Najzdravší spôsob prípravy ryže, ktorý ju zbaví arzénu, ale ponechá všetky živiny
Na rozdiel od iných plodín, ryža pri pestovaní absorbuje až 10-krát viac arzénu. Našťastie existuje osvedčený spôsob, ako sa ho zbaviť. Dokonca pritom ušetríte náklady.
Ryža je jedným z najčastejšie konzumovaných jedál na celom svete. V porovnaní s inými obilninami ale absorbuje desaťkrát viac neorganického arzénu, čo z nej robí potenciálne nebezpečnú potravinu.
Pýtate sa, prečo práve ryža? Za všetko môže spôsob jej pestovania na zaplavených poliach. Karcinogénny arzén sa prirodzene vyskytuje v pôde, z ktorej ryža vďaka množstvu vody oveľa ľahšie absorbuje organické aj neorganické látky.
Za najväčšiu hrozbu verejného zdravia sa považuje kontaminovaná podzemná voda, ktorá sa z veľkej časti využíva na zavlažovanie ryžových polí.
Niektoré krajiny už reagovali na nebezpečenstvo plynúce z konzumácie ryže, a jej výskyt na trhu podmienili prísnymi reguláciami. Platí to aj pre krajiny Európskej únie, čo však neznamená, že ryža, ktorá sa k nám dostane, je celkom bezchybná. V množstve prípadov sa v nej nachádza stále dosť arzénu na to, aby dokázal otráviť malé dieťa.
Dnes našťastie vieme, ako ovplyvniť hladinu neorganického arzénu v ryži. Existuje niekoľko spôsobov, ktoré sa spoliehajú na preplachovanie ryže a jej správne varenie, no mnohé z nich zároveň ochudobňujú ryžu o prospešné živiny.
Sheffieldská univerzita vo Veľkej Británii podrobila viaceré metódy prípravy ryže testu, v rámci ktorého zisťovala, ktorá z nich sa najlepšie zbaví arzénu pri minimálnej strate živín. Postupy sa rôznili druhom varenej ryže, ktorá bola buď neopláchnutá, opláchnutá, namáčaná alebo predvarená.
Ako najefektívnejší spôsob odstránenia arzénu z ryže a zachovania jej nutričného profilu sa javí predváranie s absorpciou.
Ako postupovať:
- Do hrnca nalejte čerstvú vodu (4 šálky vody na 1 šálku ryže) a priveďte do varu.
- Do vody pridajte ryžu a nechajte variť 5 minút.
- Vylejte vodu, ktorá teraz obsahuje arzén.
- Do hrnca s ryžou vlejte čerstvú vodu a postupujte tak, ako pri bežnom varení ryže, kým celkom neabsorbuje vodu.
Výhody takejto prípravy:
- Je vysoko efektívna pri odstraňovaní neorganického arzénu z hnedej (54 percent) a bielej (73 percent) ryže.
- Je bezpečnejšia pri príprave ryže pre deti, pretože odstraňuje podstatnú časť škodlivín.
- Neznižuje množstvo živín v ryži a šetrí náklady (na vodu, čas a energiu).
„S našou novou metódou dokážeme značne obmedziť množstvo arzénu v ryži, pričom zachovávame dôležité živiny,“ uviedol vedúci autor štúdie Manoj Menon. „Túto metódu dôrazne odporúčame pri príprave ryže pre deti, ktoré sú najnáchylnejšie na otravu arzénom.“
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.