• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Ako využiť tekvicu v kuchyni: 5 jednoduchých receptov na jeseň

  • 17:52 31.10.2020
  • Bratislava
Ako využiť tekvicu v kuchyni: 5 jednoduchých receptov na jeseň

Tekvica neodmysliteľne patrí k jeseni. Keďže ju ale nedostať celý rok, mnohí nevedia, ako ju v kuchyni zužitkovať. Tieto recepty vám našťastie pomôžu.

Či už ju jete pečenú, vo forme polievky alebo surovú, tekvica vášmu telu dodáva množstvo zdraviu prospešných vitamínov. Zo všetkých spomenieme najmä vitamín A, ktorý sa v najväčších koncentráciách nachádza v oranžovo sfarbenej zelenine – tekvica obsahuje až 200 percent jeho odporúčanej dennej dávky, vďaka čomu vám pomáha zlepšovať zrak.

V tekvici možno nájsť aj množstvo vlákniny, pričom obsahuje málo kalórií, takže ju rozhodne môžete jesť aj pri diéte. Oplatí sa jesť aj semiačka, ktoré sú prirodzený zdroj fytosterolov a redukujú LDL cholesterol.

O ďalších výhodách konzumácie tekvice si môžete prečítať → TU.

Ako si ale s tekvicou poradiť v kuchyni? Nie je nič jednoduchšie, ako pripraviť z nej polievku, pyré či maslo. Inšpirujte sa napríklad týmito receptami:

1. Tekvicové pyré

Budete potrebovať:

  • soľ
  • malé tekvice na pečenie

Postup:

Prekrojte tekvicu (alebo tekvice) na polovice a odstráňte z nich vnútro. Tekvicu jemne osoľte a polovice uložte na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby dutá časť smerovala nadol. Tekvicu pečte dovtedy, kým bude mäkká a suchá a bude sa oddeľovať od šupky. Na záver vložte tekvicu do mixéra a rozmixujte na kašu.

Ak použijete správny druh tekvice, pyré by malo mať sladkastú chuť, ktorá sa skvele hodí ako doplnok k palacinkám, pri príprave omáčok, koláčov, či dokonca latté.

2. Tekvicové latté

Budete potrebovať:

  • mlieko
  • tekvicové pyré
  • cukor
  • tekvicové korenie
  • vanilkový extrakt alebo arómu
  • silnú kávu
  • šľahačku

Postup:

Mlieko, pyré, cukor, koreniny a vanilkový extrakt alebo arómu pridajte do hrnca a zohrejte na miernom plameni. Po zohriatí zmes zmiešajte s kávou a na záver podľa chuti ozdobte šľahačkou.

3. Tekvicové maslo

Budete potrebovať:

  • 400 gramov tekvicového pyré
  • ¼ šálky kryštálového cukru
  • ¼ šálky hnedého cukru
  • ¼ šálky javorového sirupu
  • ½ šálky vody
  • 1 polievkovú lyžicu tekvicového korenia
  • 1 ošúpané a nastrúhané jablko na pečenie

Postup:

Pridajte všetky prísady do väčšieho hrnca a varte ich na miernom plameni asi 25 minút. Po dovarení nechajte maslo vychladnúť a umiestnite ho do uzatvárateľnej nádoby. Tú skladujte v chladničke. Nezľaknite sa riedkej konzistencie hneď po dovarení – vďaka chladu z chladničky maslo postupne zhustne.

4. Pražené tekvicové semiačka

Pri pražení sa vám hodia semiačka z akéhokoľvek druhu tekvice. Najprv z nej vydlabte vnútro a oddeľte semiačka od vlákien. Opláchnite ich a dôkladne vysušte pomocou utierky.

Semiačka v mise premiešajte s trochou olivového oleja, soli, granulovaného cesnaku, sladkej papriky a čierneho korenia. Umiestnite ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri 180 stupňoch asi 12-15 minút. Každých 5 minút ich pritom premiešajte. Semiačka budú hotové vtedy, keď nadobudnú zlatistú farbu a orieškovú arómu.

5. Tekvicová polievka

Budete potrebovať:

  • 1 kg tekvice
  • 2 polievkové lyžice oleja
  • soľ a korenie
  • 1 cibuľu
  • 3 struky cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu mletého koriandra
  • 3 poháre zeleninového vývaru

Postup:

Predhrejte rúru na 180 stupňov a vložte do nej nakrájanú tekvicu bez vnútra. Tekvicu predtým pokvapkajte olejom a dochuťte soľou a korením. Takto ju pečte asi 1-2 hodiny, kým nie je mäkká a jej okraje nie sú zhnednuté. Po vytiahnutí z rúry ju nechajte vychladnúť.

Do rozohriateho hrnca s olejom vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Opekajte ich spolu asi 10 minút. Medzitým zbavte upečenú tekvicu šupky.

K cibuli a cesnaku pridajte mletý koriander a premiešajte. Zmes zalejte dvomi tretinami vývaru a nechajte zovrieť. Túto zmes potom vlejte do mixéra a pridajte nakrájanú tekvicu. Mixujte, kým hmota nebude mať jemnú kašovitú konzistenciu, prípadne dolejte viac vývaru. Polievku potom naberte do taniera a dozdobte smotanou a petržlenom. Podávajte s opečeným chlebom.

Zdroj: Info.sk, DP, inspiredtaste.net, laurainthekitchen.com, carinastewart.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

VČERA - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

VČERA - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

6:55 09.01.2025Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

20:01 08.01.2025Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

19:21 08.01.2025Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.