarová radí použiť radšej štyri až päť polievkových lyžíc paradajkového prekladu.

3. Nedostatok soli

Pri všetkom korení sa môže stať, že zabudnete na soľ a podľa Haldarovej je to veľký hriech: "Uistite sa, že pridávate soľ počas varenia a postupne ochutnávate. Mnoho ľudí jedlo iba uvarí a neochutná, kým si nesadne k stolu."

4. Korenie musí byť čerstvé

„Korenie musíte uchovávať vo vzduchotesnej nádobe, aby ste sa ubezpečili, že je silné a chutné,“ upozorňuje Haldarová. Mnohí ľudia koreniny uchovávajú vo vreckách a nádobách, v ktorých ich kúpili a iba okolo nich uviažu gumičku. Ak takto udržiavate koreniny dlhodobo, časom stratia arómu a chuť. Haldarová tiež radí nakupovať koreniny len v malých dávkach.

5. Dôležitá je predpríprava

Ak chcete ušetriť čas, môžete si viaceré suroviny pripraviť dopredu. Haldarová dá do mixéru zázvor, cesnak, čili a koriander a zmes si odloží a prípadne zmrazí. Zmes naleje do uzatvárateľné vrecka a stlačí ho, aby z neho dostala čo najviac vzduchu. Keď vrecko vytiahne z mrazničky, môže si tak ulamovať kúsky zmesi podľa potreby.

Zdroj: Info.sk, TM, ladbible.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

20:02 24.04.2025Zaujímavosti

Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí

19:35 24.04.2025Zaujímavosti

Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu

21:38 23.04.2025Zaujímavosti

Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest

16:12 23.04.2025Zaujímavosti

Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný

8:00 23.04.2025Zaujímavosti

Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.