Ako čo najzdravšie a najchutnejšie pripraviť sladké zemiaky: Inšpirujte sa týmto návodom

Vyhýbate sa sladkým zemiakom len preto, že neviete, čo by ste z nich v kuchyni vyčarili? Prichádzate o veľa! Ponúkame vám možnosť, ako tento problém zdravo a chutne vyriešiť.
Sladké zemiaky, alebo bataty, sa dnes bežne vyskytujú v regáloch slovenských obchodov. Napriek tomu si len málokedy nájdu cestu do našich domácností, pretože väčšina z nás nevie, k čomu sa hodia a ako ich pripraviť.
Z batatov sa najčastejšie pripravujú sladké hranolčeky, ktoré v kombinácii s kečupom alebo inou sladkou omáčkou dodávajú čaro akémukoľvek druhu mäsa. Hodia sa aj k zelenine, a výborná je aj polievka zo sladkých zemiakov. Recept na ňu nájdete v tomto článku:
Ako ale postupovať, ak si chceme pripraviť bataty tým najzdravším spôsobom?
Začnime najprv nákupom. Pri nakupovaní je dôležité vyberať bataty podľa farby – čím intenzívnejšia je farba sladkých zemiakov, tým viac prospešných živín a vitamínov sa v nich nachádza. Ak túžite po skutočnej intenzite, vyhľadajte fialové alebo ružové odrody s obsahom jedinečných pigmentov, ktoré môžu mať dodatočné účinky v boji proti rakovine.
Najzdravší spôsob prípravy sladkých zemiakov
Newyorský lekár a autor populárno-náučných bestsellerov Michael Greger za najlepší spôsob prípravy batatov označuje varenie, ktoré zemiakom uchováva väčšinu antioxidačných účinkov.
V porovnaní s pečením je varenie výhodné preto, že pri ňom dochádza k stenčeniu bunkových stien a zjemneniu škrobu, čo znamená, že živiny sú pri trávení ľahšie dostupné. Glykemický index uvarených sladkých zemiakov je pritom asi len polovičný v porovnaní s pečenými alebo opekanými batatmi, čo je vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s výkyvmi hladiny cukru počas dňa.
Pri varení sa ale vyhnite častej chybe – odstráneniu šupky! „Šupka sladkého zemiaku má takmer desaťkrát väčšiu antioxidačnú silu (možno ju prirovnať k sile čučoriedok) ako vnútro,“ uvádza Greger na portáli Nutrition Facts. Prospešné antioxidanty sa pri pečení vytrácajú aj zo šupky, ktorá takto stráca až dve tretiny z nich. Zemiaky pri tom okrem toho prichádzajú až o 80 percent vitamínu A.
Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek možnosť, je len jeden spôsob prípravy sladkých zemiakov, ktorému by ste sa rozhodne mali vyhnúť – vyprážanie. Pri tejto úprave sa v zemiakoch môže nahromadiť karcinogén akrylamid.
Ako uvariť sladké zemiaky
Foto: Anna Hoychuk/Shutterstock.com
Varené sladké zemiaky môžete využiť napríklad pri príprave kaše. Postup je podobný ako pri príprave klasickej zemiakovej kaše.
2-3 stredne veľké zemiaky pokrájajte na menšie kúsky, vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Vodu priveďte do varu, potom stíšte plameň a varte ďalších 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Uvarené zemiaky sceďte a vráťte do hrnca. Pridajte trochu masla a postupne dolievajte mlieko podľa potreby. Medzitým začnite pučiť zemiaky. Na záver osoľte a okoreňte. Kašu môžete ozdobiť čerstvým petržlenom.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.