Tento druh oleja pri príprave pečených zemiakov nikdy nepoužívajte!
- 7:42 17.11.2020
- Svet

Existuje množstvo spôsobov, pomocou ktorých sa dajú upiecť zemiaky. V rámci každého z nich sa ale treba vyhnúť konkrétnemu druhu oleja.
70-ročný šéfkuchár Raymond Blanc pracuje ako šéfkuchár v hoteli Le Manoir aux Quat 'Saisons vo Francúzsku a v reštaurácii vo Veľkom Miltone (Veľká Británia), ktorá si vyslúžila dve Michelinské hviezdičky. O jedle by teda vedel dlho rozprávať.
Len máloktoré jedlo prešlo cez Blancove ruky častejšie ako pečené zemiaky. Ide o jednu z dominánt britskej kuchyne, ktorá po hranolčekoch patrí k azda najčastejšie žiadaným prílohám.
Blanc pri príprave pečených zemiakov využíva niekoľko trikov, ktoré ho naučila dlhoročná prax v gastronómii. Našťastie ani vy už nemusíte dlhšie tápať – šéfkuchár sa o triky podelil s portálom Mirror Online, ktorý ich zhrnul do niekoľkých bodov:
1. Vyberte si správny druh zemiakov
Na pečené zemiaky použite druh a odrodu s čo najnižším obsahom škrobu. Zemiaky by mali byť veľké a žlté. Absencia škrobu zaručuje dokonalý výsledok s jemným vnútrom a chrumkavou kôrkou.
2. Zvoľte si správny tuk
Pri príprave pečených zemiakov by ste podľa Blanca nikdy nemali použiť olivový olej. Zemiaky sa totiž musia piecť pri vysokej teplote, ktorá však mení chuť tohto oleja, kvôli čomu môžu zemiaky v závere chutiť horko, a olej navyše stratí všetky svoje zdravé zložky.
Dajte radšej prednosť slnečnicovému oleju, alebo ak chcete dosiahnuť jedinečnú chuť, a nevadia vám živočíšne tuky, siahnite po husacej masti.
3. Krájajte na štvrtiny
Zemiaky nakrájajte na štvrťky, pričom každý dielik by mal mať okolo 4 centimetrov. Takto bude mať každý zemiačik vyvážený pomer medzi chrumkavou šupkou a jemným stredom.
4. Nezabúdajte na predváranie
Každý kuchár má iný recept na predváranie zemiakov, no všetci sa zhodnú na tom, že tento krok je potrebný. Blanc odporúča zemiaky najprv 7 minút variť, a potom ich nechať trocha vychladnúť.
Po varení by ste na zemiaky mali pridať rozohriaty olej alebo teplú masť, a takto ich vložte do predhriatej rúry. Pečte 30-40 minút na 200 stupňoch. Na záver osoľte a okoreňte.
Pri pečení nezabudnite pravidelne premiešať zemiaky v rúre. Ak ich chcete pred jedením uchovať teplé, nechajte ich vo vypnutej rúre najviac hodinu.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!
Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.

Mlákam sa pri parkovaní vyhnite, toto hrozí
Opakované dlhodobé státie v mlákach môže poškodiť viaceré časti vozidla, varuje odborník.

Hrôza počas vysielania: Moderátorka požiadala produkciu, aby okamžite kontaktovala jej mamu
Moderátorka prerušila rozhovor a požiadala televíznu produkciu, aby zavolala jej matke.

Autá DMC-12 známe z filmovej trilógie Návrat do budúcnosti sa vytrácajú z ciest
Autá DeLorean, ktoré preslávila filmová trilógia Návrat do budúcnosti, sa vytrácajú z ciest a postupne sa stávajú skôr zberateľskými predmetmi ako funkčnými vozidlami.

Mach zo záhrady netreba odstraňovať, pre toto je užitočný
Dlhoveký zelený nepriateľ záhradkárov nemusí byť na škodu.