Tento vitamín výrazne znižuje riziko fatálnej rakoviny, dôležitá je hmotnosť
Doplnok stravy vás môže ochrániť pred najťažšími formami rakoviny.
Vedci po celé desaťročia tušili, že vitamín D do istej miery pomáha predchádzať rakovine, no až teraz prišli s presvedčivými dôkazmi. Nová štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále JAMA Network Open zistila, že vitamín D znižuje riziko vzniku pokročilých druhov rakoviny o 17 percent, pričom výsledky sú ešte lepšie v závislosti od hmotnosti pacienta.
Predchádzajúce štúdie odhalili, že ľudia žijúci bližšie k rovníku (a teda dostávajú viac slnečného žiarenia a vitamínu D) majú nižšie riziko niektorých druhov rakoviny, ako je svetový priemer. Podobne aj experimenty uskutočňované na myšiach ukazujú, že vitamín D môže do istej miery skutočne spomaliť progresiu rakoviny. Randomizované klinické štúdie zamerané na vitamín D a rakovinu však nakoniec priniesli mätúce výsledky.
Hmotnosť hrá dôležitú úlohu v tom, ako vitamín D znižuje riziko rakoviny
Vedci z Brigham and Women’s Hospital sa konkrétnejšie zamerali na vzťah medzi doplnkami vitamínu D a rizikom metastatického / fatálneho karcinómu. Okrem celkového 17-percentného poklesu rizika pokročilého karcinómu vedcov prekvapilo, že keď skúmali iba účastníkov s normálnym indexom telesnej hmotnosti (BMI), zaznamenali ohromujúci 38-percentný pokles rizika pokročilej rakoviny.
Toto zistenie osobitne naznačuje, že telesná hmotnosť jednotlivca určuje, aký efektívny je vitamín D z hľadiska boja proti rakovine.
Štúdia prebiehala 5 rokov. Medzi účastníkmi boli muži nad 50 rokov a ženy nad 55 rokov, ktorí na začiatku nevykazovali žiadne príznaky rakoviny. Z 25 000 účastníkov užívalo 13 000 vitamín D a zvyšní užívali placebo. V skupine s vitamínom D sa neskôr objavilo 226 prípadov pokročilej formy rakoviny. V skupine s placebom ich bolo 274.
Pokiaľ ide o BMI, 7 843 ľudí s normálnym BMI užívalo doplnky vitamínu D, pričom u 58 z nich bola nakoniec diagnostikovaná pokročilá rakovina. U ľudí s normálnym BMI a placebom bola diagnostikovaná pokročilá forma rakoviny u 96 ľudí.
Prečo BMI zjavne ovplyvňuje účinok vitamínu D na rakovinu? Autori štúdie tvrdia, že existujú dôkazy, že obezita aj zápal spôsobujú, že vitamín D je menej efektívny, a to buď znížením citlivosti na receptor D alebo zmenou signalizácie vitamínu D.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.