Domáci döner kebab nikdy nebol jednoduchší! Vyskúšajte tento recept
- 14:16 14.11.2020
- Bratislava
Vneste si do domácnosti trochu exotiky v podobe kebabu. Nemusíte pritom volať donášku – pripraviť si ho bez väčšej námahy zvládnete aj v kuchyni.
Počas víkendu alebo piatkovej noci si občas radi doprajeme jedlo, ktoré nepatrí práve medzi najzdravšie. Či už ide o burger z McDonald's alebo sendvič zo Subway, vždy sa nájde spôsob, ako si počas všedných dní pripraviť domácu a zdravšiu verziu obľúbených fastfoodov. Rovnako je to aj s kebabom.
Döner kebab je turecké jedlo, ktoré pozostáva z teľacieho mäsa, zeleniny a pitta chleba. Obvykle sa servíruje aj s dresingom. Za predpokladu, že máte doma „pomalý hrniec“, alebo hrniec na pomalé varenie, môžete si jeho zdravú verziu pripraviť v priebehu niekoľkých hodín.
Budete potrebovať:
- 1 kg mletého teľacieho mäsa
- 2 čajové lyžičky bylinkového korenia
- 3 čajové lyžičky cibuľového prášku
- 3 čajové lyžičky mletého cesnaku
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
Postup:
- Všetky korenia zmiešajte v rukách s mletým mäsom. Z mäsa potom vyformujte tvar bochníka.
- Mäso zabaľte do papiera na pečenie alebo alobalu, a takto ho umiestnite do pomalého hrnca (bez pridania tekutín).
- Varte pri nízkej teplote 5-6 hodín, alebo pri vysokej teplote 3-4 hodiny. Po dovarení nechajte na 10-15 minút vychladnúť.
- Mäso nakrájajte na tenké plátky (ak chcete dosiahnuť originálnu textúru kebabu, môžete si pomôcť škrabkou na zemiaky) a podávajte s ľadovým šalátom, paradajkami, červenou cibuľou, syrom a omáčkou.
Takto pripravený kebab ohromí vaše zdravie aj chuťové poháriky. Ak si k nemu ale chcete vyrobiť aj vlastný pita chlieb, inšpirujte sa týmto receptom:
Budete potrebovať:
- 320 ml teplej vody
- 1 ½ čajovej lyžičky droždia
- 1 polievkovú lyžicu cukru
- štipku soli
- 490 g hladkej múky
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
Postup:
- V miske zmiešajte droždie, cukor a tretinu pohára teplej vody. Nechajte 5-10 minút odstáť.
- V ďalšej miske zmiešajte múku a soľ. Pridajte olivový olej, zmes s droždím a zvyšok vody. Zmes miešajte a vytvorte cesto. Mieste ho asi 6-7 minút, kým nebude jemné a elastické. Ak sa bude lepiť, pridajte viac múky. Ak je naopak suché, dolejte doň trochu vody.
- Uložte cesto do olejom vymastenej misky a prikryte utierkou alebo fóliou. Počkajte asi hodinu, kým sa jeho objem neznásobí.
- Cesto po hodine vyložte na múkou posypanú dosku, a nakrájajte ho na 10 rovnakých kúskov (každý by mal mať asi 85 gramov). Každý kúsok zrolujte do guľôčky, prikryte a nechajte polhodinu odpočívať.
- Predhrejte rúru na 230 stupňov C. Pekáč nechajte uložený vnútri.
- Každú guľôčku vytvarujte do tvaru placky pomocou valca. Odložte ich na jemne omúčnený povrch, a nechajte asi 10-15 minút odpočinúť.
- Placky potom uložte na pekáč, a pečte asi 4-5 minút. Keď ich vytiahnete z rúry, hneď ich prikryte. Skladovať ich môžete v uzavretej nádobe.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.