Žerucha: 7 dôvodov, prečo by nemala chýbať v žiadnom šaláte či obloženom chlebíčku
Žerucha sa v tradičnej medicíne využíva už niekoľko storočí, a vďaka bohatej zásobe vitamínov a minerálov presvedčí o svojej užitočnosti v kuchyni aj vás.
Žerucha siata (Lepidium sativum) je rýchlorastúca bylina, ktorej pôvod siaha až do starobylej Perzskej ríše. Radíme ju k hlúbovitej zelenine, pričom jej listy a stonky sa najčastejšie pridávajú do šalátov a iných jedál.
Indovia a Európania si zdravotné účinky žeruchy cenili už pred niekoľkými storočiami. Žerucha sa skvele hodí do šalátov a obložených chlebíkov najmä pre svoju jedinečnú chuť a bohatú nutričnú výbavu.
Výskyt a pestovanie
Žerucha je trvalka, ktorá dorastá do výšky 60 centimetrov. Prirodzene rastie v blízkosti ciest, na smetisku, na horských lúkach a v záhradách. Pri pestovaní ju treba zasadiť na priame slnko alebo do polotieňa. Preferuje vlhkú a dobre priepustnú pôdu.
Bylina kvitne od júna do augusta, a má ružovkasté kvety. Stonky, listy a semiačka sú vhodné na konzumáciu, no za surova sa odporúča jesť len listy a stonky. Semiačka treba pred podávaním tepelne spracovať.
Prečo sa oplatí častejšie jesť žeruchu
Semiačka žeruchy sa pred jedením zvyknú opražiť; Foto: Harshal Ashok Salve/Shutterstock.com
Chuť žeruchy sa podobá chuti listovej horčice, pričom je jemne korenistá. Rastlina obsahuje množstvo živín a ďalších prospešných látok, pre ktoré sa ju oplatí častejšie zaraďovať do jedálnička.
-
1. Udržiava zdravé srdce a cievy
50 gramov žeruchy obsahuje okolo 34,5 miligramov vitamínu C, ktorý sa vo veľkom podieľa na udržiavaní zdravia obehovej sústavy. Rovnaké množstvo byliny obsahuje aj 271 mikrogramov vitamínu K, ktorý pri zdraví srdca a ciev rovnako zohráva dôležitú úlohu. Len 15 gramov žeruchy denne vám zaručí 100 percent odporúčaného denného príjmu tohto vitamínu.
-
2. Prospešná pre dojčiace ženy
Pravidelná konzumácia žeruchy podporuje tvorbu mlieka u dojčiacich žien. Obzvlášť prospešná je pre ženy krátko po pôrode, pretože obsahuje vysoké dávky bielkovín a železa, ktoré zaručujú rýchle zotavenie.
-
3. Bojuje proti zápalu
V žeruche sa okrem vitamínu C a K nachádza aj vitamín A, ktorý dokáže neutralizovať voľné radikály, ktoré v tele poškodzujú bunky a tkanivá. Vitamín A tiež chráni bunky pred podráždením, ktoré je príčinou zápalu, ale aj alergií na jedlo.
Dostatočná zásoba vitamínu A prostredníctvom stravy preto oslabuje alergické reakcie na jedlo, a bojuje tiež proti neurodegeneratívnym ochoreniam, ako je Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba.
- 4. Zabraňuje vzniku osteoporózy
Mangán hrá dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia kostí. To je tiež dôvod, prečo je mimoriadne efektívny pri prevencii osteoporózy a osteoartritídy. V surovej žeruche možno nájsť okolo 0,276 miligramov tohto prvku, čo je asi 12 percent odporúčanej dennej dávky.
- 5. Chráni nervovú sústavu
Žerucha je skvelým doplnkom obložených chlebíčkov; Foto: Eddie100164/Shutterstock.com
Alzheimerova choroba, stuhnutosť svalstva, skleróza multiplex, epilepsia či úzkosť – všetky tieto ochorenia má na svedomí aj nedostatok vitamínu B2. Inak nazývaný riboflavín v kombinácii s vitamínom B6 dokonca dokáže zmierniť bolesť pri syndróme karpálneho tunela. V žeruche ho nájdete dostatok.
- 6. Chráni zdravie tehotných žien aj dieťaťa
V surovej žeruche nájdete asi 40 mikrogramov vitamínu B9 (10 percent odporúčanej dennej dávky), ktorý zabraňuje zdravotným komplikáciám počas tehotenstva. Tehotné ženy, ktoré v strave neprijímajú dostatok tohto vitamínu, častejšie porodia choré dieťa, pričom poruchy nervových dráh sa v tomto ohľade spomínajú najčastejšie.
- 7. Dobrá pre anemikov
Vitamín B6 je kľúčovým prvkom pri tvorbe hemoglobínu. Nedostatok červených krviniek vedie k vzniku anémie, čomu sa dá zabrániť dostatočným prísunom vitamínu. Ten môžete nájsť aj v žeruche.
Žerucha v tradičnej medicíne
Bylinka nie je náročná na starostlivosť, a pestovať ju môžete aj doma; Foto: Andrzej Wilusz/Shutterstock.com
V priebehu niekoľkých storočí sa naši predkovia naučili zaobchádzať so žeruchou aj ako s liečivom. Okrem liečby obehovej sústavy sa v prírodnej medicíne využíva aj na liečbu detského kašľa, zvýšenie libida, zmiernenie vzhľadu jaziev a pieh a zastavenie hnačky.
Žerucha je tiež liek, ktorý si vie poradiť s akné a zápalmi kože, a pôsobí ako čistič krvi. Vývar zo semiačok je dobrý na dyzentériu, hnačku, ochorenia kože a podporu laktácie tehotných a dojčiacich žien.
Čo robiť so žeruchou v kuchyni
Ak sme už spomínali, listy žeruchy sa využívajú najmä pri príprave šalátov a obložených chlebíčkov. Žerucha sa pridáva aj do polievok, alebo ju môžete servírovať samú ako prílohu. Sušené alebo opražené semiačka sa hodia aj ako korenie.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.