• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 22.1.2025Meniny má Zora
-2°Bratislava

Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!

  • 7:42 17.11.2020
  • Svet
Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!

Existuje množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa dajú upiecť zemiaky. V rámci každého z nich sa ale treba vyhnúť konkrétnemu druhu oleja.

70-ročný šéfkuchár Raymond Blanc pracuje ako šéfkuchár v hoteli Le Manoir aux Quat 'Saisons vo Francúzsku a v reštaurácii vo Veľkom Miltone (Veľká Británia), ktorá si vyslúžila dve Michelinské hviezdičky. O jedle by teda vedel dlho rozprávať.

Len máloktoré jedlo prešlo cez Blancove ruky častejšie ako pečené zemiaky. Ide o jednu z dominánt britskej kuchyne, ktorá po hranolčekoch patrí k azda najčastejšie žiadaným prílohám.

Blanc pri príprave pečených zemiakov využíva niekoľko trikov, ktoré ho naučila dlhoročná prax v gastronómii. Našťastie ani vy už nemusíte dlhšie tápať – šéfkuchár sa o triky podelil s portálom Mirror Online, ktorý ich zhrnul do niekoľkých bodov:

1. Vyberte si správny druh zemiakov

Na pečené zemiaky použite druh a odrodu s čo najnižším obsahom škrobu. Zemiaky by mali byť veľké a žlté. Absencia škrobu zaručuje dokonalý výsledok s jemným vnútrom a chrumkavou kôrkou.

2. Zvoľte si správny tuk

Pri príprave pečených zemiakov by ste podľa Blanca nikdy nemali použiť olivový olej. Zemiaky sa totiž musia piecť pri vysokej teplote, ktorá však mení chuť tohto oleja, kvôli čomu môžu zemiaky v závere chutiť horko, a olej navyše stratí všetky svoje zdravé zložky.

Dajte radšej prednosť slnečnicovému oleju, alebo ak chcete dosiahnuť jedinečnú chuť, a nevadia vám živočíšne tuky, siahnite po husacej masti.

3. Krájajte na štvrtiny

Zemiaky nakrájajte na štvrťky, pričom každý dielik by mal mať okolo 4 centimetrov. Takto bude mať každý zemiačik vyvážený pomer medzi chrumkavou šupkou a jemným stredom.

4. Nezabúdajte na predváranie

Každý kuchár má iný recept na predváranie zemiakov, no všetci sa zhodnú na tom, že tento krok je potrebný. Blanc odporúča zemiaky najprv 7 minút variť, a potom ich nechať trocha vychladnúť.

Po varení by ste na zemiaky mali pridať rozohriaty olej alebo teplú masť, a takto ich vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-40 minút na 200 stupňoch. Na záver osoľte a okoreňte.

Pri pečení nezabudnite pravidelne premiešať zemiaky v rúre. Ak ich chcete pred jedením uchovať teplé, nechajte ich vo vypnutej rúre najviac hodinu.

Zdroj: Info.sk, DP, mirror.co.uk, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

Pozor na infikované kŕmidlá pre vtáky. Takto zistíte, či sa šíri nákaza

DNES - 10:02Zaujímavosti

Tu je niekoľko tipov, ako rozpoznať, či sa v okolí kŕmidla šíri nákaza.

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

Pozor na podvodné správy v Gmail: Takto vám ukradnú bankové údaje

VČERA - 19:55Zaujímavosti

Podvodníci našli nový spôsob, ako sa dostať k údajom obetí.

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

Pozor na túto taktiku narcistov – často ju vidieť vo vzťahoch

18:05 19.01.2025Zaujímavosti

Partneri, ktorí toto robia vo vzťahu, obvykle vykazujú vysokú mieru narcistických prejavov správania.

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

Veterinári varujú: Toto viac nerobte, hrozí nákaza!

6:44 19.01.2025Zaujímavosti

Varovanie veterinárov prichádza po tom, ako sa moderátorka súťažnej relácie priznala k rizikovému správaniu k svojmu psovi.

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

Od sklenených fliaš po hliníkové plechovky: Cesta konzervovania potravín

5:45 19.01.2025Zaujímavosti

Uchovávanie potravín v konzervách je praktické nielen na ich dlhodobé skladovanie, ale aj prepravu.