• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Najzdravší spôsob prípravy ryže, ktorý ju zbaví arzénu, ale ponechá všetky živiny

  • 10:46 07.11.2020
  • Bratislava
Najzdravší spôsob prípravy ryže, ktorý ju zbaví arzénu, ale ponechá všetky živiny

Na rozdiel od iných plodín, ryža pri pestovaní absorbuje až 10-krát viac arzénu. Našťastie existuje osvedčený spôsob, ako sa ho zbaviť. Dokonca pritom ušetríte náklady.

Ryža je jedným z najčastejšie konzumovaných jedál na celom svete. V porovnaní s inými obilninami ale absorbuje desaťkrát viac neorganického arzénu, čo z nej robí potenciálne nebezpečnú potravinu.

Pýtate sa, prečo práve ryža? Za všetko môže spôsob jej pestovania na zaplavených poliach. Karcinogénny arzén sa prirodzene vyskytuje v pôde, z ktorej ryža vďaka množstvu vody oveľa ľahšie absorbuje organické aj neorganické látky.

Za najväčšiu hrozbu verejného zdravia sa považuje kontaminovaná podzemná voda, ktorá sa z veľkej časti využíva na zavlažovanie ryžových polí.

Niektoré krajiny už reagovali na nebezpečenstvo plynúce z konzumácie ryže, a jej výskyt na trhu podmienili prísnymi reguláciami. Platí to aj pre krajiny Európskej únie, čo však neznamená, že ryža, ktorá sa k nám dostane, je celkom bezchybná. V množstve prípadov sa v nej nachádza stále dosť arzénu na to, aby dokázal otráviť malé dieťa.

Dnes našťastie vieme, ako ovplyvniť hladinu neorganického arzénu v ryži. Existuje niekoľko spôsobov, ktoré sa spoliehajú na preplachovanie ryže a jej správne varenie, no mnohé z nich zároveň ochudobňujú ryžu o prospešné živiny.

Sheffieldská univerzita vo Veľkej Británii podrobila viaceré metódy prípravy ryže testu, v rámci ktorého zisťovala, ktorá z nich sa najlepšie zbaví arzénu pri minimálnej strate živín. Postupy sa rôznili druhom varenej ryže, ktorá bola buď neopláchnutá, opláchnutá, namáčaná alebo predvarená.

Ako najefektívnejší spôsob odstránenia arzénu z ryže a zachovania jej nutričného profilu sa javí predváranie s absorpciou.

Ako postupovať:

  1. Do hrnca nalejte čerstvú vodu (4 šálky vody na 1 šálku ryže) a priveďte do varu.
  2. Do vody pridajte ryžu a nechajte variť 5 minút.
  3. Vylejte vodu, ktorá teraz obsahuje arzén.
  4. Do hrnca s ryžou vlejte čerstvú vodu a postupujte tak, ako pri bežnom varení ryže, kým celkom neabsorbuje vodu.

Výhody takejto prípravy:

  • Je vysoko efektívna pri odstraňovaní neorganického arzénu z hnedej (54 percent) a bielej (73 percent) ryže.
  • Je bezpečnejšia pri príprave ryže pre deti, pretože odstraňuje podstatnú časť škodlivín.
  • Neznižuje množstvo živín v ryži a šetrí náklady (na vodu, čas a energiu).

„S našou novou metódou dokážeme značne obmedziť množstvo arzénu v ryži, pričom zachovávame dôležité živiny,“ uviedol vedúci autor štúdie Manoj Menon. „Túto metódu dôrazne odporúčame pri príprave ryže pre deti, ktoré sú najnáchylnejšie na otravu arzénom.“

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.