Ako čo najzdravšie a najchutnejšie pripraviť sladké zemiaky: Inšpirujte sa týmto návodom
Vyhýbate sa sladkým zemiakom len preto, že neviete, čo by ste z nich v kuchyni vyčarili? Prichádzate o veľa! Ponúkame vám možnosť, ako tento problém zdravo a chutne vyriešiť.
Sladké zemiaky, alebo bataty, sa dnes bežne vyskytujú v regáloch slovenských obchodov. Napriek tomu si len málokedy nájdu cestu do našich domácností, pretože väčšina z nás nevie, k čomu sa hodia a ako ich pripraviť.
Z batatov sa najčastejšie pripravujú sladké hranolčeky, ktoré v kombinácii s kečupom alebo inou sladkou omáčkou dodávajú čaro akémukoľvek druhu mäsa. Hodia sa aj k zelenine, a výborná je aj polievka zo sladkých zemiakov. Recept na ňu nájdete v tomto článku:
Ako ale postupovať, ak si chceme pripraviť bataty tým najzdravším spôsobom?
Začnime najprv nákupom. Pri nakupovaní je dôležité vyberať bataty podľa farby – čím intenzívnejšia je farba sladkých zemiakov, tým viac prospešných živín a vitamínov sa v nich nachádza. Ak túžite po skutočnej intenzite, vyhľadajte fialové alebo ružové odrody s obsahom jedinečných pigmentov, ktoré môžu mať dodatočné účinky v boji proti rakovine.
Najzdravší spôsob prípravy sladkých zemiakov
Newyorský lekár a autor populárno-náučných bestsellerov Michael Greger za najlepší spôsob prípravy batatov označuje varenie, ktoré zemiakom uchováva väčšinu antioxidačných účinkov.
V porovnaní s pečením je varenie výhodné preto, že pri ňom dochádza k stenčeniu bunkových stien a zjemneniu škrobu, čo znamená, že živiny sú pri trávení ľahšie dostupné. Glykemický index uvarených sladkých zemiakov je pritom asi len polovičný v porovnaní s pečenými alebo opekanými batatmi, čo je vhodné pre ľudí, ktorí majú problémy s výkyvmi hladiny cukru počas dňa.
Pri varení sa ale vyhnite častej chybe – odstráneniu šupky! „Šupka sladkého zemiaku má takmer desaťkrát väčšiu antioxidačnú silu (možno ju prirovnať k sile čučoriedok) ako vnútro,“ uvádza Greger na portáli Nutrition Facts. Prospešné antioxidanty sa pri pečení vytrácajú aj zo šupky, ktorá takto stráca až dve tretiny z nich. Zemiaky pri tom okrem toho prichádzajú až o 80 percent vitamínu A.
Nech už sa rozhodnete pre akúkoľvek možnosť, je len jeden spôsob prípravy sladkých zemiakov, ktorému by ste sa rozhodne mali vyhnúť – vyprážanie. Pri tejto úprave sa v zemiakoch môže nahromadiť karcinogén akrylamid.
Ako uvariť sladké zemiaky
Foto: Anna Hoychuk/Shutterstock.com
Varené sladké zemiaky môžete využiť napríklad pri príprave kaše. Postup je podobný ako pri príprave klasickej zemiakovej kaše.
2-3 stredne veľké zemiaky pokrájajte na menšie kúsky, vložte do hrnca a zalejte studenou vodou. Vodu priveďte do varu, potom stíšte plameň a varte ďalších 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Uvarené zemiaky sceďte a vráťte do hrnca. Pridajte trochu masla a postupne dolievajte mlieko podľa potreby. Medzitým začnite pučiť zemiaky. Na záver osoľte a okoreňte. Kašu môžete ozdobiť čerstvým petržlenom.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.