Odkladáte návštevu zubára? Vedci overili riziko infekcie koronavírusom v zubnej ambulancii
Štúdia ukázala, že zubní lekári, ktorí dodržujú hygienické opatrenia, majú nízke riziko nákazy novým koronavírusom.
Ak je pandémia koronavírusu vašou výhovorkou, prečo sa vyhýbate zubárovi, možno vás prekvapia výsledky novej štúdie. Tá ukázala, že zubní lekári patria k zdravotníckym pracovníkom, ktorí majú nízke riziko nákazy COVID-19.
Aj keď by sme mohli očakávať, že zubári sú pri svojej profesii vystavení vysokému riziku, v štúdii publikovanej vo vedeckom časopise The Journal of the American Dental Association malo menej ako jedno percento zubných lekárov pozitívny test na koronavírus.
Ako je to možné? Vedci tvrdia, že 99,7 percenta zubných lekárov zintenzívnilo hygienické opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Hlavný autor štúdie Marcelo Araujo, generálny riaditeľ vedeckého a výskumného ústavu American Dental Association (ADA) vo vyhlásení uviedol:
„Je to veľmi dobrá správa pre zubných lekárov a pacientov. Znamená to, že to, čo robia zubní lekári - zvýšená kontrola infekcií a zvýšená pozornosť bezpečnosti pacientov a zubných tímov - funguje.“
Koniec mýtov o zubných ambulanciách
New York Times v marci označil zubné lekárstvo za jedno z najrizikovejších povolaní na základe údajov amerického ministerstva práce. Počas vyšetrenia nie je možné sa dištancovať a existuje riziko vírenia vírusových častíc v miestnosti.
Napriek tomu autori štúdie zisťujú, že zubári výrazne zabrali v boji proti šíreniu vírusu. Zdá sa, že sa ich nasadenie vypláca podľa výsledkov vôbec prvej rozsiahlej štúdie zubného lekárstva počas pandémie koronavírusu.
V zubných ordináciách sa sprísnili dezinfekčné postupy vrátane dezinfekcie všetkého zariadenia a povrchov. Začali kontrolovať teploty personálu a pacientov a niekde prebehol skríning pacientov na prítomnosť COVID-19.
Zubári nakúpili ochranné pomôcky vrátane respirátorov, ochranných okuliarov a ochranných štítov na tvár. Niektorí zubári pri zákrokoch prešli na vysokorýchlostného odsávanie a manuálne čistenie zubov namiesto ultrazvukového na zníženie aerosólov.
Vedci zhromaždili informácie v júni 2020 od 2 195 zubných lekárov v USA. Účastníci odpovedali na webový prieskum, ktorý obsahoval otázky týkajúce sa ochranných opatrení prijatých v súvislosti s COVID-19 a ich osobného zdravia.
Zubní lekári vedia, ako prekonať krízu
Z opýtaných zubných lekárov malo 20 potvrdenú infekciu alebo podozrenie na infekciu COVID-19 Pri zvážení výsledkov podľa veku a geografického umiestnenia vedci odhadujú, že iba 0,9 percenta stomatológov malo koronavírus.
„Skutočnosť, že stomatológia bola označená za jedno z najrizikovejších povolaní pre infekciu, ale má oveľa nižšiu prevalenciu infekcie v porovnaní s inými zdravotníckymi profesiami, nie je náhoda,“ dodáva hlavný ekonóm a viceprezident Inštitútu zdravotnej politiky ADA Marko Vujicic. „Táto profesia zobrala problém mimoriadne vážne a je to vidieť. Budeme naďalej sledovať mieru COVID-19 u zubných lekárov a ďalšie aspekty pandémie ovplyvňujúce zubné lekárstvo, aby sme mohli pomôcť informovať zubárov a ďalšie odvetvia.“
Autori štúdie tvrdia, že ich zistenia potvrdzujú efektivitu dodržiavania pokynov hygienikov na zabránenie šíreniu COVID-19 v zubných ambulanciách. Vedci pokračujú v zhromažďovaní údajov, ktoré zahrnú dentálnych hygienikov do budúcich prieskumov.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.