Veľký test medu v supermarketoch: Až 40 % nemá antibakteriálne vlastnosti
- 13:56 09.11.2020
- Bratislava

Takmer 40 % medov má znaky poškodenia, upravovania alebo falšovania.
Až takmer 40 % medov dostupných na pultoch obchodných reťazcov nemá antibakteriálne vlastnosti, ktoré sú charakteristické pre med. Vyplýva to z výsledkov Laboratória apidológie a apiterapie Ústavu molekulárnej biológie Slovenskej akadémie vied (SAV), ktoré skúmalo 43 vzoriek medu zakúpených v obchodných reťazcoch na Slovensku.
Len 16,3 % vzoriek spĺňalo požadovanú úroveň biologickej aktivity, ktorá je charakteristická pre pravé a nepoškodené medy. Živé zložky medu s antibakteriálnym účinkom sú výsledkom práce včiel, v poškodených, upravovaných či vo falšovaných medoch chýbajú, alebo sú nefunkčné.
Podpriemerná antibakteriálna aktivita sa podľa testov zaznamenala u 19 vzoriek testovaných medov. Zvyšných 17 medov zo slovenských reťazcov vykazovali aktivitu len na úrovni samotnej cukornej zložky medu a možno ich tak považovať za mŕtve produkty.
„Všetko to dobré, čo robí med medom, bolo v týchto vzorkách mŕtve. Podiel antibakteriálnej aktivity nedosahoval potrebnú úroveň a preto v tomto prípade nemožno hovoriť o mede ako funkčnej a zdraviu prospešnej potravine. V praxi to znamená, že takéto produkty by sme nemali označovať ako med. Ak to robíme, uvádzame spotrebiteľa do omylu a ten v presvedčení, že si kupuje med s antibakteriálnymi účinkami, si v skutočnosti kupuje iba nefunkčnú potravinu, ktorá z hľadiska zdravia a budovania imunity nemá pre človeka žiadnu pridanú hodnotu,“ povedal vedúci Laboratória apidológie a apiterapie na Ústave molekulárnej biológie SAV Juraj Majtán, ktorý založil projekt Medové laboratórium.
Za doslova katastrofálnou kvalitou medu, ktorý je dostupný v obchodných reťazcoch, je podľa neho často neodborná manipulácia, upravovanie či jeho falšovanie. „S medom po vyzretí v plástoch, jeho následnom vytočení, krátkodobom státí a výslednom naplnení do pohárov, by sa nemalo už nič robiť. Ak sa tento proces poruší, napríklad zahriatím medu pri teplote nad 40 stupňov Celzia, med sa znehodnocuje, stráca svoju výnimočnosť - biologickú aktivitu. Zahrievanie sa bežne robí, ak chceme 'zrušiť' kryštalizáciu medu, ktorá je mimochodom jeho prirodzená vlastnosť,“ vysvetlil Majtán.
Úroveň kvality medov sa nedá vždy odhaliť, pretože v súčasnosti používané laboratórne metódy sú už zastarané, respektíve rozsah jednotlivých meraných parametrov je nevhodne nastavený. „Súčasné legislatívne normy, ktoré definujú kvalitu medu na Slovensku, ale aj v Európe, sú nedostačujúce na odhalenie všetkých foriem falšovania alebo znehodnotenia kvality medu. Preto sme vyvinuli novú metódu hodnotenia kvality tohto včelieho produktu s ohľadom na jeho antibakteriálny účinok,“ dodal Majtán.

Letecké spoločnosti evidujú slabší dopyt cez letnú sezónu pre obavy z recesie
Neistá ekonomická situácia vo svete v dôsledku colnej politiky amerického prezidenta Donalda Trumpa si vyberá svoju daň aj od leteckých spoločností na oboch stranách Atlantiku.

Shrinkfláciu možno v poslednom čase vidieť u celej škály produktov
Zmenšovanie výrobku a ponechanie rovnakej ceny. Aj to sú obľúbené praktiky obchodníkov, na ktoré je možné naraziť čoraz častejšie.

SNS oceňuje prísľub premiéra, že je ochotný debatovať o zmene v transakčnej dani
Koaličná SNS oceňuje prísľub predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD), že je ochotný a otvorený diskutovať o zmene v transakčnej dani.

Trump vyzbieral na svoju inauguráciu rekordných 239 miliónov USD
Trump vyzbieral na svoju januárovú inauguráciu rekordných 239 miliónov dolárov, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní so sumou, ktorú získal pred svojím prvým uvedením do úradu v roku 2017.

Agentúra S&P potvrdila Slovensku rating A+, zhoršila výhľad na negatívny
Medzinárodná agentúra Standard & Poor´s (S&P) potvrdila Slovensku v piatok rating na úrovni A+, zhoršila však jeho výhľad zo stabilného na negatívny.