Laktózová intolerancia vám nebráni jesť syr. Tieto druhy sú najvhodnejšie

Ak po konzumácii mliečnych výrobkov pociťujete tráviace ťažkosti, zrejme trpíte laktózovou intoleranciou. To však neznamená, že nemôžete jesť syr.
Nie každý sa ľahko vzdá syra. Táto tuková pochúťka sa dá jesť samostatne, no nesmie tiež chýbať v jedlách ako je pizza, omáčky, polievky, cestoviny či šaláty. Syr nájdeme jednoducho všade, no pri intolerancii môže byť dôvodom na obavy.
Nie všetky obavy zo syra sú v tomto prípade opodstatnené.
O všetkom rozhoduje laktóza
Laktóza je cukor, ktorý sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch, a u mnohých je zodpovedný za tráviace problémy. Ak sa jej chcete vyhnúť, hľadajte výrobky s čo najnižším obsahom cukru. Čedar napríklad bežne obsahuje asi 0,2 gramy cukru – naproti tomu vo fete nájdete až 6 gramov.
- Syry so stopovým množstvom laktózy (menej ako 0,5 gramu)
Prírodný, dozretý syr (čedar, parmezán alebo švajčiarsky) neškodí ani väčšine ľudí s laktózovou intoleranciou. Pri výrobe týchto syrov sa väčšina laktózy odstraňuje spolu so srvátkou. Malé množstvo laktózy, ktoré v syre ostane, sa po dozretí mení na kyselinu mliečnu. V syre napokon ostáva len minimálne množstvo tejto látky.
- Syry s nízkym obsahom laktózy (menej ako 5 gramov)
Za čerstvé nedozreté syry môžeme považovať napríklad mozzarellu, mascarpone a ricottu. Obsahujú len časť laktózy, ktorá sa nepremení na kyselinu mliečnu. Pozor si dajte na cottage cheese, do ktorého sa obvykle pridáva smotana alebo mlieko.
- Spracované jedlá zo syra a syrové nátierky
Vyrábajú sa tavením prírodného syra, ktoré zabraňuje dozrievaniu, a pridávajú sa do nich ďalšie suroviny, ako srvátka alebo mlieko. Obsahujú značné množstvo laktózy.
Pri laktózovej intolerancii uprednostnite dozreté syry s obsahom cukru najviac 5 gramov. Zvyčajne sa tiež môžete spoľahnúť na jednoduché pravidlo: čím viac tuku, tým menej laktózy. Samozrejme, vždy máte možnosť vybrať si z dnes už bohatej ponuky vegánskych náhrad mlieka a syra.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.